Presedintele Traian Basescu a cerut, marti seara, Guvernului "sa emita o Ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia cainii maidanezi acasa, sa-i tina in tarcul lor, dupa care cei care nu au fost adoptati sa fie imediat eutanasiati". "Castrarea e o solutie pe termen lung care din 2004, de cand avem noua legislatie in vigoare, s-a dovedit ca nu da rezultate", a adaugat seful statului.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Premierul Victor Ponta declara luni, dupa incidentul in urma caruia un copil de patru ani a murit muscat de caini intr-o zona periferica din sectorul 2, ca problema cainilor comunitari este una "extrem de serioasa" si "oricine vine cu o solutie are tot sprijinul nostru".

"Am vazut aceasta tragedie, mi se pare un lucru cumplit si sunt absolut convins ca la nivelul Primariei Capitalei, al primarilor de sector, o sa se discute acest lucru. Bineinteles ca reprezinta o mare problema si bineinteles ca trebuie sprijinite autoritatile locale pentru solutii eficiente. Deocamdata, din pacate in 20 de ani nu a reusit nimeni sa rezolve cu adevarat aceasta problema. Este o problema extrem de serioasa, oricine vine cu o solutie are tot sprijinul nostru", a declarat, potrivit Agerpres, premierul Victor Ponta.

Reamintim ca, in noiembrie 2011, Parlamentul a adoptat o noua Lege a cainilor fara stapan, care prevedea posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Imediat dupa adoptare, aceasta lege a fost contestata de parlamentarii USL la Curtea Constitutionala, iar, in ianuarie 2012, Curtea a decis ca legea este neconstitutionala.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru cainii fara stapan, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de "cateva luni". El spunea atunci ca gasise deja solutii, in colaborare cu ONG-urile.

Reamintim de asemenea ca ordonantele de urgenta pot fi atacate la Curtea Constitutionala doar de catre Avocatul Poporului. Actualul Avocat al Poporului este Anastasiu Crisu, numit in functie la propunerea USL.

***

Traian Basescu a mai abordat in conferinta de presa sustinuta marti, la Palatul Cotroceni, si tema Rosia Montana, afirmand ca "Am precizat si eventualitatea in care as organiza referendum: in cazul in care in urma dezbaterilor din Parlament societatea ar fi fragmentata pe tema Rosia Montana, in momentul in care as primi legea la promulgare si legea ar provoca falii in societate, cu certitudine nu as promulga legea fara un referendum". In ceea ce priveste pozitia Romaniei legata de criza din Siria, Traian Basescu spune ca "In aceasta faza, Romania considera ca trebuie sa aiba o atitudine prudenta, iar la momentul la care aliatii ar decide sa ia masuri prin care sa dea un semnal Damascului ca este de netolerat utilizarea gazelor toxice, Romania se va solidariza cu aliatii sai".

Declaratiile lui Traian Basescu:

Vreau sa clarific unele probleme din spatiul public.

Problema ridicarii Ordinului Steaua Romaniei acordat domnului Tokes. Sunt 7 cavaleri care au solicitat Cancelariei ordinelor ridicarea inaltei decoratii domnului Tokes. In aceste conditii, pentru 19 septembrie, cancelaria a convocat cavalerii ordinului Steaua Romaniei pentru Adunarea Generala care sa stabileasca Consiliul de Onoare.

Odata cu stabilirea Consiliului va fi sesizat cu cele 7 sesizari.

Aceasta e procedura. Conform legii, presedintele nu poate fi cel care primeste solicitari si nici nu poate emite decretul.

Daca acest Consiliu de Onoare solicita presedintelui ridicarea Ordinului, presedintele emite ordinul. Daca acest Consiliu nu solicita, nu se poate ridica inalta declaratie.

In ce priveste pozitia statului roman, a Romaniei legata de Siria, se mentine aceeasi pe care am exprimat-o cu ocazia intilnirii cu ambasadorii.

Si anume: in aceasta faza, Romania considera ca trebuie sa aiba o atitudine prudenta, iar la momentul la care aliatii ar decide sa ia masuri prin care sa dea un semnal Damascului ca este de netolerat utilizarea gazelor toxice, Romania se va solidariza cu aliatii sai.

De ce prudenta? Pentru ca si azi au fost circa 20 de solitari de operatiuni consulare la Ambasada noastra de la Damasc. Este in pregatire repatrierea a 19 cetateni romani.

Deci avem o problema legata de repatrierea cetatenilor romani si a copiilor lor, iar populatia detinatoare de pasaport romanesc nu e grupata, si avem nevoie sa-i putem ajuta.

Al treilea subiect: in ce priveste scrisoarea primita azi de la domnul Zgonea, care intreaba, intr-un mod foarte politicos, daca declansez procedura unui referendum pe Rosia Montana.

Am semnat inainte de declaratia de presa un raspuns. In primul rind nu am initiat un astfel de proces, doar l-am invocat ca o posibilitate.

Apreciez ca o dezbatere in Parlament e de natura sa clarifice multe din semnele de intrebare legate de proiect si consider ca dezbaterea in Parlament e cel mai potrivit lucru pentru o optiune a Parlamentului.

Am precizat si eventualitatea in care as organiza referendum: in cazul in care in urma dezbaterilor din Parlament societatea ar fi fragmentata pe tema Rosia Montana, in momentul in care as primi legea la promulgare si legea ar provoca falii in societate, cu certitudine nu as promulga legea fara un referendum.

Pentru ca sunt proceduri sa ma pot incadra in calendarul promulgarii - o pot sesiza la CCR, o pot retrimite la Parlament.

Mi s-a parut extrem de interesant ca un membru marcant al PSD, domnul Zgonea, e interesat de referendum, atat timp cit ei refuza sa aprobe intrarea in vigoare a referendumului cu Parlament unicameral si maximum 300 de membri.

Sunt greu de inteles ca atitudine.

Nu voi impiedica dezbaterile parlamentare.

Parlamentarii trebuie sa aiba in vedere consecintele oricarei solutii pe care o vor adopta.

Din acest moment, avand in vedere ca s-ar putea sa fie necesar comportamentul de mediator al presedintelui, voi fi nevoit sa am un comportament neutru fata de proiect.

Chiar daca inainte am fost un sustinator al proiectului, pozitiile mele vor fi neutre fata de proiect.

Ma scuzati ca o sa abordez un al patrulea subiect, multi vor spune ca nu e pentru un presedinte care se respecta. Cainii maidanezi.

Am fost primarul Capitalei. Aduceti-va aminte ca atunci cind au blocat procesul de eutanasiere, Parlamentul a facut-o politicianist.

Rata de incidente a muscaturilor a crescut pina la 16.000 de bucuresteni muscati. Zilele acestea am inregistrat un copil ucis de caini.

Fac apel la Guvern, pentru ca administratiile locale sint cu miinile legate de legislatia in vigoare, sa emita o Ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia ciinii maidanezi acasa, sa-i tina in tarcul lor, dupa care cei care nu au fost adoptati de iubitorii de caini sa fie imediat eutanasiati.

Povestea cu castrarea cainilor are doua valente. Una, prelungeste timpul in care cainii fara stapan dispar de pe strazi, dintre blocuri, din maidane. Deci nu e o solutie relativ rapida, poate dura 10 ani, 18 ani, nu stiu cat traiesc cainii.

Castrarea e o solutie pe termen lung, care, din 2004, de cind avem noua legislatie in vigoare, s-a dovedit ca nu da rezultate.

Rezultatul actualei legislatii care vizeaza castrarea si teoria lasarii lor tot pe strada s-a dovedit un esec.

Nu trebuie sa mai asteptam sa mai moara un copil, sa mai moara un om sfasiat de caini ca sa intelegem ca trebuie sa luam aceasta masura.

De aceea cred ca Guvernul trebuie sa dea o OUG in care pe tot teritoriul sa se dea un termen pentru adoptare, iar cei neadoptati trebuie eutanasiati.

Pentru ca nu putem pune cainii mai presus de oameni, mai presus de un copil nevinovat care se duce sa se joace cu cainii pentru ca asa a vazut el in desene animate. Dar nu un caine flamind, prigonit, salbaticit poate fi prietenul omului.

Va rog sa ma credeti ca sunt revoltat de demagogia legata de iubitorii de caini.

Daca vreti, va iau acum la mine acasa: am 5 caini, 3 sint adunati de pe strada, atit am putut eu sa cresc. Sint curati, vaccinati, castrati si traiesc linga o familie. Doi stau separat de alti 3, pentru ca se bat. Dar traiesc ingrijit si intr-un spatiu curat.

Maine o sa avem o alta nenorocire daca nu rezolvam problema.

Castrarea cainelui nu-i scoate dintii. Cainele musca. Un caine castrat si lasat in salbaticie e mai rau decit unul crescut pe linga casa.

Nu este un subiect pentru un presedinte, dar ca cetatean, ca fost primar, nu pot sa nu spun ce cred.

Intrebari:

Q: Ati primit cererea parchetului pentru Adriean Videanu?

A: Am primit pentru Videanu. Cu certitudine voi lua o decizie dupa ce ma voi uita pe documente.

Q: Ati fost moderat privind Siria. Se datoreaza aceasta reactie relatiei cu Assad?

A: Cred ca e unul din sefii de stat din zona cu care am avut cele mai putine intilniri: 2. Nu exista nici o relatie de prietenie, ci una institutionala. Pozitia noastra moderata deriva din mai multe explicatii. Vrem sa putem acorda asistenta cetatenilor pana in ultimul moment. Ne angajam sa fim solidari in momentul unei decizii a aliatilor.

Prudenta noastra vine si din alta parte: Noi apreciem in momentul de fata ca exista riscul de extindere a conflictului dinspre sau catre vecini. Noi nu suntem o mare putere si comportamentul decent in astfel de situatii - trebuie sa ne protejam cetatenii si nu exista un control asupra actiunilor vecinilor Siriei - trebuie sa fim prudenti. Atat ne permitem noi acum.

Q: Ieri ati numit lasitate decizia Guvernului de a trimite proiectul Rosia Montana in Parlament, astazi spuneti ca o dezbatere in Parlament este binevenita.

A: Daca presedintele Camerei Deputatilor imi trimite o scrisoare, eu raspund la problema. Nu mai reiau dezbaterea de ce au trimis legea in Parlament.

Q: Sunteti de acord cu pozitia diferita a lui Victor Ponta ca premier si ca deputat in legatura cu Rosia Montana?

A: Avem un premier si un deputat la Palatul Victoria. Bine, din doi abia faci unu. Nu sunt de acord.