Traian Basescu a reusit, intr-o singura iesire publica, sa faca mai mult decat intreaga Opozitie in 16 luni de la instalarea in functie a Guvernului USL. I-a demascat pe Victor Ponta si Crin Antonescu drept niste impostori politici, care paraziteaza spatiul public romanesc. Fara a folosi nici macar un cuvant de ocara, i-a aratat in toata splendoarea lor: goi de continut, ranchiunosi, avizi dupa imagine, insetati de putere si obsedati de functii. Niste politicieni marunti, care i-au mintit pe romani, si-au intors fata de la oameni si guverneaza exclusiv pentru propria camarila si atingerea propriilor ambitii, scrie Elena Udrea pe blogul sau.

Declaratiile Presedintelui de luni-seara trebuie marcate ca fiind punctul de inflexiune politica al actualei guvernari. Din acest moment, incepe erodarea de fapt a increderii in USL si in Premier. S-a terminat cu „anul de miere” al Puterii, s-a terminat cu propaganda desantata a celor care se pretind astazi salvatorii natiunii si, mai presus de toate, s-a terminat cu vremea in care Ponta si Antonescu puteau face orice cu tara fara sa fie nimeni care sa-i traga de maneca.

Traian Basescu a pus degetul pe-o rana deschisa si dureroasa: somajul creste necontrolat si USL nu este in stare sa-i puna stavila, asta desi au promis un milion de noi locuri de munca. Presedintele a lasat la o parte retorica politicianista si a vorbit de ceea ce ii doare pe oameni cu adevarat. A aratat din nou ca este un om responsabil, lucru pe care l-a dovedit si in trecut, cand si-a asumat masuri nepopulare, dar absolut necesare.

Si cum au raspuns Ponta&Antonescu? Primul s-a ascuns, repornind magnetofonul propagandistic in ale carui difuzoare rasuna refrenul „totul va fi bine”, iar „catindatul USL” s-a pornit pe amenintat si intimidat DNA-ul si intreaga Justitie, crezand ca impresioneaza pe cineva cu postura de „viitor” Presedinte. In loc sa explice cum este cu proiectul de tara, de ce nu se gaseste in PNL un personaj necontroversat pentru sefia Ministerului Transporturilor sau ce parere au liberalii fata de taxele si impozitele in crestere. Crin Antonescu si-a pus mainile in brau si a inceput sa tipe ca se fac dosare politice. Nimic despre romanii care nu au locuri de munca, nimic despre investitiile taiate in toata tara, despre cresterea constanta a numarului firmelor intrate in insolventa sau in faliment. Peste un an si cateva luni, cand nu va deveni Presedinte (desi i s-a promis), seful PNL o sa priveasca retrospectiv la anii de istericale si tafne politice, care enerveaza romanii, cu atat mai mult cu cat sunt foarte departe de problemele adevarate ale oamenilor.

In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, desi mult mai smecher decat Antonescu in pozitionarile sale publice, e clar ca a inceput declinul. Semnele sunt acolo sa le vada toata lumea: presa incepe sa discute despre problemele din economie, despre promisiuni facute si neonorate, se pune mai mult accentul pe ce face Guvernul decat pe ce spune Premierul. Nu mai merge placa „sabotajului lui Basescu” – asa cum s-a convins chiar el in cele doua saptamani de atacuri furibunde la adresa Presedintelui si a mea de dupa intoarcerea din concediul de la Miami. Supraexpunerea mediatica de care s-a bucurat pana acum nu va mai acoperi nevoia de locuri de munca, salarii si pensii mai mari, servicii sociale de mai buna calitate sau infrastructura performanta. Oamenii, inclusiv cei din presa care l-au creditat pana acum, incep sa se prinda ca Victor Ponta este doar un „produs de marketing politic”. Fiecare zi care trece demonstreaza clar ca pe Premier nu-l intereseaza ce se intampla cu Romania si ca nu are un plan pentru tara.

De partea cealalta, Traian Basescu pare sa fie la o a doua tinerete politica. Desi trecut prin multe razboaie care i-au afectat imaginea publica, reuseste sa puna in dificultate o Putere politica de 70% in Parlament si care detine toate parghiile de putere in stat. Si face asta natural, reinnodand legatura cu romanii si dovedind ca intelege problemele cu care acestia se confrunta. De unul singur, fara purtatori secundari de mesaj, fara intelegeri cu presa si fara un partid puternic in spate, Traian Basescu pune guvernarea la colt. Si asta se vede si in sondaje.

Iata de ce sustin eu faptul ca, pana si in acest moment cand se apropie de incheirea a 20 de ani la varful politicii romanesti, ultimii 10 in functia suprema in stat, tot Traian Basescu este solutia pentru consolidarea fortelor de centru-dreapta din Romania. Le place sau nu unora, e singurul in stare sa se lupte cu aceasta masinarie politica a USL. In timp ce toti ceilalti pretendenti dezamagesc, parca straduindu-se prea mult sa convinga ca ei sunt cei care ar trebui sa-i urmeze,Presedintele devine principalul obstacol in calea reinstalarii sistemului ocult de conducere a tarii pe care incerca sa il instaureze PSD la inceputul anilor 2000 si pe care Victor Ponta il vede acum ca o tinta ce poate fi atinsa. Chiar daca ar mai putea sa mai si greseasca uneori, Traian Basescu este liderul natural al dreptei politice romanesti si cel care se opune intoarcerii la statul clientelar, coruptia generalizata si controlul politic asupra justitiei, care formau democratia originala a lui Ion Iliescu.