Traian Basescu a mai spus ca "interconectarea e vitala" pentru Republica Moldova, declaratia sa venind pe fondul amenintarilor directe ale Rusiei la adresa Chisinaului. Reamintim ca trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a avertizat acum doua saptamani Republica Moldova ca parafarea Acordului de Asociere cu UE o va putea lasa fara gaze din Rusia - unica sursa de aprovizionare din import a Republicii Moldova in acest moment.
"Aici n-avem voie sa mintim. Este o problema extrem de importanta de prestigiu a Romaniei. Comisarul european pentru Energie, dl Oettinger, sie ca termenul limita este luna decembrie. Sper ca macar Transelectrica sa fie mai in grafic si pina in decembrie sa termine interconectarea electrica", a mai spus Basescu.
Presedintele a povestit si o intimplare de pe vremea comunismului: "La Constanta se construia a treia nava de 150.000 de tone, petrolierul Libertatea. A venit Ceausescu, s-a aflat de vizita cu doua saptamini inainte, si o parte a navei s-a construit din placaje, ca sa para terminata. Cind a plecat Ceausescu multumit de ce vazuse,, s-au dat jos placajele".
Reamintim ca lucrarile la gazoduct au inceput la sfarsitul lunii august.
Potrivit unui comunicat transmis, in 11 septembrie, de Presedintia Republicii Moldova, presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, s-au inteles "sa faca demersuri in vederea accelerarii la maximum a constructiei gazoductului Iasi-Ungheni si a altor proiecte energetice moldo-romane asupra carora cei doi presedinti si Guvernele celor doua tari au convenit anterior, noteaza Mediafax.
Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.
"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma Ponta.
Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Prin gazoduct se urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a Romaniei, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Intrebat de jurnalisti daca aceasta investitie, inaugurata chiar de ziua independentei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a raspuns ca nu crede ca autoritatile ruse se vor "supara".
Proiectul de constructie a conductei de gaz Iasi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.
In contextul vizitei la Chisinau a omologului sau roman Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat ca grupul rus Gazprom va fi in continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totusi, "este firesc ca un stat sa doreasca diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetica a statului la nivel regional", a explicat Leanca. El a adaugat ca "a fost inceputa constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni, dintre Republica Moldova si Romania, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.
ca sa inceapa santierul trebuie materialele mari, long lead items, cum ar fi de exemplu teava, iar termenele de livrare sunt de cel putin o luna.
Showul de acum citeva saptamini a fost o inaugurare simbolica a lucrarilor!
O fabrica nemteasca are planificate toate aprovizionarile pe 5 ani inainte
2. Aprovizionarea fabricilor germane. Poate ai dreptate pentru anumite industrii, dar cel putin pentru industria auto nu. Nu stie nimeni exact ce o sa produca peste 5 ani. Gandestete ca un furnizor de echipamente electronice nu se paote aproviziona pentru 5 ani in avans deoarece unele componete vor fi expirate. Electronica avanseaza prea rapid, pentru a face stocuri. Asta era un exemplu dintr-o industrie.
Apoi din punct de vedere economic: csoturile sunt uriase sa ai stocuri pe 5 ani in avans. Marfa trebuie platita, depozitata. Incerc sa imi imaginez cam cati bani ar trebui sa aiba o companie mare care vrea sa isi faca stocuri in avans(ikea de ex). Cam cat lemn crezi ca trebuie sa cumpere si sa depoziteze ikea? Apoi daca nu are acest bani trebuie sa ia credit, rezulta alt cost.
Un argument intrebare: de ce crezi, ca langa (sau in apropiere) fiecare fabrica mare, se deschid alte fabrici mai mici? Ce crezi ca produc fabricile mai mici?
Numai bine
O firma care se ocupa de conducte de gaze are deja toata experienta si o parte din stocuri.
2. Nu am zis ca germanii aprovizioneaza cu 5 ani inainte cu ca planifica totul in avans pe 5 ani, ei aduc marfa cu putin timp inainte de a fi asamblata, pentru a nu avea stoc mare (stocurile reprezinta un cost), dar stiu din timp de unde se vor aproviziona, conditii termene, daca apar inovatii tehnologice schimba din mers
io ma duc, ca m-a invitat, nu pot sa lipsesc!!!
doar sa-i amintim lu' amfitrionu' sa anunte data exacta.
asta zice basel, ca realitatea bate simbolistica de usl'am.
ca pseudodoctorul ponta a calcat pe urmele inaintasului, pe cararea luminoasa, a promisiunilor mincinoase, a marilor realizari ale socealizmului, mai tovarasi.
toate promisiunile electorale, se pare ca au fost numai deschideri simbolice de santiere al socializmului multilateral usl'amizat !.
iata alt exemplu tipic comunist si ...usl-ist!! sa fie ei al dracului de comunisti spurcati!
jos comunismul! jos guvernul usl !!
vrem alegeri anticipte!! jos parlamentul comunist!!
Cred ca pot sa-ti dau dreptate legat de propunerea ta . Un proiect de interes national pentru valorificarea potentialului hidroenergetic al PRUTULUI pe toata lungimea sa ar fi extraordinar de benefic, inclusiv pentru BASARABIA.Chestia asta ar putea inlocui poate cu succes crearea de noi locuri de munca prin recurgerea la investitii aurifere (Rosia Montana etc) intr-adevar s-ar pune capat santajului secular al Rusiei privind dezvoltarea acelei zone. Romania a evitat intotdeauna dezvoltarea spre directia EST de frica Rusiei a carei sula o simtea mereu in coaste. Odata ce Romania este in NATO (isi poate consolida si mai mult pozitia!) cred ca dezvoltarea acelei zone se poate pune mult mai accentuat.Si categoric benefic. E asezata geostrartegic f f avantajos cu deschidere spe comertul cu Asia Centrala, Caucazul , sudul Rusiei...Zau, ca ar trebui sa schimbam oleaca directiile tarii!
Mai usor se vede paiul din ochiul altuia decat barna din propriul ochi.
In urmatorii 1000 de ani, orice prostie a actualilor guvernanti, viitorilor, nepotilor si stranepotilor acestora va fi fost motivata de existenta lui Basescu, vinovatul de serviciu pentru tot ce s-a intamplat de 2000 de ani incoace si pentru urmatorii 10000.
Hai sa ne traiesti coane si sa ne comentezi cat mai mult!
Apropo, ia-i pe Mazeta, Finutza, Ponta,....si faceti un grup de umor.
Divertis va fi fost o penibilitate trista fata de voi.
Hai succesuri !(sa ma exprim ca si aliatul vostru liberal)
..ca sa nu vorbim de Imparatul Traian care a intrat in Dacia chemat de basescu (cu "b" mic!).
Cat a fost cu prostia lui Poanta nu ai scos un cuvintel. Pai ala a fost spectacol de lumini pentru prostime: "Jos Basescu"; chiar si Poanta a recunoscut-o. Da' spectacolul a avut succes mare, i-a uite cati l-ati votat.
de campanie electorala facuta neconstitutional de basescu (festivaluri, targuri, biserici, santiere) plus chermeze la vila de la neptun, pe banii nostri, este interesat Bruxelles-ul ?! viviane reding poate ?!
ala care tipa mai tare anti kgb!!