Premierul Victor Ponta a anuntat luni dupa-amiaza ca liberalul Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor dupa ce DNA a cerut inceperea urmaririi penale pentru acesta. Intr-o declaratie remisa redactiei, Silaghi a confirmat ca si-a retras candidatura: "Pentru a nu prelungi situatia de interimat la acest minister si pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului National Liberal si Guvernului Romaniei, imi voi retrage candidatura la Ministerul Transporturilor si voi cere PNL sa faca o noua nominalizare. Sunt convins ca in timp se va dovedi faptul ca sunt intru totul nevinovat si ca aceasta a fost o manevra politica a lui Traian Basescu".

Ponta si Silaghi (fotografie de arhiva)Foto: AGERPRES

Silaghi a respins acuzatiile DNA, spunind "nu am cerut si nu am primit niciodata foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache". Silaghi sustine ca dosarul procurorilor"se bazeaza pe o denuntare a unui individ care, in incercarea de a-si salva situatia, arunca vinovatii pe alte persoane".

Reamintim ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PNL Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta. Procurorii DNA il acuza pe Silaghi ca ar fi luat mita 200.000 de euro de la afaceristul Nelu Iordache (arestat deja in alt dosar) pentru a nu-i rezilia contractele aflate in curs. Ovidiu Silaghi fusese propus de PNL pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce fostul ministru, Relu Fenechiu, a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare.

Declaratia integrala a lui Ovidiu Silaghi:

Nu am influențat și nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad - Nadlac deținut de firmele domnului Nelu Iordache.

Nu am cerut si nu am primit niciodata foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpusii sai, in niciun scop, si nu am intervenit in executarea sau ne-executarea platilor din acest contract sau oricare altul.

Referatul se bazeaza pe o denuntare a unui individ care, in incercarea de a-si salva situatia, aruncă vinovatii pe alte persoane. In acest context, nu pot sa nu remarc coincidenta aparitiei acestui referat, precum si invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, in preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de catre Presedintele Traian Basescu in propusa calitate de Ministru al Transporturilor. De asemenea, nu pot sa nu observ faptul ca acest referat a aparut dupa ce incercarea ANI de a ma declara incomatibil a esuat. Tot in seria coincidentelor se incadreaza si discursul Presedintelui Traian Basescu din 22 iulie 2013 in care explica faptul ca nu doreste sa ma numeasca la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar ca in acel discurs nu gasise inca motivul pentru a nu ma numi, iar acum DNA i-a oferit „motivul perfect”. Situatia este asemanatoare cu alte cazuri similare din trecut (Atanasiu, Pacuraru si altii).

Pentru a nu prelungi situatia de interimat la acest minister si pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului National Liberal si Guvernului Romaniei, imi voi retrage candidatura la Ministerul Transporturilor si voi cere PNL sa faca o noua nominalizare.

Sunt convins ca in timp se va dovedi faptul ca sunt intru totul nevinovat si ca aceasta a fost o manevra politica a lui Traian Basescu.