Liberalii Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig si-au dat marti demisia din Parlamentul Romaniei si vor deveni membri ai Parlamentului European. Ovidiu Silaghi este cercetat de procurori, care cerusera Parlamentului sa incuviinteze inceperea urmaririi penale pentru trafic de influenta. Conducerea PNL a decis ca Silaghi si Hellvig sa mearga la Parlamentul European pentru a prelua cele doua mandate ramase vacante in urma demisiei lui Cristan Busoi si a Ramonei Manescu. Informatia privind trimiterea lui Silaghi in Parlamentul European a fost confirmata la Digi 24 de Mihai Voicu, purtatorul de cuvint al PNL. Crin Antonescu a declarat ca Silaghi, aflat pe lista de rezerva a PNL pentru europarlamentare, si-a dorit sa mearga la Bruxelles: "Plecarea lui la Parlamentul European nu are nici un fel de influenta asupra activitatii justitiei, are aceleasi reguli ca Parlamentul Romaniei. Activitatea justitiei nu va fi obstructionata,

Ovidiu SilaghiFoto: Agerpres

Silaghi este cel de-al treia europarlamentar roman care s-a confruntat cu probleme penale, dupa Adrian Severin (trimis in judecata in dosarul bani negri pentru lobby) si Corneliu Vadim Tudor (dat in judecata de un fost consilier care l-a acuzat ca i-ar fi falsificat semnatura). Un alt fost europarlamentar roman, Gigi Becali, este deja condamnat definitiv pentru mai multe infractiuni, dar el isi daduse demisia din PE inainte de a fi pronuntata o sentinta definitiva.

Reamintim ca pe 19 august procurorii DNA au transmis Parlamentului o cerere de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Ovidiu Silaghi pentru trafic de influenta.

Procurorii anticoruptie il acuza pe fostul ministru ca ar fi primit 200.000 euro mita de la omul de afaceri Nelu Iordache, in prezent arestat, pentru a nu rezilia un contract pe care firma acestuia il incheiase cu Compania de Autostrazi.

Ovidiu Silaghi a avut doua mandate de ministru in doua Guverne diferite, el fiind ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale in Guvernul Tariceanu, din aprilie 2007 si pana in decembrie 2008, si ministru al Transporturilor in Guvernul Victor Ponta I, din 7 mai 2012.

Numele lui Ovidiu Silaghi a fost vehiculat in vara aceasta pentru a ocupa din nou functia de ministru al Transporturilor, dupa demisia lui Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Transformatorul".

Atat Ovidiu Silaghi cat si Eduard Hellvig sunt deputati PNL alesi in legislatura 2012-1016. Guvernul va trebui sa organizeze alegeri in colegile la care cei doideputati au renuntat.