Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune retragerea acestei distinctii, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

"Premierul aminteste ca, la 27 iulie 2013, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos, Tokes a facut o serie de aprecieri prin care contesta caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei. In scrisoare, premierul apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune presedintelui ca, in baza atributiilor constitutionale, sa decida asupra oportunitatii declansarii procedurilor legale in vederea retragerii acestui titlu", afirma sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Ponta mai arata ca afirmatiile lui Tokes au fost dezaprobate la nivelul intregii societati romanesti, inclusive din partea presedintelui Romaniei.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".