Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, in prima sedinta a sesiunii de toamna, ca una dintre prioritatile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea "cel tarziu in luna decembrie" a propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei.

"Sesiunea parlamentara din septembrie 2013 se prefigureaza a fi o sesiune parlamentara extrem de importanta sub aspectul deciziilor politice, in primul rand in plan legislativ", a spus el, potrivit Mediafax.

Antonescu a mentionat ca in actuala sesiune parlamentara Comisia speciala comuna a celor doua Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constitutiei isi va continua activitatea pentru a elabora, in baza observatiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitiva a propunerii de revizuire a Constitutiei, care, potrivit normelor procedurale constitutionale, va fi transmisa Curtii Constitutionale in vederea avizarii.

"Ulterior, dupa publicarea in Monitorul Oficial, ne propunem ca propunerea legislativa sa intre in dezbaterea Senatului, iar pana la finele lunii decembrie sa o putem adopta si sa o transmitem Camerei Deputatilor", a spus acesta.

Pe de alta parte, el s-a referit si la diversele observatii aparute in spatiul public privind procesul de revizuire a Constitutiei, inclusiv cele privind continutul propriu-zis al primei forme a propunerii de revizuire a Constitutiei "fata de care s-a spus ca nu corespunde rigorilor, ca are o redactare defectuoasa".

"Le raspund acestor critici mentionand ca un astfel de proiect nu poate multumi lumea stiintifica in intregul ei atata timp cat aceasta insasi nu are o opinie si o voce unitara. (...) Vom tine insa cont, in elaborarea unei propuneri de revizuire a Constitutiei, de observatiile si opiniile formulate de acele institutii publice care au competente in formularea unui aviz legal", a dat asigurari presedintele Senatului.

Referitor la criticile referitoare la prelungirea procesului de revizuire a Constitutiei, senatorul a subliniat ca "modificarea Constitutiei este un obiectiv politic, extrem de important pentru USL, dar inainte de orice pentru Romania".

"Acest proces se va finaliza atunci cand vom identifica si solutiona legislativ toate problemele pe care le presupune actuala Constitutie si atunci cand prezenta la un vot, la referendum, legat de Constitutie, sa aiba premisa garantiei ca acest vot va avea un sens si va fi respectat", a subliniat presedintele Senatului.