Premierul Victor Ponta efectueaza, luni si marti, o vizita in Republica Moldova, vizita prilejuita de inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi - Ungheni. Lansarea lucrarilor de executie a gazoductului Iasi - Ungheni are loc intr-o zi cu semnificatie simbolica pentru Republica Moldova - Ziua Independentei. Momentul reprezinta punerea efectiva in practica a Declaratiei comune privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, semnate la nivel de prim-ministri, la 17 iulie 2012, arata Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.

Potrivit Biroului de presa al Guvernului, Victor Ponta va avea, in cadrul acestei vizite, discutii bilaterale cu omologul sau, Iurie Leanca, alaturi de care va participa si la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi - Ungheni.

Din delegatia care il va insoti pe premier la Chisinau mai fac parte vice-premierul Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice; Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale; Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei; Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale; Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie; Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Sanatatii; Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe; Mihai Albulescu, secretar de stat la Ministerul Economiei si Mihnea Constantinescu, ambasador cu insarcinari speciale.

'Gazoductul Iasi - Ungheni probeaza concret ca Parteneriatul Strategic stabilit in 2010 intre Romania si R. Moldova are efecte imediate si durabile pentru dezvoltarea economica si pentru cetatenii celor doua state. Proiectul gazoductului reconfirma si rolul Romaniei de partener crucial al Republicii Moldova in efortul integrarii europene, inclusiv sub raportul racordarii efective, fizice, la spatiul european'', informeaza Executivul.

Victor Ponta va participa si la Forumul Euroregiunii Siret - Prut - Nistru, care cuprinde 2 judete din Romania (Iasi si Vaslui) si 23 de raioane din Republica Moldova. La eveniment va lua parte si comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

Reprezentantii Cabinetului, care se vor afla alaturi de primul-ministru in Republica Moldova, vor avea discutii bilaterale cu omologii lor pe domenii de interes, precum Energia, Educatia sau Sanatate, pe teme cum ar fi interconectarile retelelor de energie, bursele acordate studentilor moldoveni sau perspectiva infiintarii unui serviciu de tip SMURD.

''Relatia dintre Romania si Republica Moldova cunoaste astazi un nivel fara precedent. Avem un dialog politic extrem de dens si activ si o abordare deschisa, orientata spre rezultate, a cooperarii concrete. Guvernul Romaniei sprijina Republica Moldova pentru indeplinirea angajamentelor Chisinaului fata de UE si, pe un plan mai larg, pentru racordarea deplina a Republicii Moldova la agenda europeana'', mai precizeaza Biroul de presa al Executivului.