Pentru Romania este important sa isi construiasca sau sa reconstruiasca relatii economice cu tari cu care a avut mai putine relatii economice, politice in ultimii ani - precum tari din Asia, Africa, America si Orient, a declarat miercuri dimineata premierul Victor Ponta la o intalnire cu ambasadorii romani. El a adaugat ca desi este un politician tanar, viziunea sa este una pe termen mediu si lung. Primul ministru le-a mai cerut ambasadorilor romani sa fie "activi" inclusiv in relatia cu mass-media, in special in tarile in care exista probleme de imagine pentru Romania: "nu cred ca trebuie sa acceptam blamarea", a spus premierul, adaugand ca in tara noastra, "mass-media este buna cu noi".

Declaratiile lui Victor Ponta:

Pentru Romania e important sa isi construiasca sau sa reconstruiasca relatii economice cu tari cu care a avut mai putine relatii economice, politice in ultimii ani - Asia, Africa, America si Orient.

Sunt un politician tanar, dar imi permit sa am o viziune pe termen mediu si lung.

Faptul ca primul ministru al Frantei a fost la Bucuresti de ziua nationala a Frantei e un semn de recunoastere a faptului ca Romania exista din nou pe harta Europei.

Vreau sa va rog sa invatam din exemplul pe care eu il intalnesc aproape zi de zi in diplomati altor tari: sa fiti extrem de activi in relatiile economice si comerciale.

Discut la Bucuresti cu ambasadori ai altor tari care vorbesc despre relatiile comerciale, despre investitori. Am sa va rog sa faceti acelasi lucru.

Am sa va rog sa fiti activi in relatia cu mass-media. Nu cred ca trebuie sa acceptam blamarea. In Romania mass-media e foarte buna cu noi.

Eu cred ca ambasadorii Romaniei trebuie sa isi vorbeasca tara de bine, sa fie activi, nu am intalnit ambasadori ai altor tari care sa isi vorbeasca tara de rau.

Am sprijinit initiativa ministrului de a indrepta un lucru nedrept care s-a intamplat cu pensiile ambasadorilor. S-a intamplat cu pensiile militarilor, nu vreau sa se intample si cu pensiile ambasadorilor.

Reprezentantii nostri la Consiliul European - presedintele, primul ministru - mergeau cu o masina... pana la urma si-a facut curaj soferul si mi-a spus ca s-ar putea sa se strice pana la primul semafor. Slava Domnului, masini mai avem la Bucuresti si putem trimite una la Bruxelles. Conteaza si felul in care arata o ambasada.

Nu mi se pare normal ca la ICR sa vedem bogatie si la ambasada saracie. Sper sa existe colaborare.

Guvernul va construi un proiect pentru Romania 100 - in 2018, Romania in forma sa actuala implineste 100 de ani.

O sa va rog pe dumneavoastra sa fiti implicati in latura externa a acestei strategii nationale - ne gandim ce s-a intamplat in 100 de ani, ce vrem de acum incolo.