Romania ar putea contribui in Siria politic, militar, umanitar sau economic, autoritatile fiind pregatite inclusiv pentru evacuarea romanilor din Siria, daca va fi nevoie, a declarat miercuri, la RFI, consilierul prezidential pentru securitate nationala Iulian Fota.

"Sunt mai multe planuri unde noi putem contribui si este suficient sa va uitati la misiunile la care noi am participat pana acum. Putem contribui politic si solidarizarea in primul rand are o semnificatie politica. Putem contribui militar, fie prin participare semnificativa la operatiuni, fie prin sprijin pe care-l putem da acestor operatiuni militare. Putem contribui umanitar, am facut-o si alta data. Putem contribui economic, asistenta economica avand si ea un important aspect umanitar", spune Iulian Fota.

Consilierul prezidential pentru securitate nationala afirma ca Romania are la dispozitie "o paleta larga de instrumente" pe care le poate utiliza in functie de discutiile pe care le va avea cu aliatii sai: "In perioada urmatoarelor ore se va face o intensa evaluare a situatiei internationale, a informatiilor pe care atat organizatiile internationale, cat si anumite state le au, pentru a avea o imagine cat mai corecta a tabloului. Evident, se evalueaza implicatiile. Dosarul sirian este extrem de complicat. De aici si apelul la prudenta al presedintelui Basescu."

De asemenea, Fota a explicat rolul militar pe care ar putea sa-l aiba Romania in Siria: "Putem avea militar un rol mai scazut, putem avea militar un rol mai bine conturat, asta va depinde de deciziile ce vor fi luate in urmatoarele ore sau zile si bineinteles de modul in care din punct de vedere militar vor arata aceste operatiuni. In presa internationala se vorbeste de cel putin patru sau cinci scenarii, de la un scenariu punctual si de intensitate scazuta, pana la un scenariu mai amplu, care presupune la extrema inclusiv o prezenta militara sporita in regiune. Sunt multe optiuni deschise, sunt multe discutii antamate in acest moment. Cred ca inca mai e, chiar daca-i mica, o sansa ca si negocierile diplomatice totusi sa duca la deblocarea situatiei. Daca nu, situatia umanitara de acolo este mult prea complicata ca sa fii impasibil si indiferent si este probabila si folosirea fortei militare."

Iulian Fota spune ca statul roman este pregatit pentru o eventuala evacuare a romanilor din Siria: "Le-am purtat foarte bine de grija pana acum (n.r. romanilor din Siria) si aici eu cred ca trebuie laudate institutiile statului pentru eforturile pe care le-au facut. Ne straduim cat putem sa le purtam in continuare de grija acestor zece mii de romani, venindu-le in intampinare acolo unde ei vor considera ca au nevoie de asistenta statului. (...) Suntem deschisi sa discutam, sa analizam orice cerinta, orice necesitate, orice optiune. In momentul asta ne facem si noi propriile evaluari, avem resurse pe care le putem folosi, inclusiv pentru un astfel de scenariu (evacuarea romanilor-n.r.), daca va fi nevoie. Statul roman este pregatit, are o logistica suficienta pentru ca daca e nevoie sa facem si evacuari."

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca Romania are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice in Siria, dar nu se va pozitiona pana cand nu se vor pronunta expertii ONU, punctand faptul ca pozitia tarii noastre este legata de prudenta, dar si de solidaritate cu aliatii sai. La randul sau, premierul Victor Ponta a afirmat miercuri dimineata, referindu-se la o eventuala interventie militara in Siria, ca Romania face parte dintr-o alianta a tarilor democratice si va fi solidara. Victor Ponta a precizat ca o decizie in acest sens nu se poate lua decat in CSAT.