O serie de dezbateri publice vor fi organizate in urmatoarea luna de Ministerul Sanatatii pentru a perfectiona proiectele de lege privind definirea pachetului de servicii medicale de baza, salariile medicilor sau statutul spitalelor. Ministerul condus de liberalul Eugen Nicolaescu a invitat la dezbateri pe toti reprezentantii medicilor, pacientilor, sindicatelor si ai autoritatilor locale. Dintre parlamentari sunt insa invitati doar membrii USL, parlamentarii opozitiei urmand sa participe doar la discutia finala. Cum motiveaza Ministerul Sanatatii aceasta diferentiere?

Opt orase urmeaza sa gazduiasca in urmatoarea luna dezbaterile publice pe tema reformei in Sanatate, convocate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. La aceste dezbateri din teritoriu sunt invitati practic toti actorii din sistemul medical (inclusiv media), mai putin parlamentarii din opozitie.

Intr-un raspuns adresat HotNews, Ministerul Sanatatii explica astfel aceasta atitudine: "In prezent, proiectele de acte normative sunt in faza de elaborare, iar un punct de vedere consistent este esential din partea membrilor USL, impreuna cu care Ministerul Sanatatii si-a asumat aceste obiective prin Programul de Guvernare. Reforma in sanatate poate fi realizata doar prin sprijin politic."

Doar variantele finale obtinute in urma acestor dezbateri din teritoriu vor fi discutate si cu parlamentarii opozitiei. "La finalul dezbaterilor care vor avea loc in teritoriu", mai precizeaza Ministerul Sanatatii, se "va organiza o intalnire finala, la nivel national, cu toti factorii implicati in sistemul sanitar, asociatii de pacienti, sindicate, manageri de spitale, Colegiul Medicilor, societatile medicale profesionale, dar si parlamentari care vor dori sa participe la realizarea reformei in sanatate".

Parlamentarii opozitiei nu au avut pana acum o reactie in privinta excluderii lor de la dezbaterile din teritoriu pe tema reformei in Sanatate.

Aceste dezbateri vor include urmatoarele teme:

  • principiile pachetului de baza.