Ministrul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine, Dan Sova, a demontat obiectiile Ministerului Justitiei la proiectul de lege privind Rosia Montana, declarand ca functionarii sunt slab pregatiti si au facut greseli fundamentale de natura juridica, bazate pe necunoastere. Ministrul Dan Sova a comentat declaratiile de luni ale presedintelui Traian Basescu privind proiectul de lege care vizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana, pornind de la obiectiile specialistilor. "Domnia sa a adaugat foarte mult creator la avizul Ministerului Justitiei, mintind", sustine Sova. Proiectul de lege propus de Guvern care prevede inceperea exploatarii la Rosia Montana este partial neconstitutional, au concluzionat expertii Ministerului Justitiei, care avertizeaza ca, daca proiectul Guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, contine confuzii juridice si exceptii de la legile in vigoare, care fac statul simplu martor la situatia de la Rosia Montana, sustin specialistii Ministerului Justitiei.

Referindu-se la atentionarile juristilor, preluate de seful statului, privind pierderea controlului asupra evolutiei exploatarii, in cazul in care licenta se acorda pe 20 de ani, Dan Sova a precizat: "Ce n-a spus domnul Traian Basescu este urmatorul lucru: ca licenta se da intotdeauna pe 20 de ani. Si licenta la Rosia Montana s-a dat in 1999, cu valabilitate pana in 2019. Faptul ca din 1999, pana in 2013, nu a fost pornita aceasta exploatare si nu exista nici daca se aproba maine legea, exploatarea nu se porneste mai devreme de 2016 - 2017, una din discutii a fost daca este posibil sa se faca un text de exceptie de la Legea 85/2003, legea minelor, in care s-a spus asa: licenta sa poata fi prelungita pana la 20, dar prelungirea licentei este atributul Agentiei Nationale de Resurse Minerale, nu o poate prelungi pe mai putin de cinci ani, dar nu inseamna ca ANRM o va prelungi pe 20. Deci domnul Traian Basescu minte, ca de obicei. Licenta este data pe 20 de ani."

"Specialistii de la Ministerul Justitiei au spus ca se instituie exceptie de la Legea 85/2003 si ca prelungirea licentelor ar trebui sa se faca in conditiile legii 85/2003. Dar tocmai asta e ideea, ca legea instituie, reglementeaza o exceptie de la Legea 85, daca Parlamentul vrea sa o aprobe sau nu acesta exceptie este una, dar textul nu spune ca prelungirea se face pe 20 de ani, ci pana la 20 de ani", a subliniat ministrul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine.

In plus, Dan Sova a spus sa este, de asemenea, eronat argumentul conform caruia in proiectul de lege, compania privata ar deveni expropriator. "Legea este foarte clara: statul roman este expropriatorul, statul roman. Statul roman este cel care da hotararea de Guvern de expropiere. Ceea ce se deleaga este munca de jos, adica identificarea proprietatilor. Il informez pe presedintele Traian Basescu, dar cu siguranta stie deja, ca acest se deleaga de 20 de ani in Romania, de la Legea 33/1994, expropierea pentru cauze de utilitate publica si au dreptul de expropiere, de exemplu, Apa Nova, care are capital mult mai mare privat decat are Rosia Montana, Enel-urile, societatile din domeniul gazelor, CNADR, care e societate privata, cu capital privat de stat - toti au dreptul de a face aceste identificari cadastrale, ca sa ajute statul roman", a subliniat Dan Sova.

Intrebat de ce, totusi, in avizul Ministerului Justitiei se atrage atentia asupra implicatiilor pe care le-ar avea modificarea perimetrelor, ministrul a declarat ca funtionarii MJ au gresit. "Toate aceste lucruri care au fost ridicate de Ministerul Justitiei, eu imi permit sa spun foarte linistit, sunt greseli fundamentale de natura juridica, care au la baza necunoasterea. (...) Functionarii care au facut aceasta hartie sunt slab pregatiti juridic si o spun cu toata raspunderea", a subliniat minsitrul Dan Sova.

"Mai mult decat atat, toate au fost discutate cu ei, li s-a explicat, si acesta este motivul si pentru care au dat aviz pozitiv, ca altfel nu dadeau aviz pozitiv, dadeau aviz negativ. Problemele astea se discuta. Noi o sa-i chemam pe cei de la Minsiterul Justitiei la comisie, sa dicutam, pentru ca nu numai el, cum spune domnul presedinte Basescu, este garantul sau cel care supravegheaza respectarea Constitutiei. Daca ar citi Constitutia Romaniei si regulamentele camerelor, ar afla ca si camerele si presedintii camerelor si comisiile au obligatia de a garanta respectarea Constitutiei si ne ocupam cu asta", a conchis Dan Sova.

  • Ce au sesizat functionarii MJ

Proiectul de lege propus de Guvern care prevede inceperea exploatarii la Rosia Montana este partial neconstitutional, au concluzionat expertii Ministerului Justitiei, care avertizeaza ca, daca proiectul Guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, este un document plin de confuzii juridice si exceptii de la legile in vigoare, care fac statul simplu martor la situatia de la Rosia Montana, sustin specialistii Ministerului Justitiei.

"Modificarea, fie a perimetrului care ar face obiectul licentei, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natura sa inlocuiasca practic ANRM in activitatea de gestionare a resurselor minerale, deoarece titularii ar ajunge sa stabileasca intre ei sau unilateral, perimetrele de care au nevoie", sublinia Ministerul Justitiei.