Mai multi lideri PSD si UNPR, printre care Ilie Sarbu, Ecaterina Andronescu si Gabriel Oprea, in calitate de detinatori ai Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler se alatura demersului europarlamentarului PSD Corina Cretu solicitand retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes, se arata intr-un comunicat de presa al PSD.

Social-democratii care sustin initiativa vicepresedintelui PSD Corina Cretu sunt Ilie Sarbu, Dan Nica, Ioan Rus, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Ioan Mircea Pascu, Gabriela Firea, Miron Mitrea, Serban Valeca, Eugen Bejinariu. Li se adauga de la UNPR Gabriel Oprea, Marian Sarbu si Serban Mihailescu.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu, avand calitatea de membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", a solicitat in mod public joi retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes printr-o scrisoare transmisa Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei".

""In baza Legii 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, avand in vedere dispozitiile Literei b) a Articolului 52 prevazuta in cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei, care au adus prejudicii Romaniei ca stat, precum si tuturor cetatenilor romani care dezavueaza pozitiile extremiste si contrare convietuirii inter-etnice", arata Corina Cretu.

UPDATE Corina Cretu le-a cerut vineri mai multor consilieri prezidentiali, la randul lor membri al Ordinului National "Steaua Romaniei", sa se alature demersului ei care vizeaza retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes. Europarlamentarul a transmis o scrisoare deschisa Cristian Diaconescu, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Iulian Fota, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Virgil Paunescu, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Cristian Preda, fost consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei".

  • Comunicatul PSD

Scrisoare deschisa domnilor Cristian Diaconescu, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Iulian Fota, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Virgil Paunescu, consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", Cristian Preda, fost consilier prezidential si membru al Ordinului National "Steaua Romaniei"

Stimati domni,

Va invit ca, in calitate de demnitari ai statului roman, si de membri ai Ordinului National "Steaua Romaniei", sa va asumati responsabilitatile care va revin si sa va alaturati demersului meu, care vizeaza retragerea acestui ordin cetateanului roman Tokes Laslzo, pentru activitati incompatibile cu interesul national, cu demnitatea de europarlamentar roman si contrare spiritului convietuirii pasnice intre majoritatea romana si minoritatea maghiara.

Meritele sale in evenimentele din decembrie 1989, oricat de reale ar fi, nu-i dau dreptul sa adopte pozitii pe care le pot numi, fara sa gresesc, violent anti-romanesti. Aceste atitudini si actiuni nu sunt indreptate doar impotriva majoritatii romanesti, ci ele contravin si intereselor etnicilor maghiari din Romania. Tokes Laszlo si-a asumat fatis un discurs si actiuni revizioniste si anti-romanesti, care contravin flagrant Constitutiei Romaniei si legilor tarii, dar si spiritului si valorilor europene.

Prezentul demers nu este unul politic, ci un gest firesc de constiinta, la care am speranta ca va veti ralia fara rezerve. Indiferent de optiunile noastre politice, cu totii avem, in primul rand, o datorie morala fata de Romania si de cetatenii sai.

Imi exprim speranta ca va veti alatura demersului meu, de a solicita retragerea Ordinului National ¬Steaua Romaniei¬ lui Tokes Laszlo, ordin care nu poate recompensa actiuni contrare interesului national, care pun in discutie statalitatea Romaniei si viitorul ei, ca natiune.

Corina Cretu,

Europarlamentar,

Membru al Ordinului National "Steaua Romaniei"

Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul "Steaua Romaniei" si propune retragerea acestei distinctii.

Vineri, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a transmis un comunicat in care anunta ca presedintele Traian Basescu a luat nota de initiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior agentiei Mediafax ca este dezamagit de reactia Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes si a apreciat ca motivul invocat de Presedintie pentru refuz reprezinta doar un "subterfugiu". "Exista o procedura si nu este o problema ca acea procedura sa fie indeplinita. Eu cred ca a fost pur si simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o pozitie publica si cred ca Administratia Prezidentiala ar trebui sa aiba o pozitie publica. Ca dupa aceea se face sau nu procedura, tine doar de presedinte acest lucru", a adaugat Ponta.

Amintim ca in 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".