Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat duminica, la Rosia Montana, ca din punctul sau de vedere statul roman este "capabil sa fie un stat european, sa protejeze mediul si in acelasi timp sa genereze locuri de munca", sustinand ca daca se blocheaza fiecare investitie, atunci e o problema, transmite Mediafax.

UPDATE 1 - Valeriu Zgonea: Crin Antonescu ar trebui sa vina aici, ne voteaza si cei din micile orase

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a mai declarat duminica la Rosia Montana, raspunzand unei intrebari, ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, ar trebui sa-si gaseasca timp sa mearga in zona, el adaugand: "Poate sa inteleaga ca nu doar cei din marile orase ne voteaza pe noi".

Zgonea s-a intalnit cu oficialitatile din Rosia Montana, cu reprezentanti ai RMGC si cu mineri, el vizitand si galeria Catalina-Monulesti.

Ulterior el a sustinut o declaratie, fiind intrebat daca il indeamna pe Crin Antonescu sa vina la Rosia Montana.

"Eu cred ca, cunoscandu-l pe Crin Antonescu, cred ca domnia sa trebuie sa fie un presedinte al tuturor, si poate ca ar trebui sa-si gaseasca timp, ca presedinte al Senatului, al doilea om in statul roman, sa vina aici. Eu stiu ce fel de om este, ii apreciez familia, si cred ca este un om cu suflet extraordinar, cu suflet mare, care poate sa inteleaga ca nu doar cei din marile orase ne voteaza pe noi, ci si cei de aici, din micile orase, din comunitati in care somajul nu este cel declarat, de 7-8%, el poate atinge si 9-10%. E important pentru domnia sa sa asculte vocea tuturor, azi sa vina in zona asta, maine sa mearga in alta zona in care exista o alta activitate care a fost inchisa si careia trebuie sa ii gasim o solutie. Toti acesti oameni trebuie sa vada in Crin Antonescu un presedinte al romanilor. Daca nu vad acest lucru, va fi foarte dificil sa ii convingem sa vina la vot. Testul pentru toti sunt europarlamentarele", a spus Zgonea.

Crin Antonescu a anuntat, la inceputul actualei sesiuni a Parlamentului, ca el va vota impotriva proiectului de lege initiat de Guvern prin care se reglementeaza inclusiv exploatarea de la Rosia Montana.

UPDATE 2 - Valeriu Zgonea: Cei care resping proiectul Rosia Montana sa aduca solutii. Nu pot fi doar Gica contra

Valeriu Zgonea a mai declarat duminica, la Rosia Montana, la iesirea din galeria miniera Catalina Monulesti, ca cei care sunt impotriva proiectului trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica contra".

"Daca esti impotriva proiectului trebuie sa vii si cu o solutie. Nu poti sa fi numai asa, Giga contra. Ce facem cu miile de oameni care locuiesc aici? Ce le spunem tinerilor de aici sau celor in varsta?", a spus Zgonea.

El a subliniat ca este important ca Romania sa fie o tara care genereaza locuri de munca.

Presedintele Camerei a precizat ca a coborat in galeria miniera pentru a da un mesaj de normalitate colegilor sai din Parlament, un mesaj prin care vrea sa arate ca "daca vrei sa iei o decizie, trebuie sa te documentezi in prealabil si sa asculti atat argumente pro cat si argumente contra".

"Eu cred ca Romania nu poate sa-si permita si nu are suficient de multe resurse financiare ca sa-i facem pe toti sa lucreze in haine albe sau in high-tech. Daca am putea toti sa lucram in IT sau in domeniul speculatiilor bursiere, ar fi bine", a spus Zgonea.

El a sublinit ca datoria Parlamentului este de a judeca la rece si de a evita reactiile emotionale. Totodata, Zgonea a spus ca Parlamentul nu trebuie sa se antepronunte in ceea ce priveste proiectul.

Presedintele Camerei a spus ca isi doreste ca Parlamentul sa se pronunte cu celeritate si maturaitate asupra proiectului, intr-o perioada de timp relativ mica, dar suficient de mare pentru ca parlamentarii sa decida in cunostinta de cauza.

Dupa iesirea din mina, Zgonea a mers acasa la un localnic care lucreaza la proiectul minier. Acesta i-a cerut presedintelui Camerei sa faca tot posibilul pentru ca proiectul sa fie aprobat, astfel incat el sa-si pastreze locul de munca din mina si sa isi asigure veniturile necesare pentru familia sa, formata din sotia care este casnica si un baietel de 13 ani, care isi doreste sa devina si el inginer minier.

Zgonea a luat pranzul alaturi de familia minerului, el spunandu-le ulterior jurnalistilor ca a mancat o ceapa si o bucata de branza si ca a baut si o tuica.

---------

Valeriu Zgonea a declarat ca mesajul sau atat pentru parlamentari, cat si pentru cei care sunt impotriva proiectului minier este "sa vina la Rosia Montana".

"Cei care sunt impotriva sa vina si aici, sa vina si in Parlament, alaturi de cei care sustin proiectul ca sa-i convinga pe cei care sunt parlamentari ai statului roman, pentru ca fiecare deputat si senator trebuie sa asculte si parerile "pro" si parerile "contra" si daca putem sa generam locuri de munca si sa protejam mediul suntem cu adevarat un stat european. Daca blocam fiecare investitie avem o problema. Dupa ce blocam Rosia Montana, vom bloca si altele. Ganditi-va la Remin Baia Mare, la exploatarile miniere din zona Gorjului, Valcea si alte zone. Trebuie sa fim foarte atenti, este o batalie pentru locuri de munca in toata lumea si eu cred ca statul roman este capabil sa fie un stat european, sa protejeze mediul si in acelasi timp sa genereze locuri de munca. Asta am auzit pana acum la cei care sustin proiectul", a spus, duminica, Valeriu Zgonea, inainte de a intra in galeria Catalina-Monulesti.

El a precizat ca dupa ce va vizita galeria Catalina-Monulesti va merge sa discute cu cei care sunt impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Zgonea a mai spus ca "proiectul acesta face parte dintr-o Romanie prospera".

La intrarea in galeria Catalina-Monulesti, Zgonea a fost intampinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu traditionalul "Noroc bun!", acestia raspunzandu-i in cor cu acelasi salut.

Inainte de intra in galerie, Zgonea a vorbit cu mai multi mineri care sustin proiectul si care i-au spus ca au nevoie de locuri de munca si ca mineritul este singura sursa de venit in zona.

Presedintele Camerei Deputatilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Carnic si Taul Brazi, fiind insotit de reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Sindicatului "Viitorul Mineritului".

De asemenea, Zgonea este insotit de reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ii prezinta beneficiile exploatarii miniere.

Cecilia Szentesy, director de priectare tehnica la RMGC, i-a spus lui Zgonea ca Gold Corporation a inceput deja ecologizarea zonei, instituindu-se o statie pilot de curatare a apelor acide, calitatea apei fiind conforma cu standardele existente in Romania.

Ea a mai spus ca la Ministerul Mediului a fost negociata garantia de mediu in cazul proiectului, care a crescut de doua ori, si ca s-au prevazut si garantii suplimentare pentru eventuale evenimente nedorite.

"In acest moment, compania are 500 de angajati care in proportie de 95 la suta sunt localnici. In perioada de constructie vor exista 2.300 de angajati directi, iar in perioada de operare 900 de angajati directi", a spus ea, precizand ca perioada de constructie va dura trei ani, timp in care se vor construi uzina de procesare, iazul de decantare modern si hale de steril.

"Exploatarea va produce, in medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur in fiecare an. Asta inseamna ca doar Rosia Montana va produce cat produce in momentul de fata 80 la suta din Europa. Romania ar fi producatorul numarul unu", a mai spus Cecilia Szentesy.

Valeriu Zgonea a ajuns, duminica dimineata, la Rosia Montana, unde a fost asteptat de primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, si de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, cu care a discutat in sediul primariei.

Saptamana trecuta, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata duminica trecuta, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Sambata seara, la Bucuresti, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.