Biroul Politic National al PNL, reunit duminica in sedinta, a decis sa transmita premierului Victor Ponta doua propuneri in vederea unei nominalizari la conducerea Ministerului Transporturilor, respectiv Nini Sapunaru si Ramona Manescu, a anuntat presedintele liberal Crin Antonescu intr-o conferinta de presa, la finalul sedintei. Potrivit unor surse politice, Ponta pare sa agreeze varianta Manescu.

Vezi in text cine este Ramona Manescu.

UPDATE 14.30: Declaratiile lui Crin Antonescu:

  • Vreau sa va comunic deciziile dezbaterilor care au avut loc astazi in BPN. A fost o sedinta destul de lunga, cu dezbateri destul de consistente, nu insa dezbaterile in jurul subiectului punctual care tine agenda, si anume propunerea pentru Ministerul Transporturilor din partea PNL. Aceasta dezbatere a schitat o adevarata ordine de zi, cu teme majore, legate de guvernarea Romaniei, functionarea USL, pentru discutiile mai lungi care vor avea loc la sfarsitul acestei luni.
  • Decizia care s-a luat este urmatoarea: Am facut BPN o propunere cuprinzand doua variante, doua nume. Primul: Nini Sapunaru. A fost o propunere pe care am facut-o, am mentinut-o, deoarece, si asta a fost si parerea unanima a colegilor mei, atata vreme cat consideram ca un om politic are datele necesare pentru a fi un candidat de ministru si un ministru bun, atata vreme cat, nu noi, ci public, nu se cunoaste ceva concret care sa poata fi imputat acestui om sub aspectul corectitudinii, moralitatii, nu vom ceda niciodata amenintarilor cu un soi de santaj mediatic in care unii s-au specializat si pe care il exerseaza zilnic. Nu acest partid, nu PNL, care se afla sub un asemenea atac de foarte buna vreme. Nu eu, care la randul ma aflu sub un astfel de atac de cand am devenit presedinte al PNL si de cand s-a vazut foarte clar ca nici eu nici partidul nu coabitam cu Traian Basescu si regimul sau. 
  • In sensul acesta am pastrat propunerea cu Nini Sapunaru, bazata pe experienta politica a acestui om, pe experienta sa la nivelul administratiei centrale, este un om care a condus o institutie mare, importanta, complicata, intr-o perioada la randul ei complicata, intre 1996 si 2000, Directia generala a Vamilor. A fost parlamentar trei mandate, este presedinte de organizatie.
  • Un om care poate fi sau nu acceptat de premier, de presedintele Basescu, asta e treaba domniilor lor, dar care este sustinut fara niciun fel de rezerva de PNL, care, repet, nu se lasa intimidat cu amenintari aproape de tip mafiote, cum am vazut la oameni de presa din Romania.
  • Am adaugat inca o varianta, avand in vedere complexitatea, dificultatea si multiplele fatete de abordare ale tematicii si politicilor dintr-un asemenea minister, am adaugat inca o propunere, Ramona Manescu, un europarlamentar binecunoscut, unanim apreciat in PNL pentru activitatea sa in Parlamentul European, la al doilea mandat, in zona unor tematici foarte importante, din perspectiva Ministerului Transporturilor, infrastructurii, a fondurilor europene, a politicilor regionale, e in Comisia de dezvoltare regionala, are experienta internationala si care, in functie de modul in care gandim exercitiul in fruntea ministerului, poate avea date foarte importante.
  • Partidul a votat in unanimitate, in consens, aceste doua variante, pe care le voi prezenta premierului, iar dansul va inainta decizia sa, probabil in cursul zilei de astazi, presedintelui spre investire.
  • In momentul in care asum ca Nini Sapunaru poate fi o varianta, asum ca Nini Sapunaru nu e vulnerabil, nu e santajabil, nici de Basescu, nici de presa, nici de cine vreti dvs. Am spus Nini Sapunaru pentru ca e cel mai recent exemplu, e la fel valabil cu oricine altcineva.
  • Daca dl Victor Ponta a declarat inainte de termen, ca sa zic asa, ca o place pe Ramona Manescu in calitate de ministru, ma bucura, inseamna ca iata, e o propunere pe care o va sustine, dar cred ca dl Victor Ponta are a se pronunta numai dupa ce o propunere a fost facuta oficial de PNL si propunerea oficiala este facuta abia acum.
  • (Ce competente are Ramona Manescu pentru Transporturi?) Am convingerea ca premierul a dat o intelegere larga si politica acestei competente in domeniu. Ca daca, Doamne-fereste, ar fi dat una ingusta si nepolitica, atunci aveam o problema. Avem problema urmatoare: transporturile sunt diverse - in apa, in aer, pe uscat, sub pamant. Iei un ceferist, nu stie cum e cu vapoarele, iei un aviator, nu stie cum e cu metroul, iei un marinar, nu stie ce se intampla. Ce inseamna? Competenta profesionala este un criteriu pentru functii tehnice, competenta profesionala in politica inseamna competenta pe politici pe domeniul respectiv.
  • Sigur, premierul a facut-o ca sa ne ajute, ca sa stim ce cautam. Nu era nevoie, dar asta nu inseamna ca nu salutam acest gest gratios, cu adevarat prietenesc.
  • Asa cautam si noi candidatii, nu toate partidele au laureati ai Premiului Nobel, nu toate partidele au asa... urmasi ai lui Corneliu Coposu in plan moral. Lucram si noi cu ce putem, ceea ce facem in general in tara asta.
  • (Luati in calcul varianta ca presedintele Basescu sa respinga aceasta nominalizare?) Noi luam in calcul tot ce putem, dar dvs nu doriti deloc sa luati in calcul, de cate ori invocati acest drept sacrosant al dlui Basescu, faptul ca pana si acea hotarare - vedeti ca folosesc cuvinte elegante - a Curtii Constitutionale foloseste cuvantul "motivat". Poate sa respinga o data - zicea Curtea in mod comic - motivat. Niciodata nu puneti problema care ar putea fi motivul dlui Basescu. Am vazut ca si-a acreditat ideea ca poate gasi orice motiv, un dosar penal... Eu nu cred ca dl Basescu are vreun motiv sa respinga una din cele doua propuneri si oricare va fi o va accepta.

UPDATE 14.00: BPN al PNL a decis sa transmita premierului Victor Ponta ambele propuneri discutate in sedinta de duminica: Nini Sapunaru si Ramona Manescu. Decizia va fi anuntata la finalul sedintei, intr-o conferinta de presa.

Potrivit unor surse politice, Ponta pare sa agreeze varianta Manescu.

UPDATE 13.30: Nini Sapunaru a declarat jurnalistilor ca se numara printre propunerile discutate de PNL pentru Ministerul Transporturilor, dar ca liderul partidului Crin Antonescu le va anunta la finalul sedintei. El a acuzat totodata un "linsaj mediatic" la adresa sa.

"Sunt foarte multe variante in PNL, credeti-ma (...) Ramane de vazut, le va anunta dl presedinte", a spus el.

Despre informatiile privind ancheta DNA la o firma la care a fost actionar, Sapunaru a spus: "Ar trebui sa urmariti cazul asta in continuare, sa vedeti daca se confirma ceva din ce s-a spus. Eu nu am vazut un asemenea linsaj mediatic si, slava Domnului, am fost si am partipat la multe evenimente in tara asta".

"In momentul in care iti este propus si esti mandatat, in momentul acela esti om politic. Un om politic cand intra in politica e ca soldatul lui Napoleon", a mai spus el.

UPDATE 11.20: Mihaita Calimente:"Delegatia Permanenta a hotarat sa faca doua propuneri, si anume Nini Sapunaru si doamna Ramona Manescu. Am considerat ca si propunerea referitoare la Nini Sapunaru este o propunere serioasa, are si experienta politica, are si experienta manageriala. Nu stim sa aiba alte probleme cu justitia, deci nu am vedea de ce propunerea sa fie retrasa. S-au facut doua propuneri tocmai ca primul-ministru sa aiba posibilitatea de a alege".

UPDATE 11.00: Sedinta BPN al PNL a inceput. Potrivit unor surse liberale, conducerea PNL discuta doua propuneri pentru portofoliul Transporturilor: prima ramane Nini Sapunaru, a doua fiind europarlamentarul Ramona Manescu.

Inainte de inceperea sedintei BPN, presedintele PNL Crin Antonescu a fost intrebat de jurnalisti ce sanse sunt ca Ramona Manescu sa fie propusa de liberali pentru Ministerul Transporturilor. "Sunt sanse, sunt sanse", a raspuns Antonescu.

Ramona Manescu este de profesie jurist, europarlamentar si apropiata de Crin Antonescu. Sotul sau este primarul sectorului 6, Rares Manescu, vicepresedinte PNL in conducerea centrala a partidului si unul din oamenii de incredere al lui Antonescu.

Potrivit CV-ului sau, Ramona Manescu este membru PNL din 1990, presedinta a Organizatiei Tineretului National Liberal sector 6 (1996 - 1997); membra a Departamentului de Relatii Externe a PNL (1996 - 2004). Ofiter International (2001 - 2002) si vicepresedinta (2002-2004) TNL; raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegatiei Reprezentantilor Nationali a PNL; membra a Comitetului Executiv al PNL sector 6 (2002 - 2005) si vicepresedinta a Federatiei Internationale a Tineretului Liberal (IFLRY) (2003 - 2005).

In Parlamentul Romaniei a detinut functia de expert parlamentar - Consilier al Vice-presedintelui Comisiei de Aparare, Afaceri Interne si Securitate Nationala din Camera Deputatilor (2002 - 2004).

******

Biroul Politic National al PNL se reuneste in sedinta duminica, de la ora 11.00, pentru a face o noua propunere privind conducerea Ministerului Transporturilor. Sedinta are loc in contextul in care propunerea pentru portofoliul Transporturilor facuta de Crin Antonescu, in persoana lui Nini Sapunaru, nu este agreata de catre social-democrati.

In cursul saptamanii, Crin Antonescu, aflat in concediu in afara tarii, l-a propus pentru ministerul Transporturilor pe Nini Sapunaru, anuntul starnind atat surprinderea liberalilor cat si nemultumirea pesedistilor.

Deputatul PNL Nini Sapunaru a a anuntat, joi seara, ca a fost sunat si intrebat daca accepta propunerea presedintelui PNL, Crin Antonescu, de a prelua postul de ministru al Transporturilor, spunand ca a fost de acord si ca a fost autorizat sa anunte acest lucru. Anuntul lui Sapunaru i-a luat prin surprindere si pe liderii PNL, care au declarat pentru Hotnews.ro sub protectia anonimatului ca nu se asteptau la o astfel de propunere din partea lui Crin Antonescu.

"Sapunaru a fost tras pe linie moarta dupa ce au existat anumite probleme pe cand lucra la vama. E surprinzatoare decizia", au declarat sursele citate.

Aceeasi reactie de surprindere au avut-o si social-democratii. Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca "nominalizarea este una total nepotrivita".

Premierul Victor Ponta a evitat sa comenteze propunerea lui Antonescu precizand ca asteapta o decizie oficiala din partea Biroului Politic al PNL.

  • Victor Ponta: "Sunt absolut convins ca este interesul meu si al PNL ca cel care va ocupa functia de ministru al Transporturilor de luni practic, ca luni trebuie sa depuna juramantul, este o persoana cu experienta politica, cu imagine foarte buna si profesionist in domeniu. Nu am respins o propunere oficiala, pentru ca nu mi s-a facut o propunere oficiala, ce a spus domnul Antonescu aseara este adevarat, propunerea mi se va face maine, dupa sedinta PNL"(24 august, Mediafax)

Neoficial, social democratii nu accepta nominalizarea acestuia pe fondul unor conflicte mai vechi cu Sapunaru (conflictul cu liderul PSD Vrancea Marian Oprisan) dar si din cauza activitatii acestuia pe vremea cand era sef peste Directia Vamiilor.

De precizat este ca Nini Sapunaru a fost sef peste Directia Generala a Vamilor in anii 1997-1999, perioada marcata de scandalurile de coruptie cu trafic de alcool, produse petroliere si celebra afacere "Tigareta". Din 2000, Nini Sapunaru a fost retras de partid din prim-planul politicii fiind un simplu deputat fara functii de conducere in Parlament.

Totodata, Sapunaru in calitate de presedinte PNL Vrancea a intrat in conflict direct cu liderul PSD Marian Oprisan la alegerile locale din 2012 pe tema nominalizarii candidatiilor USL in judetul Vrancea.

Conducerea liberalilor trebuie sa faca o noua nominalizare la sefia Ministerului Transporturilor, dupa ce deputatul Ovidiu Silaghi, propus pentru aceasta functie, si-a retras candidatura.

Liberalul s-a retras dupa ce procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva sa, pentru trafic de influenta in forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savarsite in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Ulterior, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii parlamentare in cazul lui Ovidiu Silaghi. Aceasta cerere a ajuns deja la Camera Deputatilor.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut, sambata, ca o decizie in ceea ce priveste Ministerul Transporturilor va fi luata duminica, in sedinta Biroului Politic National.

"Propunerea oficiala, propunerea Partidului National Liberal, propunerea va fi facuta in urma deciziei politice statutare pe care forul indreptatit al partidului o va lua duminica. (...) Faptul ca domnul Nini Sapunaru este o varianta pe care eu am luat-o in calcul este de natura publica, (...) pentru ca domnul Sapunaru a spus, cu acordul meu, ca, intr-adevar, l-am sunat, l-am intrebat daca ar fi dispus sa intre intr-o asemenea pozitie. Decizia, insa, si propunerile pe care le voi face eu si pe care le mai pot face oricare alti colegi din Consiliul National al partidului vor fi facute duminica, iar domnul Ponta se va pronunta, cum e normal, asupra propunerii pe care noi o vom face", a spus Crin Antonescu, la Antena 3.