Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat ca presedintele Traian Basescu a facut un lucru "absolut corect" atunci cand a avizat inceperea urmaririi penale impotriva sa, ca nimeni nu poate sa blocheze actul de justitie, aratand ca are toate dovezile nevinovatiei sale, pe care le va da procurorilor, transmite Mediafax.

Intrebat, duminica, intr-o conferinta de presa, in legatura cu faptul ca seful statului a avizat cererea procurorului general in cazul sau, Adriean Videanu a spus: "Mi-as fi pus intrebarea ce s-ar fi intamplat daca domnul presedinte nu ar fi avizat. Domnul presedinte a facut un lucru absolut corect. Eu cred ca nimeni din aceasta tara, indiferent ca este o persoana sau o institutie, nu poate sa blocheze infaptuirea actului de justitie in Romania. Ce pot sa va spun este ca am in momentul de fata toate dovezile nevinovatiei mele, pe care le voi pune la dispozitia procurorului de caz".

Intrebat despre faptul ca i se reproseaza ca ar fi primit informatii de la SRI legate de Romgaz si ca ar fi ignorat aceste informatii, Videanu a precizat ca Romania si Romgaz nu au fost niciodata in pericol si nu au fost in situatii dificile. "In primul rand, Romgaz si Romania nu au fost niciodata in pericol. Am avut chiar un plus de capacitate de gaz, inmagazinat dupa trecerea iernii, au fost 600 de milioane de metri cubi care au ramas in depozitele de gaz, niciodata Romania si Romgazul nu au fost in situatii dificile", a adaugat Videanu.

El a mai spus ca profitul net al Romgaz a fost in 2009 mai mare decat cel din 2008, iar cel din 2010 a fost mai mare decat cel din 2009 si ca "intotdeauna Romgaz avea lichiditati in depozite bancare".

"Legat de ceea ce se spune ca SRI a informat, vreau sa va spun ca nu-mi amintesc, nu am primit niciodata nicio informatie in care sa se spuna negru pe alb ca la Romgaz a fost constituit un grup infractional la care trebuie sa fiu atent. Informatii de genul ca se pare ca, se aude ca sunt lucruri care, sigur, la un moment dat, au fost analizate", a explicat Videanu, care a adaugat ca va pune toate informatiile la dispozitia procurorului de caz.

Intrebat daca s-a intalnit cu Ioan Niculae in Modrogan, Videanu a raspuns: "Din cate imi amintesc, o singura data sau de doua ori m-am vazut in toata acea perioada cu domnul Niculae".

El a adaugat ca a incercat sa evite pe cat a putut sa se intalneasca cu Ioan Niculae si ca din cate stie el acesta nu a sponsorizat niciodata partidul.

Intrebat daca are in vedere o autosuspendare sau o demisie din partid, Adriean Videanu a spus: "In momentul de fata detin informatiile nevinovatiei mele, pe care le voi pune la dispozitia procurorilor, voi fi primul, nu voi astepta niciodata ca cineva sa-mi spuna sa plec dintr-o functie, nota bene, am fost primul parlamentar al Romaniei care si-a dat demisia din Parlament in momentul in care a aparut cazul de incompatibilitate. Voi face intotdeauna gesturi politice care sunt corecte din punctul meu de vedere in situatia in care se dovedeste ceva".

***

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 8 septembrie, ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) Teza Intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Totodata, legat de cererea de urmarire penala pentru Adriean Videanu transmisa ministrului Justitiei, presedintele Traian Basescu a instiintat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, mentioneaza sursa citata.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.