Europarlamentarul PSD Corina Cretu, avand calitatea de membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", a transmis o solicitare Consiliuliui de Onoare a ordinului de retragere a ordinului Steaua Romaniei in grad de cavaler lui Laszlo Tokes.

"În baza Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, având în vedere dispozițiile Literei b) a Articolului 52 prevăzută în cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii României ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice.

Este inadmisibil ca un deținător al Ordinului Național „Steaua României” – în grad de Cavaler să conteste public, printr-o serie de aprecieri și acțiuni, caracterul de stat național, unitar și indivizibil al României. Solicitarea recentă a europarlamentarului român Laszlo Tokes către premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezintă escaladarea unei serii întregi de acțiuni și declarații anti-naționale din partea sa, care au promovat în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice.

Am speranța că împărtășiți, fiecare dintre dumneavoastră, principiile Constituției României și ale luptei împotriva extremismului," se arata in scrisoarea trimisa de europarlamentarul PSD Consiliului de Onoare a Ordinului National "Steaua Romaniei".

Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul "Steaua Romaniei" si propune retragerea acestei distinctii.

Vineri, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a transmis un comunicat in care anunta ca presedintele Traian Basescu a luat nota de initiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior agentiei Mediafax ca este dezamagit de reactia Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes si a apreciat ca motivul invocat de Presedintie pentru refuz reprezinta doar un "subterfugiu". "Exista o procedura si nu este o problema ca acea procedura sa fie indeplinita. Eu cred ca a fost pur si simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o pozitie publica si cred ca Administratia Prezidentiala ar trebui sa aiba o pozitie publica. Ca dupa aceea se face sau nu procedura, tine doar de presedinte acest lucru", a adaugat Ponta.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".