Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna propune un "armistitiu" intre partidele maghiare din Transilvania, carora le cere sa nu se mai atace pana la "marele mars al secuilor", organizat de Consiliul National Secuiesc in 27 octombrie, prin formarea unui lant viu de 45 de kilometri in Covasna, pe DN 11, scrie Mediafax.

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca PCM sprijina initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS) de a organiza in 27 octombrie un mars de protest fata de proiectul de regionalizare si pentru autonomie, prin formarea unui lant viu de 45 de kilometri in Covasna, pe DN 11.

"Sprijinim si ne vom implica activ in organizarea marelui mars al secuilor. PCM intotdeauna a participat si a sprijinit orice fel de actiune ce vizeaza comunitatea maghiara, pentru autonomie sau in problema regionalizarii. Ma bucur ca toate organizatiile politice si civice, precum si bisericile noastre sprijina acest mars", a spus presedintele PCM Covasna, citat de Mediafax.

Kulcsar Terza a precizat ca PCM va mobiliza oameni in toate localitatile din Covasna, pentru ca astfel "cat mai multi secui" sa fie prezenti la aceasta actiune de protest.

"Este vorba despre formarea unui lant viu de aproape 50 de kilometri, iar noi credem in succesul actiunii. Insa, in acest scop este nevoie de o solidaritate si, din acest motiv, propun partidelor maghiare un armistitiu in aceasta perioada. Nu poti organiza cu succes o asfel actiune in timp ce ne atacam reciproc. Sa avem in vedere doar cauza, si sa organizam impreuna. Stim ca exista vointa si dorinta pentru autonomie si trebuie sa dovedim acest lucru fiind prezenti foarte multi la acest mars. Deci, sa fie armistitiu in aceasta perioada, politicienii sa nu se atace, ci sa ne solidarizam", a conchis presedintele PCM Covasna.

Conducerea Consiliului National Secuiesc a anuntat in aceasta luna ca va organiza un nou miting de amploare fata de proiectul de regionalizare al Guvernului si pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat "Marele mars al secuilor", va avea loc in 27 octombrie in judetul Covasna si va fi organizat simultan in 11 localitati si la o intersectie de pe Drumul National 11.

Potrivit organizatorii, protestatarii ar urma sa se adune in localitati si la intersectia de la Reci, pentru a forma ulterior un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.