Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Sulina, ca nu este niciun secret faptul ca Romania "are un proces de recuperare a romanismului din jurul frontierelor", potrivit Mediafax. Cu ocazia intalnirii cu copiii si tinerii de etnie romana care traiesc in afara granitelor, participanti la Programul de tabere "ARC" 2013, seful statului a mai afirmat ca presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, si-a tinut cuvantul in ceea ce priveste neobstructionarea elevilor de etnie romana de a invata in limba materna.

"Nu e niciun secret ca Romania are un proces de recuperare a romanismului din jurul frontierelor. Sunt cetateni si copii care vin din familii care 50 de ani au fost educati gresit, nu stiu istoria. Venirea lor in Romania ii ajuta sa stie unde le sunt radacinile. Dascalii sunt foarte multumiti de programele acestea si trebuie sa spun ca in scolile de limba romana sunt elementele de cea mai puternica consolidare a cunoasterii istoriei adevarate a Romaniei. Am vazut abordarea dascalilor si din Republica Moldova, si din Ucraina, si din Kazahstan, si din multe alte tari unde ei isi asuma voluntar un proces de cunoastere a adevarului istoric si de cunoastere a limbii romane", a declarat Traian Basescu, raspunzand unei intrebari a presei.

Presedintele a mentionat faptul ca in fiecare an incearca sa aiba "daca nu la Sulina la Eforie, daca nu la Eforie in alta parte" intalniri cu copiii participanti la aceste tabere pentru ca le da sentimentul ca este aproape de ei. "Cand seful statului vine in mijlocul lor inteleg si ei ca este foarte important pentru seful statului ce fac ei, adica vin in Romania", a aratat Basescu.

Intrebat la ce s-a referit cand le-a spus elevilor, in timpul discursului, sa fie loiali tarii lor, presedintele a precizat ca s-a referit la loialitatea fata de tara din care provin. "Adica acolo unde traiesc. Nici noua nu ne-ar place sa existe vreun guvern care indeamna etnicii, minoritarii de pe teritoriul Romaniei sa nu fie loiali statului roman, deci este un principiu de la care nu ne abatem. Cerem loialitate si nu cerem altora sa nu fie loiali", a spus Basescu.

Cu aceeasi ocazie, presedintele Traian Basescu a declarat ca ii este recunoscator presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru ca nu a obstructionat dreptul etnicilor romani din tara vecina sa invete in limba materna.

"Indiferent de optiunile politice pe care le aveti in Ucraina vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, presedintele Ucrainei, Ianukovici a fost un presedinte care si-a tinut cuvantul in ceea ce priveste neobstructionarea elevilor de a invata in limba romana. Este un lucru pe care il apreciez foarte mult si pentru care ii sunt recunoscator, fiindca ne-am chinuit foarte multi ani in sensul acesta", a spus Traian Basescu.

In timpul discutiilor cu tinerii si profesorii din Republica Moldova si Ucraina, seful statului i-a felicitat pe studentii din Republica Moldova pentru rezultatele obtinute in timpul studiilor si a mentionat ca va face demersurile pentru ca si liceenii din Republica Moldova care invata in Romania sa participe la olimpiade.

De asemenea, seful statului si-a exprimat speranta ca in anul scolar urmator, Guvernul va mari cu 500 numarul burselor care se acorda elevilor romani care provin din afara granitelor.

Intalnirea cu tinerii din Tabara din Sulina a durat aproape o ora, la aceasta participand atat primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, cat si deputatul Eugen Tomac.