Partidul Social Democrat (PSD) ar obtine peste 40% din voturile alegatorilor care merg la urne, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru parlamentul european, releva un sondaj SOCIOPOL, citat de Agerpres.

Potrivit cercetarii, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, partidele ar primi urmaroarea cota din voturi:

* PSD - 41% din voturi;

* PNL - 19%;

* PDL - 15%;

* PP-DD - 6%;

* UDMR - 6%;

* PRM - 4%;

* ADA (Alianta FC+PNTCD) - 4%;

* Miscarea Populara - 2%;

* Partidul Conservator - 2%;

* altii - 1%.

In ceea ce priveste evaluarea liderilor politici, 51% dintre respondenti au spus ca sunt multumiti de activitatea premierului Victor Ponta, 39% destul de nemultumit sau foarte nemultumit si 10% nu raspund/nu stiu. Activitatea presedintelui Traian Basescu ii multumeste pe 18% dintre participantii la sondaj. Alti 80% s-au declara nemultumiti de activitatea presedintelui in al doilea mandat si 2% nu raspund/nu stiu.

In topul increderii in persoanele publice conduce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu 49% incredere, urmat de Victor Ponta - 41% incredere, Klaus Iohannis - 37% incredere, Sorin Oprescu, Crin Antonescu si Traian Basescu cu procente de 36%, 24% si respectiv 23% incredere.

Documentul arata ca din totalul populatiei aflat in tara (88%) nu se vor prezenta la vot mai mult de jumatate dintre romanii care au acest drept - 52%. In fata urnelor vor fi prezenti 36%, 12% dintre cei chestionati afirmand ca nu sunt in tara.

Date tehnice

Sondajul a fost realizat la solicitarea siteului www.b365.ro, a fost realizat in perioada 9 - 12 septembrie, pe un esantion de 1.017 persoane.

Tipul esantionului - stratificat bistadial cu selectia probabilista a gospodariilor (aleatoriu simplu) si a persoanelor (metoda ''cea mai tanara persoana din gospodarie'') - esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei.

Metoda culegerii datelor - interviuri telefonice (CATI) - eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95% este de plus/minus 3,2%. Suma procentelor poate diferi uneori cu un punct procentual fata de 100% datorita rotunjirii fara virgula a valorilor.