Vizita efectuata de deputatul PDL Costica Canacheu in Taiwan a fost "o greseala", a afirmat luni presedintele partidului, Vasile Blaga, care a precizat insa ca nu vor exista sanctiuni impotriva acestuia.

"Am discutat cu dl Canacheu", a precizat Blaga, la finalul reuniunii conducerii PDL, fiind reafirmata "pozitia ferma" a democrat-liberalilor" privind "o singura China". Liderul PDL a adaugat ca si Costica Canacheu sustine aceasta pozitie.

"A fost o greseala deplasarea lui acolo", a mai spus Vasile Blaga, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta deplasare.

Patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, tara care nu este recunoscuta de Romania, la invitatia si pe cheltuiala ministerului de Externe din insula, starnind nemultumirea presedintelui Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea s-a delimitat de actiunea acestora si a reafirmat "relatiile de stransa cooperare si buna prietenie" cu China, foarte sensibila in fata oricarei tentative de recunoastere a Taiwanului. Cei patru deputati sunt Ninel Peia, Ovidiu Iane (ambii de la PSD), Costica Canacheu (PDL) si Remus Cernea (Partidul Verde). PSD "regreta situatia", in timp ce Iane a recunoscut ca deplasarea a fost sponsorizata de Ministerul de Externe din Taiwan.

Atasatul de presa al Ambasadei Chinei in Romania, Zhang Zheng, a declarat pentru Agerpres ca Beijingul se opune vizitelor unor reprezentanti ai statului roman in Taiwan, zona nerecunoscuta de Romania, si si-a exprimat speranta ca deputatii care au fost recent la Taipei isi vor da seama "in profunzime" de sensibilitatea chestiunii, evitand repetarea intamplarilor care ar dauna relatiilor bilaterale.