Premierul Victor Ponta a anuntat vineri la sedinta Comitetului Executiv ca prioritatea legislativa a PSD va fi ca regionalizarea sa se faca prin proiect de lege fara a mai astepta revizuirea Constitutiei. Ponta a anuntat ca PSD sprijina varianta cu cu zece regiuni: impartirea regiunii Sud-Est in doua regiuni, astfel incit Dobrogea sa fie de sine statatoare - o victorie a tandemului Mazare/Nicusor Constantinescu. Cea de-a zecea regiune ar urma sa aiba centrul la Sibiu, fiind separata de regiunea cu capitala la Brasov, pentru a impaca disensiunile dintre PSD si PNL. In schimb, premierul nu a spus nimic despre Arges, acolo unde liderii USL au protestat fata de mutarea prerogativelor la Prahova. Ponta a anuntat ca va discuta propunerea si cu partenerii din USL.

  • Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta a transat in favoarea Prahovei disputa cu Argesul. Seful CJ Arges, Constantin Nicolescu, s-a aratat nemultumit in sedinta PSD de faptul ca regiunea Sud va avea capitala de facto la Ploiesti, in loc de Pitesti. Ponta i-ar fi transmis lui Nicolescu ca nu va schimba nimic si le-a trasmis liderilor din Prahova si Arges sa nu se mai atace in presa locala.
  • Si liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a aratat nemultumit de faptul ca centrul regiunii Sud - Est va avea capitala de facto la Focsani, o victorie a baronului vrancean Marian Oprisan in fata colegilor din Braila, Galati si Buzau. Ponta i-a transmis si lui Bunea Stancu acelasi mesaj: nu se mai schimba nimic.

Cum arata noua impartire teritoriala in viziunea PSD:

Noutatile fata de actualele 8 regiuni de dezvoltare:

  • Regiunea "Brasov" (actuala Regiune Centru): va fi formata din judetel Brasov, Mures, Harghita si Covasna. Regiunea pierde judetele Sibiu si Alba
  • Regiunea "Sibiu" (nou infiintata): va fi formata din judetele Sibiu, Alba si Hunedoara
  • Regiunea "Vest" (actuala Regiune Vest): va fi formata din judetele Arad, Caras-Severin si Timis. Regiunea pierde judetul Hunedoara, care intra in Regiunea Sibiu
  • Regiunea Dobrogea (nou infiintata): va fi formata din judetele Constanta si Tulcea
  • Regiunea Sud-Est (actuala Regiune Sud-Est Dobrogea): va fi formata din judetele Braila, Buzau, Galati si Vrancea. Regiunea pierde judetele Constanta si Tulcea, care intra in Regiunea Dobrogea

"Trebuie sa mergem mai departe prin modificarea legii 315/1998 cea cu regiunile de dezvoltare, trebuie sa mergem mai departe de a forma practic regiunile chiar inainte de a primi statutul constitutonal (...) Cel mai important proiect politic, guvernamental, parlamentar din aceasta toamna il constituie declansarea procedurii efective de descentralizare si de pregatire a regiunilor", a anuntat Ponta.

"Varianta cu zece regiuni este cea discutata in PSD. Dar trebuie sa o discutam si in USL. Ca sa fiu sincer, am tatonat putin lucrurile la nivelul USL. Eu vreau sa discutam si cu UDMR, si cu PPDD, si cu PDL, cu toate fortele din opozitie, pentru ca proiectul regionalizarii nu este un proiect doar al USL , e un proiect al Romaniei si sunt dispus sa ma asez la masa cu absolut toata lumea", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca sustine regiunea Dobrogea. "Dobrogea are potential natural si economic pentru a se dezvolta pe o regiune mai ales pe potentialul turististic cu totul exceptional. Personal as sustine regiunea Dobregea si de a nu lega sa vina cineva de la Focsani pana la Constanta, e absurd. Trebuie sa rezolvam problema, Dobrogea are potentialul sa fie o regiune separata", a spus Ponta la finalul sedintei conducerii PSD.

---------------------------

De altfel, premierul a spus in debutul sedintei Comitetului Executiv ca anul viitor se poate merge in orice moment la referendum pentru revizuirea Constitutiei.

"Din punctul meu de vedere, modul in care s-au finalizat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta intr-adevar o reforma de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contitutional, si in aceasta toamna o sa primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Venetia, de la partenerii internationali in asa fel incat anul viitor, in orice moment, putem sa mergem la referendum pentru modificarea Constitutiei", a spus Ponta.

Victor Ponta: "Am discutat aseara informal cu vicepresedintii partidului. Trebuie sa mergem mai departe cu modificarea legii 315/1998, cea cu regiuniile de dezvoltare, trebuie sa mergem mai departe de a forma practic regiunile chiar inaintea de a primi statutul constitutoanl. Institutiile care vor merge de la Guvernul central catre regiuni, catre structurile locale. De la 1 ianuarie intram pe noul exercitiu financiar al UE si trebuie sa fim pregatiti in aceasta perioada ca orice centralizare excesiva la Bucuresti ingreuneaza lucrurile si cu cat lasam mai mult lucrurile la nivel de regiune si oras, atributii si resursele financiare merg mai bine. Cel mai important proiect politic, guvernamental, parlamentar din aceasta toamna il constituie declansarea procedurii efective de descentralizare si de pregatire a regiunilor."

Social democratii s-au reunit la Mamaia, in sedinta Comitetului Executiv, pentu a discuta despre priortatile legislative ale Guvernului si Parlamentului pentru aceasta toamna. Conducerea PSD trebuie sa clarifice in fata baronilor locali problema incompatibilitatilor primariilor referitoare la legea ANI si sa prezinte proiectele Guvernului pe urmatoarea perioada.

Totodata, Ponta va trebui sa explice in fata liderilor locali anuntul facut joi seara de catre liberali privind posibilitatea reducerii CAS-ului cu trei puncte. Potrivit surselor Hotnews.ro social democratii nu au discutat cu liberalii aceasta masura si asteapta explicatii de la premier avand in vedere ca reducerea CAS ar crea in bugetul pe 2014 o gaura financiara de 3,3 miliarde de lei.