Presedintele Traian Basescu a petrecut duminica patru ore la slujba de la manastirea Prislop si la festivalul folcloric din localitatea maramureseana, unde a mai fost si in anii trecuti, spunand la plecare ca ii place aceasta zona deoarece si sotia sa, Maria, este bucovineanca, transmite Mediafax.

"Zona asta la intretaierea dintre Bucovina si Maramures are semnificatii vii pentru mine, pentru ca sotia mea este bucovineanca", le-a spus Basescu jurnalistilor.

El a aratat ca i-a placut foarte mult predica de la slujba religioasa si a apreciat faptul ca sunt bine ingrijite mormintele aflate in apropierea bisericii manastirii ale soldatilor romani, unguri, germani cazuti in al doilea razboi mondial.

Un localnic i-a amintit presedintelui ca a fost la Prislop si in vara anului trecut, pe cand era suspendat. "Da, era in vremuri de restriste. Dar a prins bine", a raspuns Basescu.

El a facut o baie de multime printre miile de oameni veniti la manastire si la festivalul folcloric "Hora de la Prislop" si a primit cateva daruri de la mesteri populari.

"Hora de la Prislop" este un festival interjudetean care promoveaza datina, portul si cantecul popular si se desfasoara anual in duminica de dupa Sfanta Maria. La festival participa ansambluri din Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud, care incing o faimoasa hora. De asemenea, sunt gatite mancaruri traditionale si are loc un targ al mesterilor populari.

Editia la care au participat cele mai multe persoane a fost in anul 1973, cand la "Hora la Prislop" se spune ca ar fi fost prezenti peste 50.000 de oameni. Anul acesta erau asteptate in jur de 20.000 de persoane.

Nu este pentru prima data cand Traian Basescu vine la aceasta sarbatoare. El a mai fost aici si in 2009, dar si anul trecut. In vara lui 2012, el si sotia sa au participat insa doar la slujba de la Manastirea Prislop, nu si la serbarea campeneasca.

Suspendat din functie atunci, Traian Basescu declara: "Orice crestin are nevoie de iertare".

Pasul Prislop, situat la altitudinea de 1.413 metri, este una dintre cele mai inalte trecatori din Romania, care leaga Maramuresul cu Moldova.