Europarlamentarul Laszlo Tokes se declara "dezamagit" de declaratiile presedintelui Traian Basescu despre Ungaria, spunand ca maghiarii nu erau obisnuiti "cu astfel de apucaturi" din partea sefului statului si ca a avut impresia ca acesta are cea mai mare empatie fata de problemele etniei.

Laszlo Tokes a declarat luni, pentru Mediafax, ca a avut impresia ca Traian Basescu are cea mai mai mare empatie fata de problema maghiarilor, in special fata de cea a secuilor din Transilvania, dintre politicienii romani.

"Nu este nimic deosebit in ceea ce priveste retorica antimaghiara in sine, dar este deosebit ca aceasta vine de la seful statului. Nu eram obisnuiti cu astfel de apucaturi din partea presedintelui Traian Basescu, ba chiar din contra, am avut impresia ca este conducatorul de prim rang roman care are cea mai mare empatie fata de problema maghiarilor, in mod deosebit fata de cea a secuilor din Transilvania. M-a dezamagit interventia lui Traian Basescu, intotdeauna am avut suspiciunea ca sunt prejudecati negative fata de unguri din partea politicienilor romani. La urma urmei, fiecare isi va arata adevarata fata catre unguri. Am sperat sa ma insel in cazul domnului Basescu, deoarece am crezut ca atitudinea lui politica si umana are si credibilitate fata de ceilalti politicieni romani de rand, dar si de data aceasta a trebuit sa ne inselam. Domnul Basescu a facut un deserviciu foarte grav pentru cauza maghiarilor deoarece a intarit prejudecatile inradacinate", a spus Tokes.

Acesta considera ca scandalul legat de retorica antimaghiara din Romania "se petrece conform unui scenariu".

"Cred ca inainte de a rosti cuvantarea mea de la Universitatea de Vara de la Tusnad, au transat unii planul acestei diversiuni mediatice si m-au ales, din nefericire, pe mine si pe liderul Jobbik, Vona Gabor, cu care au incercat sa ne combine. De data asta l-au crutat pe premierul Viktor Orban. Este ceva jalnic ca se procedeaza in asa fel intr-o tara UE. Chiar si orbul vede ca acest sir de atacuri impotriva mea nu a avut nicio baza, nu am spus nimic din ce nu am spus inainte de nenumarate ori. Chiar si secuii au vorbit de un protectorat asupra Transilvaniei", a afirmat Tokes Laszlo.

Laszlo Tokes participa, luni seara, la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, la spectacolul de deschidere a manifestarii "Zilele Culturale Maghiare", alaturi de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuscan, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, presedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

Presedintele Traian Basescu declara, in urma cu o saptamana, la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minoritatilor in Romania, Traian Basescu a afirmat: "Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat".

Seful statului roman a sustinut ca politicienii maghiari care au venit in Harghita si Covasna au depasit limita decentei.

El a sustinut ca Ungaria a devenit "in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune", adaugand ca politica Budapestei a inceput sa creeze "dificultati".

"Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a spus Basescu.