Premierul trebuie sa discute cu Ministerul Justitiei si cu reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate despre modificarea legii ANI. O spune, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache. El califica drept "anormala" situatia in care multi primari sunt declarati incompatibili, pentru ca fac parte si din conducerea unor regii locale.

Florin Iordache declara ca "Agentia Nationala de Integritate este o institutie de care avem nevoie, dar in acelasi timp, nu cred ca trebuie sa dam loc la interpretari sau la excese. In acest moment, cel care cunoaste cel mai bine ce se intampla intr-o regie de salubritate, intr-o regie de apa sau intr-o companie care este asociata unei astfel de regii este primarul, pentru ca el are cea mai mare legitimitate si in acelasi timp cunoaste cel mai bine problemele localitatii".

Deputatul PSD crede ca "trebuie modificata legea in acest sens si trebuie avuta o discutie si cu reprezentantii ANI si cu reprezentantii Guvernului, respectiv cu reprezentantii Ministerului Justitiei, astfel incat incalcari ale legii sa nu poata avea loc, dar in acelasi timp, acolo unde alesul local si aici este vorba de primar sau de consilier local se afla intr-o stare de incompatibilitate si a fost aceasta printr-o hotarare definitiva hotarata de catre instanta, acel om trebuie sa suporte consecinte".

O situatie "anormala"

Intrebat daca modificarea legii ANI s-ar putea aplica retroactiv, Florin Iordache a raspuns: "Aceasta modificare a legii se aplica din momentul in care legea devine publicata in Monitorul Oficial. Dar in acelasi timp, nu cred ca este normal cateva sute de primari de la nivelul tarii sa se afle intr-o situatie de incompatibilitate, pentru ca au reprezentat localitatea intr-o regie de salubritate, de apa, de canal si asa mai departe".

Deputatul PSD spune ca este "o situatie anormala". "Daca un ales local si ma refer aici la primar, care a reprezentat localitatea intr-o astfel de regie se constata dupa un timp ca... practic, el ce face acolo, incearca sa obtina niste conditii mai bune pentru localitate, incearca ca serviciile acelei regii sa fie mai bune pentru localitate, deci nu are un interes propriu si in aceste conditii ar trebui sa suporte o stare de incompatibilitate. Legea in acest sens ar trebui sa fie modificata", crede el.

Continuarea pe www.rfi.ro.