Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, miercuri, ca PDL a trimis o scrisoare premierului prin care accepta o discutie pe masurile economice, aratand ca intalnirea poate avea loc pe 12 septembrie, asa cum a propus primul-ministru, transmite Mediafax.

"Astazi am transmis catre primul ministru, sub semnatura presedintelui PDL Vasile Blaga, o scrisoare in care cerem Guvernului sa discutam masuri pentru salvarea locurilor de munca. Intalnirea poate avea loc pe 12 septembrie la Parlament, iar scopul ei este explicarea si impunerea unor masuri de relansare a economiei tinand cont de situatia in care aceasta se afla si de faptul ca este evident ca primul-ministru are limite de intelegere a fenomenului economic", a spus Catalin Predoiu intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca democrat-liberalii vor "un dialog serios" si de aceea au solicitat Guvernului o serie de date la zi si nu au inteles de ce primul-ministru a fost "vexat" de faptul ca reprezentantii PDL ii cereau executia bugetara pe primele sase luni ale anului.

"Nu intelegem de ce trebuie la acest nivel sa constatam in continuare folosirea unui ton sau a unui limbaj sub nivelul functiei pe care o detine (premierul - n.r.) cu atat mai mult cu cat declara in vorbe ca se doreste un dialog serios. Il invitam pe primul-ministru sa se comporte la nivelul functiei pe care vremelnic o ocupa", a mai spus Predoiu.

Predoiu si-a exprimat speranta ca dialogul PDL cu premierul va fi serios, iar in cazul in care nu va avea rezultat reprezentantii PDL "au in vedere" o motiune simpla legata de situatia economica.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat, luni, speranta ca reprezentantii conducerii PDL nu fac bascalie atunci cand i-au solicitat sa le trimita executia bugetara pentru a participa la discutii, el aratand ca acestia se fac de ras daca nu vor merge la intrevedere.

"Eu vreau sa ma intalnesc cu ei sa le arat acordul - pastrand faptul ca e nepublic pana la momentul board-ului (...) si vreau sa le arat datele pentru 2014. Altfel se fac de ras. Sper ca nu fac bascalie de toata tara, ca si asa sunt cum sunt, ca vai de ei", a spus Ponta.

El a tratat ironic solicitarea PDL de a-i fi transmisa executia bugetara pe primele sase luni ale anului.

"Asta cand au mai inventat-o? Eu am fost foarte serios si i-am luat in serios. Au zis ca vor sa discute pentru anul viitor cum reducem cota unica si despre acordul cu FMI. Daca vor sa discutam, ne vedem. Eu o sa stabilesc o intalnire la Parlament, ora, ziua. Vor sa vina, bine, nu ca vor executia. Executia se prezinta de catre Ministerul de Finante. Ce treaba am eu cu chestia asta? Le da Ministerul de Finante, o pun pe site", a spus Ponta.

El le-a cerut reprezentantilor PDL sa spuna clar daca vor o intrevedere.

"Maine o sa-mi ceara misiunile in spatiu. Vor sa se vada sau nu vor, sunt seriosi sau nu. Eu i-am luat in serios si am considerat ca e dreptul lor ca reprezentanti ai opozitiei sa fie informati despre acordul cu FMI. Vad ca tot vorbesc la televizor, dar habar n-au", a mai spus Ponta.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca PDL va trimite o scrisoare premierului Victor Ponta in care va arata ca democrat-liberalii asteapta executia bugetara pentru a participa la discutii pe masuri economice.

Blaga a precizat, dupa o reuniune a grupurilor parlamentare ale PDL pe prioritati legislative, ca PDL a primit o scrisoare din partea premierului Ponta prin care partidul era invitat la o dezbatre pe bugetul pentru anul viitor si pe tema scrisorii de intentie catre FMI.

Democrat-liberalii ii vor raspunde premierului tot printr-o scrisoare.

"Am sunat la partid, intr-adevar, domnul Ponta a raspuns invitatiei lansate de PDL la Baia Mare de a avea o dezbatere pe tema relansarii economiei, cresterii locurilor de munca. Am inteles ca doreste sa discute domnia sa doua teme: bugetul pe anul viitor si scrisoarea de intentie catre FMI. Le putem discuta si pe acestea, evident, si le vom discuta, dar pentru asta domnia sa trebuie sa ne transmita, sub semnatura, executia bugetara exacta de la sase luni, astfel incat noi sa putem modela pentru a ne putea sustine punctele de vedere", a precizat Blaga.

El a spus ca democrat-liberalii vor sa discute si despre strategia pentru 2014-2020.

"Dar noi dorim sa discutam si altceva: strategia 2014-2020 trimisa de trei ori de UE inapoi, pentru ca acest Guvern nu a fost in stare sa o defineasca, sa defineasca prioritatile Romaniei pe aceasta perioada 2014-2020. Dorim sa discutam care este strategia pe agricultura si dezvoltarea rurala", a spus Blaga.

El a mai spus ca premierul a propus ca discutia sa aiba loc in 12 septembrie.

"Dansul a propus o discutie pe 12, cred. O sa vedem si noi in functie de calendarul pe care il avem, dar va primi un raspuns din partea domnului Predoiu si a echipei care se ocupa de guvernul nostru alternativa", a mentionat Blaga.

Liderul PDL a aratat ca, in functie de raspunsul premierului privind trimiterea executiei bugetare, democrat-liberalii vor da un raspuns privind participarea lor la discutiile cu primul-ministru.

"Pentru a putea discuta de buget pe anul viitor va trebui sa stim exact executia bugetara la sase luni de zile, nu poti discuta altfel", a subliniat Vasile Blaga.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca a transmis sub semnatura sa si a presedintelui Senatului o scrisoare catre PDL si UDMR pentru discutii pe marginea noului acord cu institutiile financiare internationale, a construirii bugetului de stat pe anul viitor, existand posibilitatea extinderii discutiilor asupra proiectului regionalizarii.

  • Catalin Predoiu: Motiune de cenzura se face cand ai sanse sa darami Guvernul, nu doar pentru zgomot politic

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a mai declarat miercuri ca PDL va examina propunerea lui Mihai Razvan Ungureanu privind depunerea unei motiuni de cenzura, dar a aratat ca "o motiune de cenzura se face atunci cand ai macar sanse sa darami Guvernul, si nu doar sanse sa faci putin zgomot politic"

"O motiune de cenzura se face atunci cand ai macar sanse sa darami Guvernul, si nu doar sanse sa faci putin zgomot. Noi vom examina evident aceasta propunere, dar nu inainte de a aminti ca avem in vedere o motiune simpla legata de situatia economica in care se afla tara gratie guvernului socialist Ponta, daca acest dialog pe care il preconizam nu va avea rezultat", a precizat Catalin Predoiu intr-o conferinta de presa.

El a mai spus ca o motiune de cenzura trebuie facuta "cu cap".

"Nimic nu exclude sa discutam si o motiune de cenzura, dar repet, trebuie facut cu cap acest lucru, la momentul potrivit", a mai spus Predoiu.

El facut acest precizari dupa ce a fost intrebat daca PDL sustine propunerea presedintelui FC, Mihai Razvan Ungureanu, care doreste ca opozitia sa depuna o motiune ce cenzura pe tema proiectului Rosia Montana.

Presedintele FC, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat marti, pentru Mediafax, ca va initia consultari cu PDL, PPDD si UDMR pentru depunerea unei motiuni de cenzura dupa ce premierul Victor Ponta va trimite la Parlament proiectul de lege privind Rosia Montana.

"Vom incepe procedurile pentru initierea motiunii de cenzura si sunt convins ca in jurul acestui obiectiv se va strange toata opozitia si de asemenea ne asteptam la sustinere pentru motiunea de cenzura din partea unora dintre parlamentarii USL. Motiunea de cenzura este determinata de atitudinea iresponsabila a premierului Victor Ponta, care a sustinut ca prim-ministru proiectul de lege privind Rosia Montana, dar care a spus ca nu sustine ca deputat proiectul de lege adoptat de Guvernul pe care il conduce. Victor Ponta are o atitudine duplicitara afirmand ca in calitate de prim-ministru sustine proiectul, iar in calitate de deputat il combate", a precizat Mihai Razvan Ungureanu.

Ungureanu a aratat ca asteapta raspunsul lui Vasile Blaga pe tema initierii unei motiuni de cenzura.

"Stiu ca exista aceasta intentie. Am anuntat, astept raspunsul sau", a adaugat Ungureanu referindu-se la Blaga.

Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.