Premierul Victor Ponta, alaturi de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, s-a intalnit joi cu conducerea PDL, pentru a discuta proiectele democrat-liberalilor si acordul de parteneriat prin care se stabilesc prioritatile si institutiile prin care Romania va absorbi fondurile europene 2014-2020, scrie Agerpres.

Intalnirea a fost caracterizata de primul ministru ca fiind una "neasteptat de normala", convenindu-se o noua intalnire, saptamana viitoare, a liderului europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, cu ministrii Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Transporturilor, Ramona Manescu, si Agriculturii, Daniel Constantin.

Primul-ministru a precizat, la finalul intalnirii desfasurate la Palatul Parlamentului, ca a transmis presedintelui PDL, Vasile Blaga, sub consemnul confidentialitatii, scrisoarea de intentie cu FMI.

"A fost o intalnire neasteptat de normala, prin normala intelegand faptul ca si noi si reprezentantii PDL am venit cu documente, cu date, cu propuneri concrete, repet, intr-o atmosfera de normalitate. Asta nu inseamna neaparat ca noi am fost de acord cu tot ce au spus dansii sau invers. Cred ca acest tip de dialog pe problemele mari ale tarii intre Putere si Opozitie a lipsit in anii trecuti si trebuie sa-l redescoperim", a spus Victor Ponta.

Premierul a adaugat ca s-a discutat, printre altele, despre propunerea noului Acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala.

'De altfel, sub beneficiul confidentialitatii am pus la dispozitia domnului presedinte Blaga, cum am facut si cu domnul presedinte Hunor Kelemen, textul scrisorii de intentie. Am discutat despre pachetul de masuri economice pe care PDL l-a prezentat, vizavi de scaderea cotei unice si a contributiilor de asigurari sociale. Si am avut o discutie foarte buna care cred ca se va concretiza pe tema noului Acord de parteneriat intre Romania si UE privind bugetul, fondurile structurale si agricultura pentru 2014-2020. Ca si decizie concreta am stabilit ca ministrii responsabili, incepand cu domnul Teodorovici, domnul Daniel Constantin si doamna Manescu vor avea o intalnire probabil chiar saptamana viitoare cu reprezentantii desemnati de PDL, domnul Stolojan si alti colegi ai domniei sale, pentru a discuta in detaliu care este viziunea Romaniei. Cum alocam fondurile si la agricultura si la dezvoltare rurala si fondurile structurale. Aici nu e vorba de viziunea Guvernului actual, e vorba de sapte ani de aici incolo", a declarat primul-ministru.

Ponta a adaugat ca va avea loc o discutie politica si o prezentare pe care o va face in calitate de sef al Executivului catre toate grupurile parlamentare inainte de a trimite proiectul de Acord catre Bruxelles.

"Am apreciat deschiderea la normalitate si la dialog din partea UDMR, a PDL si a fortelor aflate in Opozitie. Nu e usor, ca avem ani de zile in care nu ne-am vorbit decat prin presa si la modul extrem de critic din ambele parti, insa Romania are nevoie sa revina la normalitate si asta inseamna dialog, respect intre Putere si Opozitie. (...) A fost o discutie serioasa si le multumesc tuturor pentru asta", a afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta a vorbit si despre propunerile prezentate de PDL.

"Pentru fiecare dintre ele avem evaluari, impact. Sunt cateva lucruri asupra carora pot sa spun, si, probabil, o sa va confirme si domnul presedinte Blaga, ca putem sa avem o pozitie comuna. Fie ca e vorba de Acordul de parteneriat, fie ca e vorba de o propunere a domniilor lor privind infiintarea unei Autoritati de protectie a IMM-urilor. Sunt lucruri cu care am putut fi de acord de la inceput. Sunt si lucruri cu care nu suntem si altele pe care le avem in evaluare", a afirmat Ponta.

Intrebat daca in cadrul discutiilor a fost abordat si subiectul Rosia Montana, premierul a spus ca prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu i-a transmis ca proiectul e neconstitutional.

"Ei sunt pentru proiectul de la Rosia Montana, dar nu pentru proiectul de lege", a mai declarat Victor Ponta.

Blaga: Premierul a fost de acord cu unele dintre propunerile noastre, taxele agricole ar putea ramane la primarii

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu mai multe dintre propunerile inaintate de democrat-liberali, dand ca exemplu initiativa ca taxele si impozitele agricole colectate la nivel local sa ramana la primarii.

"I-am prezentat domnului prim-ministru Victor Ponta situatia reala a economiei romanesti. Faptul ca, din pacate, numarul de locuri de munca este mai mic decat anul trecut pe vremea aceasta, faptul ca inflatia este a doua din UE, ca, din pacate, doar numarul de taxe si impozite a crescut si ca lipsa unor masuri curajoase de centru-dreapta nu va face decat ca economia Romaniei sa stagneze. Am discutat in extenso strategia de absorbtie a fondurilor europene pe perioada 2014-2020, in conditiile in care lipsa strategiei face ca sa nu poata fi incheiat acordul cu Comisia Europeana. (...) Desigur, pentru ca discutam despre un ciclu de sapte ani de zile care excede ciclului electoral, vom discuta foarte serios strategia acestor fonduri, pentru ca suntem interesati cu totii ca Romania sa absoarba cele 40 de miliarde care i se pareau putine, la un moment dat, domnului Victor Ponta, dar care, iata, din pacate, nu dovedim ca stim macar sa le atragem", a afirmat presedintele PDL.

Vasile Blaga a precizat, intrebat daca PDL va depune o motiune impotriva Guvernului, ca premierul a acceptat mai multe dintre propunerile democrat-liberalilor.

"Sunt multe lucruri acceptate deja de catre domnul Ponta, cel putin verbal. De exemplu, cererea noastra ca taxele si impozitele agricole care vor fi colectate de primari sa ramana de la 1 ianuarie 2014 la administratiile publice locale. Deocamdata asteptam. A fost o prima discutie, sa vedem ca nu suntem pusi, din nou, in situatia ca premierul sa se razgandeasca", a spus Vasile Blaga.

PDL nu si-a formulat o opinie fata de acordul cu FMI, intrucat l-a primit de curand, dar pozitia democrat-liberalilor va fi exprimata in Parlament, atunci cand premierul va face precizarile necesare, a explica Blaga.

Intrebat daca este multumit de rezultatul intalnirii cu premierul, liderul democrat-liberalilor a spus ca PDL este in opozitie cu Guvernul Ponta si cu USL, dar nu in opozitie cu romanii.

"Va trebui sa ne intalnim tocmai pentru ca lucrurile nu merg bine in tara. Macar pentru atat", a adaugat Vasile Blaga.