Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-un discurs sustinut luni dimineata in cadrul Forumului European pentru Diplomatie Publica, ca Romania are o imagine mai rea decat "este in realitate" in opinia publica europeana, si a identificat cauzele pentru care se intampla acest lucru, una dintre ele fiind denigrarea instutiile de catre politiceni, iar o alta lipsa de incredere a romanilor in Romania.

Traian BasescuFoto: Administratia Prezidentiala

Principalele afirmatii ale presedintelui:

  • Am convingerea ca Romania este perceputa mai rau decat este ea in realitate. Realitatile romanesti sunt mai bune decat descrierea pe care o avem in opinia publica europeana.
  • Astazi Romania este o tara echilibrata macroeconomic, care are o sansa de crestere economica daca atrage fondurile europene, are o istorie pentru care merita respectata, este o tara extraordinar de frumoasa, cu oameni in general civilizati si educati, iar despre noi in UE se stiu lucruri mult mai rele si mult mai putin importante.
  • Sigur, lumea nupoate fi pacalita. Aici nu vorbim de a face publicitate unui produs prost ca fiind bun. Ci vorbim de o tara care are de ce sa fie mandra de ea si totusi nu reuseste.
  • De ce perceptia noastra este mai rea decat realitatile noastre? Aici pot gasi mici explicatii.
  • In primul rand, ne denigram propriile institutiii de dimineata pana seara, si o fac oameni cu responsabilitati uriase.
  • Vedem cum suntem suparati ca o institutie ca DNA-ul sau completele de judecata ancheteaza, judeca, condamna. Si spunem "a pus sa faca un dosar" cand de fapt institutiile isi fac treaba. Cum sa creada cei din afara ca justitia este independenta?
  • Vedeam un inculpat care striga in clipurile de la propria televiziune "Basescu ia mana de pe justitie". El este un infractor, dar raspandeste prin televiziuni, in mass-media, ideea ca institutiile, ca justitia tarii este subordonata unui om.
  • Un alt exemplu - Rosia Montana: stim ca s-a impins in parlament o lege neconstitutionala, care nu va trece de Curtea Constiutionala. Cum sa avem o imagine buna cand si strainii ne stiu constitutia?
  • O cauza a unei imagini mai rele decat realitatile este faptul ca noi nu credem in noi. Ne-a intrat in cap faptul ca pe noi ne conduc altii, ne conduce Fondul (Monetar International), Bruxelles-ul, cand in realitate nu facem decat sa ne aliniem unor reguli in interiorul UE, la care am achesat, noi singuri am vrut acolo. Lipsa de credibilitate vine cand nu aplicam aceste reguli.
  • Mass-media si politicienii trateaza eforturile de aliniere ca fiind semne de slabiciune.
  • Lipsa explicatiilor din partea politicenilor ca intr-o lume globala nu traiesti singur.
  • Suntem constienti de unde vin problemele de imagine pe care le avem. Si as spune: vin de la noi insine. marea noastra problema este cum ne convingem unii pe altii ca a avea niste reguli interne, a avea abordare interna egala cu cea externa, a-ti respecta angajamentele, sunt parte a unui sistem de credibilizare a tarii? Cum sa ne autoeducam sau sa ne educe cineva ca a fi unitar i probleme unitare de interes national este una din cheile succesului?
  • Trebuie sa determinam acele elemente care ne identifica in lumea globala si europeana. Romanii nu pot fi mandri ca avem 10 portavioane nucleare. nu pot fi mandri ca suntem cel mai mare popor din lume, pot fi mandri de ce avem - un popor talentat, relativ bine educat, capabil de efort, guverne consecvente, punerea interesului national deasupra celui de partid.
  • Nu numai clasa politica are responsabilitatile ei, ci si fiecare roman, modul cum ne comportam in strainatate, cum ne ducem viata in comunitatile care au primit romani, modul cum intelegem sa respectam legile.
  • Sunt convins ca sunt tari in ue mai corupte decat Romania, sunt tari in care justitia este mult mai tematoare de a se atinge de oameni politici de la nivel inalt. Problema este la noi, cat de credibili suntem si cum ne prezentam.