Dupa ce liderii USL au jucat ping-pong cu proiectul de lege privind exploatarea aurifera de la Rosia Montana, Comisia parlamentara nou infiintata la insistentele PSD are sarcina sa salveze imaginea premierului Victor Ponta. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca planul social-democratilor privind Rosia Montana este unul strict de imagine, iar infiintarea comisiei parlamentare are rolul de a-l pune in practica.

  • "Proiectul de lege trimis de Guvern va fi amendat de parlamentari astfel incat sa nu mai poata fi declarat neconstitutional. Ideea este sa existe o dezbatere parlamentara si sa fie inalturate toate suspiciunile. Nu conteaza daca in final va fi pus in aplicare sau nu, important este sa existe transparenta in dezbateri", au explicat sursele citate.

Reamintim ca observatiile negative facute de catre Ministerul Justitiei privind regimul exproprierilor si cedarea imobilelor catre compania miniera sunt doar cateva din aspectele neconstitutionale ale proiectului de lege propus de catre Guvern. Ulterior ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca avizul pentru proiectul Rosia Montana este unul pozitiv cu amendamente.

Dupa scandalul Ponta-Antonescu pe proiectul Guvernului, social democratii s-au repozitionat si au facut presiuni pentru infiintarea Comisiei parlamentare. Ponta i-a impus lui Antonescu infiintarea comisiei care sa analizeze punctul de vedere atat al contestatariior, cat si cel al sustinatorilor.

La intalnirea liderilor PSD cu Victor Ponta de la inceputul saptamanii s-a decis ca dezbaterea parlamentara sa fie transparenta si sa fie ascultati toti actorii implicati. Sursele Hotnews.ro sustin ca social democrat doresc sa redirectioneze atentia catre PNL. "Liberalii sa participe la dezbateri pe Rosia Montana si sa dea explicatii cu argumente de ce nu sustin proiectul, trebuie mutata atentia publica catre PNL sa explice de ce nu sustin proiectul", au explicat sursele citate.

Totodata, dupa intalnirea liderilor PSD de la Guvern, propunerea social-democratilor de a-l sustine pe Iulian Iancu in functia Comisiei parlamentare a fost retrasa, in locul acestuia fiind propus Darius Valcov. Sursele citate au explicat pentru Hotnews.ro ca imaginea controversata a lui Iancu si presupusele sale afinitati fata de anumite companii ar fi putut sa afecteze credibilitatea comisiei.

"Este un exercitiu de imagine fara finalitate, ideea este sa se creeze premiesele unei dezbateri corecte si sa se arate ca scopul proiectului este crearea de locuri de munca", au declarat sursele citate. In aceasta logica, in prima sedinta Comisia a decis ca saptamana viitoare sa efectueze o vizita de lucru la fata locului si sa discute cu factorii direct implicati si, totodata sa audieze liderii protestatarilor din Piata Universitatii.