Liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii o petitie, publicata si pe site-ul sznt.ro, in care solicita sanctionarea presedintelui Traian Basescu, a presedintelui Senatului, Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta si a ministrului Liviu Dragnea pe motiv de discriminare. Balasz ii acuza pe cei patru ca au facut declaratii publice in care exclud crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara incalcand astfel mai multe conventii internationale. Proiectul de regionalizare prevede ca judetele Harghita si Covasna sa fie incluse in regiunea "Brasov", alaturi de judetele Brasov si Mures. Audierile in acest caz sunt programate pe 16 septembrie.

Vezi mai jos textul petitiei

"Subsemnatul, Izsak Balazs, domiciliat in Tg-Mures, str. Marton Aron nr, in numele poporului secuiesc, ma adresez D-voastra, cu rugamintea sa supuneti analizei urmatoarea speta si sa intrepindeti masurile necesare.

Subiectul acestei petitii se refera la repetatele declaratii publice facute de mai multi lideri politici romani in care sustin ca in urma infiintarii regiunilor administrative, este exclusa crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara, cu alte cuvinte in toate regiunile populatia romana va fi in majoritate,

Printre ei se numara:

  • Presedintele Traian Basescu (exemplu: http://www.mediafax.ro/social/basescu-doar-stalin-a-facut-regiunea-autonoma-maghiara-in-romania-nu-se-va-mai-intampla-11247073)
  • Presedintele Senatului, Crin Antonescu (http://www.economica.net/antonescu-regionalizarea-nu-vrem-sa-insemne-enclave-pe-criterii-etnice-sau-pe-criterii-baroniale_53361.html)
  • Premierul Victor Ponta (http://www.reporterntv.ro/stire/ponta-despre-regionalizare-singura-formula-posibila-e-cu-8-regiuni-altfel-deschizi-cutia-pandorei)
  • Vice-premierul Liviu Dragnea (http://www.ziare.com/liviu-dragnea/stiri-liviu-dragnea/dragnea-despre-regiunea-mures-harghita-covasna-doar-doua-cuvinte-ex-clus-1243331)

Prezentare de caz:

Pe parcursul ultimelor luni reorganizarea administrativa se afla pe agenda publica. in cadrul acestuia se urmareste introducerea unui nou palier administrativ, cel al regiunilor. Avand in vedere ca in Romania traiesc intr-un numar semnificativ cetateni cu alta etnie decat cea romana, este o problema esentiala, ca in urma regionalizarii drepturile acestor cetateni sa nu aiba de suferit, drepturi dobandite si prin ratificarea de catre Romania a numeroaselor conventii internationale.

Este o sansa a secuilor, ca prin acest proces sa isi recastige dreptul de care s-au bucurat de-a lungul a mai multor secole, si l-au pierdut in urma reformei administrative din 1968, respectiv ca teritoriul pe care traieste sa reprezinte o unitate administrativa.

Reprezentantii poporului secuiesc au formulat de repetate ori acest deziderat, insa raspunsul liderilor politici romani este ca acest lucru nu este posibil si ca o regiune cu populatie majoritara maghiara nu va exista. Acest lucru inseamna ca pe baza intentiilor lor, vor exista doar regiuni cu populatie majoritar romana. Trecand peste faptul ca astfel se incalca prevederile a mai multor conventii internationale, este vorba si de discriminarea cetatenilor de etnie maghiara.

Liderii politici mentionati, incearca cateodata sa-si argumenteze punctul de vedere pe considerente economice sau altele, dar niciodata nu prezinta date concrete in acest sens, accentul fiind mereu pus pe ideea ca este inadmisibil ca intr-una din viitoarele regiuni populatia majoritara sa fie de etnie maghiara. Fara indoiala, astfel se urmareste crearea unor aparente ca reforma administrativa se va realiza pe baza unor criterii neutre - si nu prin luarea in considerare a nationalitatii sau a limbii materne - , in realitate insa aceasta reorganizare ii va defavoriza pe cetatenii de etnie maghiara din Romania.

Luand in considerare cele de mai sus, rog, ca institutia d-voastra sa stabileasca ca:Traian Basescu, Presedintele Romaniei, Crin Antonescu, Presedintele Senatului, Victor Ponta, Premier, si Liviu Dragnea, Vicepremier,

au discriminat pe criterii etnice, si sa luati masurile legale necesare, ca asemenea situatii sa nu se mai repete, iar vinovatii sa primeasca pedepsele legale.

Din punct de vedere legal, petitia de mai sus se bazeaza pe articolul 1 si art. 2, alin 1 si 3 al Ordonantei de guvern 137/2000, privind infiintarea CNCD, respectiv interzicerea a orice tip de discriminare.

Totodata, conform art. 1, alin 2 al Ordonantei 137/2000 depun aceasta petitie in limba mea materna, si ma astept, ca in cazul in care CNCD pe baza acesteia va analiza problema, si va considera important ca sa ma audieze personal, sa asigure conditiile ca aceasta audiere sa aiba loc in limba mea materna.

Va rog, ca relatarile din mass-media, citate in aceasta petitie sa le considerati ca si anexe la acest document."