Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, s-a inscris in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), a anuntat partidul lui Gabriel Oprea, intr-un comunicat transmis Mediafax.

Catalin CherechesFoto: Agerpres

"Primarul Municipiului Baia-Mare, Catalin Chereches, s-a inscris in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei si a fost numit, in cadrul partidului, coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, care cuprinde judetele Cluj, Maramures, Satu Mare, Bihor, Salaj si Bistrita Nasaud", anunta UNPR intr-un comunicat de presa.

UPDATE Dupa anuntul facut de UNPR, Chereches a declarat pentru Agerpres urmatoarele: "Concret, referitor la apartenenta mea politica la UNPR precizez ca am fost in grupul de fondatori ai acestui partid in anul 2010, am apreciat mereu demersurile cu caracter social pe care acest partid le-a initiat si le initiaza acum alaturi de PSD in cadrul Aliantei de Centru Stanga. Nu cred ca domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea m-a eliminat din registrul fondatorilor acestei grupari politice''.

Intr-un comunicat de presa transmis marti, edilul din Baia Mare a afirmat ca proiectele comunitatii baimarene sunt prioritare pentru el, ''iar politica a fost mereu pe plan secund''.

''Fiind implicat in zona de administratie, domeniul in care doresc sa excelez, nu am timp de politica, iar functiile politice nu m-au pasionat niciodata. In interesul comunitatii am avut, am si voi avea mereu parteneriate cu formatiuni si oameni politici seriosi care sa sustina proiectele mele pentru comunitatea baimareana in relatia cu Guvernul Romaniei. In acest moment este vorba de proiecte prin care ne dorim sa putem reabilita si moderniza anumite obiective aflate pe raza orasului nostru, dar nu si in patrimoniul municipalitatii. Punctual ma refer la preluarea bazelor sportive din patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului, a terenurilor aflate in patrimoniul Ministerului Apararii Nationale, sustinerea finantarii pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte respectiv reabilitarea blocurilor sociale existente deja si construirea unora noi. Apreciez interesul manifestat de reprezentantii UNPR, in special al domnului presedinte Gabriel Oprea, in privinta sustinerii acestor proiecte ale comunitatii baimarene. Am convingerea ca parteneriatul dintre mine si UNPR, si prin Alianta de Centru Stanga, poate sa functioneze pe aceste baze'', mai spune Chereches.

''Pentru mine conteaza strict Baia Mare si administrarea corecta a acestui oras, dezvoltarea sa continua, iar pentru a ma asigura de toate acestea voi face mereu tot ceea ce este necesar'', conchide edilul.

Chereches a fost membru al PSD, cat si al PNL. Catalin Chereches este primar la Baia Mare din mai 2011, cand au avut loc alegeri partiale. La alegerile locale din iunie 2012, Catalin Chereches a fost reales in functie cu 86,3% din voturi.

Intre 2005 si 2008, Chereches a fost vicepresedinte si purtator de cuvant al organizatiei judetene Maramures a PSD, iar ulterior s-a inscris in PNL, fiind exclus din partid in luna ianuarie a acestui an. In perioada 2008 si 2011, Chereches a fost deputat.

Catalin Chereches este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta, fiind acuzat ca a primit bani de la reprezentantii a cinci firme pentru a le favoriza la achizitiile publice organizate de institutie, la atribuirea si la derularea contractelor, anunta DNA, in luna iunie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Cluj au inceput urmarirea penala in cazul primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, pentru luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata, precum si pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste, se preciza intr-un comunicat de presa al DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2011-2013, Catalin Chereches a primit bani, "cu titlu de foloase necuvenite", de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a favoriza aceste firme in procedurile de achizitie publica organizate de Primaria Baia Mare, atat cu ocazia atribuirii contractelor, cat si pe parcursul derularii acestora.

Procurorii il mai acuza pe Catalin Chereches ca, in perioada februarie - mai, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comert incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, in mod aparent, reprezentantii legali la doua societati comerciale.

Astfel, in luna mai, pentru a achizitiona licenta pentru un post de televiziune, Catalin Chereches ar fi intervenit pentru modificarea actionariatului celor doua firme, astfel incat apropiatii sai sa devina actionari sau administratori ai acestor societati comerciale.

In aceasta cauza, procurorii fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.