Patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, tara care nu este recunoscuta de Romania, la invitatia si pe cheltuiala ministerului de Externe din insula, starnind nemultumirea presedintelui Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea s-a delimitat de actiunea acestora si a reafirmat "relatiile de stransa cooperare si buna prietenie" cu China, foarte sensibila in fata oricarei tentative de recunoastere a Taiwanului. Cei patru deputati sunt Ninel Peia, Ovidiu Iane (ambii de la PSD), Costica Canacheu (PDL) si Remus Cernea (Partidul Verde). PSD "regreta situatia", in timp ce Iane a recunoscut ca deplasarea a fost sponsorizata de Ministerul de Externe din Taiwan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizita lor in Taiwan vine la putin timp dupa deplasarea oficiala a premierului Victor Ponta in China, prezentata de autoritatile romane ca fiind un mare succes.

Ovidiu Iane a precizat, la Antena 3, ca deplasarea, care a fost una privata, si nu in calitate de reprezentant al statului roman, a fost platita de "Ministerul de Externe de acolo".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a precizat, dupa ce in presa au aparut informatii despre aceasta vizita, ca "deplasarea efectuata in Taiwan de catre deputatii romani nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor".

In plus, Camera nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite si "nu are niciun fel de responsabilitate pentru intalnirile si discutiile pe care parlamentarii romani le-au avut in Taiwan". Opiniile exprimate de acestia "nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a Parlamentului Romaniei in relatiile externe", precizeaza Zgonea, intr-un comunicat.

"Conducerea Camerei Deputatilor se delimiteaza de actiunea grupului de parlamentari in Taiwan si reafirma relatiile de stransa cooperare si buna prietenie cu Republica Populara Chineza", se mai arata in acest comunicat.

UPDATE Remus Cernea a ramas fara pasaportul de serviciu

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a decis retragerea "pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (...), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document", se arata intr-un comunicat al Ministerului de externe.

Surse politice au declarat, pentru HotNews.ro, este vorba de deputatul Remus Cernea, care a lucrat, inainte de a fi ales in Parlament, la Guvern, in pozitia de consilier al premierului.

"Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului 'o unica China' ('one China policy') si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza", se arata intr-un comunicat al MAE, care precizeaza ca "toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza".

In acest comunicat, MAE "dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman".

Ministerul de Externe avertizeaza ca, potrivit legii, deplasarile in nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizand documente de calatorie emise de statul roman, atestand calitati oficiale, precum pasaportul diplomatic sau de serviciu.

Nu a intarziat nici reactia PSD, care se delimiteaza, intr-un comunicat, de vizita efectuata de cei doi deputati social-democrati, care a fost una "neoficiala" si fara un mandat din partea partidului.

"PSD regreta situatia si se delimiteaza de deplasarea celor doi deputati, pe care o considera cel putin inoportuna, in contextul relatiilor excelente pe care PSD si Romania le au cu Republica Populara Chineza, relatii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, presedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat isi reafirma sustinerea fata de pozitia oficiala a Romaniei in ceea ce priveste Taiwan-ul", se arata in comunicat.

Pe contul sau de Facebook, Remus Cernea a descris pe larg vizita efectuata in Taiwan, notand, la un moment dat, in urma unei intalniri, ca "este probabil pentru prima data cand steagul Romaniei a fost expus in institutiile Taiwan-ului cu ocazia primirii unor demnitari romani".

"Imi doresc foarte mult ca autoritatile decidente din Romania sa dovedeasca intelepciunea necesara pentru a fi deschisa la Bucuresti o reprezentanta economica si culturala a Taiwan-ului", adauga Remus Cernea. Printre intalnirile avute de cei patru deputati romani a figurat si o intrevedere cu Hsiu-Chu Hung, vicepresedintele Parlamentului de la Taipei.