Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, luni, la Brazi, ca daca presedintele Traian Basescu are o opinie cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana, atunci sa mearga sa o spuna, in calitate de cetatean al Romaniei, la comisia de specialitate.

"Domnul presedinte Traian Basescu este presedintele statului roman. Domnia sa este in campanie electorala, toata viata a fost. Eu nu pot sa comentez declaratiile presedintelui statului roman. Daca as face asta, fiind la guvernare, as intra intr-un joc politic. Eu am nevoie de dezbatere in interiorul Parlamentului. Daca domnul presedinte Traian Basescu are o opinie, poate sa vina la comisia de specialitate si sa o spuna ca cetatean al Romaniei si bineinteles comisia va asculta", a spus Zgonea, referindu-se la declaratiile sefului statului cu privire la proiectul Rosia Montana, potrivit Agerpres.

Zgonea a aratat ca rolul Parlamentului este acela de a face ca legile sa fie constitutionale si a pledat pentru dezbaterea in Legislativ a legii privind Rosia Montana.

"Domnul presedinte Traian Basescu a spus ca aceasta lege este neconstitutionala. Asta inseamna ca inauntrul textului de lege exista articole sau pasaje care sunt neconstitutionale. Acesta e rolul Parlamentului, sa faca o lege sa fie constitutionala. Si eu cred ca aici toate grupurile politice (...), impreuna sa gasim solutii ca aceasta lege sa fie una asa cum vrea domnia sa, constitutionala, sa impace si pe cei care doresc locuri de munca si sa doreasca si sa aiba suficient de multe instrumente de control si pentru cei care sanctioneaza, sa zicem, unele scapari in protectia mediului in acea zona. (...) Un asemenea proiect de lege trebuie dezbatut in Parlament", a declarat presedintele Camerei Deputatilor.

De asemenea, acesta a aratat ca pana acum "niciun presedinte de parlament si niciun prim ministru" nu a avut "curajul" sa trimita in Parlament acest proiect legislativ. "Acest Guvern a facut acest lucru. Impreuna cu domnul Antonescu si cu liderii grupurilor parlamentare vom gasi cele mai bune solutii ca sa il promovam in forma in care romanii doresc", a precizat Zgonea.

Totodata, presedintele Camerei Deputatilor a explicat ca nu este in favoarea proiectului Rosia Montana, ci este "pro locuri de munca".

"Pana nu ma duc acolo, pana nu vad despre ce este vorba, pana nu ii ascult pe cei de la organizatiile non-guvernamentale (...), pana nu ascult ambele parti nu pot sa spun ca sunt pro sau contra. Eu sunt presedintele Camerei Deputatilor si vreau ca acest proiect de lege important pentru Romania sa fie dezbatut in Parlamentul Romaniei", a declarat acesta.

Valeriu Zgonea a participat, luni, in comuna prahoveana Brazi, la deschiderea noului an scolar.