Premierul Victor Ponta a declarat marti ca nu va fi o sedinta speciala cu parlamentarii PSD pentru Rosia Montana, iar deputatii si senatorii social-democrati vor vota in cunostinta de cauza dupa ce vad proiectul si ii audiaza pe cei implicati, relateaza Agerpres. "Eu sunt foarte preocupat de modul in care se va transmite in strainatate mesajul legat de acest proiect si vreau totusi sa prezint Romania ca o tara deschisa investitiilor straine. Nu vreau sa fim o tara care goneste pe toata lumea pentru simplul motiv ca nu exista in Romania resursele financiare pentru a ne dezvolta singuri", a mai spus premierul.

"Eu le cer colegilor de la PSD sa voteze in cunostinta de cauza. Pana nu vad proiectul de lege si nu audiaza lumea nu au cum sa fie in cunostinta de cauza. E o problema importanta care priveste pe de o parte ingrijorarea si opozitia unei parti din societate, pe de alta parte vorbim insa si de consecintele negative, faptul ca, de exemplu, judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii si despre celelalte consecinte, motiv pentru care toti cei de la PSD vreau sa voteze, cand vor vota pentru sau contra, in cunostinta de cauza si nu pe criterii politice", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea cu deputatii UDMR.

El a adaugat ca a discutat tot timpul, inclusiv vinerea trecuta, cu presedintele PNL, Crin Antonescu, insa liberalii au luat luni o decizia politica pe care o respecta.

"Am discutat cu domnul Antonescu toate aspectele care tin de proiect, am decis impreuna sa avem o comisie de dezbatere in Parlament pe aceasta tema, insa am inteles ca luni, in baza protestele publice, decizia domnului Antonescu si a PNL a fost de a vota impotriva si nu am nicio alta solutie decat sa respect aceasta decizie. Nu a fost o sedinta USL (n.r.- pe acest subiect), dar am discutat de foarte multe ori, inclusiv vinerea trecuta", a mentionat premierul.

Ponta a spus ca isi mentine punctul de vedere referitor la faptul ca sustine ca premier proiectul, dar ca deputat ar vota impotriva.

"Cat timp sunt prim-ministru am obligatia sa informez si mass-media si cetatenii Romaniei asupra tuturor aspectelor care tin de o problema importanta pentru tara si proiectul Rosia Montana este un proiect important si tot ce tine de conditii de mediu, de faptul ca intr-adevar nu avem decat 24% nu avem 100% din proiect, de faptul ca avem 6% redevente, nu avem mai mult, de efectele care tin de judetul Alba si de locuri de munca, de investitii straine, pentru ca in acest moment eu sunt foarte preocupat de modul in care se va transmite in strainatate mesajul legat de acest proiect si vreau totusi sa prezint Romania ca o tara deschisa investitiilor straine. Nu vreau sa fim o tara care goneste pe toata lumea pentru simplul motiv ca nu exista in Romania resursele financiare pentru a ne dezvolta singuri", a mai spus premierul.

  • Ponta: Este meritul manifestantilor si al fortelor de ordine ca toate protestele din Piata Universitatii au fost pasnice  

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca este meritul fortelor de ordine si al manifestantilor ca in Piata Universitatii, timp de 8 zile, au fost doar proteste pasnice, fara violente, transmite Agerpres.

"Am fost tot timpul informat si consultat atat de domnul ministru Radu Stroe, cat si de seful Jandarmeriei, seful Politiei, vizavi de protestele organizate in Piata Universitatii si am considerat, si ma mandresc cu acest lucru, ca in Romania dreptul la protest este garantat constitutional si ca pot fi proteste si au fost proteste pasnice si este meritul atat al manifestantilor cat si al fortelor de ordine ca toate protestele au fost pasnice si nu au degenerat niciodata in violente pe care le-am fi regretat cu totii", a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca se preocupa ca premier ca in Romania sa existe un climat social de normalitate in care sa fie evitate orice fel de conflicte deschise intre protestatari pasnici si fortele de ordine.

"Faptul ca s-a reusit acest lucru in 8 zile (n.r. - timp in care au fost proteste in Piata Universitatii pe subiectul Rosia Montana) este meritul atat al celor care au protestat pasnic cat si al fortelor de ordine si da, i-am felicitat tot timpul, cum am facut si dupa meciul Romania- Ungaria, cum cred ca o sa fac si dupa meciul Romania- Turcia, atat pe jandarmi cat si pe politisti pentru faptul ca au dovedit ca sunt forte de ordine de nivel european si pot sa fie si civilizati cand e cazul, pot sa fie si foarte fermi, cum au fost vinerea trecuta si merita toata aprecierea mea", a incheiat Ponta.