Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, joi, la Brasov, cand a fost intrebat despre survolarile neautorizate ale spatiului aerian al Romaniei, ca jurnalistii ar trebui sa studieze legea si sa nu mai vorbeasca "prostii", despre "OZN-uri si alte chetiunii care nu-si au locul". Intrebat de jurnalisti despre survolarile neautorizate ale spatiului aerian romanesc, ministrul s-a aratat deranjat de intrebare. "Aveti dumneavoastra o problema?", a intrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat intrebarea, apoi le-a recomandat ziaristilor sa citeasca Legea 256/2001, ca sa nu mai vorbeasca "prostii", potrivit Mediafax. Legea invocata vizeaza, insa, aprobarea unei OUG privind scutirea de la plata unor taxe.

UPDATEMinisterul Apararii Nationale precizeaza ca actul normativ la care a facut referire Mircea Dusa este Legea 257/2001 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei, iar dintr-o eroare s-a vorbit despre Legea 256/2001.

"Daca va intoarceti la lege si o studiati, ca sa nu mai vorbiti prostii, o sa vedeti ca este o anumita procedura de identificare a navelor. In momentul in care o nava se apropie de spatiul aerian al NATO sau al UE, este contactata prin sisteme radio, daca nu se raspunde, automat se ridica avioanele de vanatoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini daca are o defectiune si este atentionata si se insoteste pana iese din spatiul nostru aerian", a spus ministrul.

El a a facut referire la Legea 256/2001 in legatura cu modul de actiune impotriva aeronavelor care nu se identifica sau care nu au autorizatie de survolare a spatiului aerian al Romaniei. "Trebuie sa mai fac cateva precizari. In primul rand, Romania este stat al UE si granita Romaniei este granita a NATO si a UE si noi avem datoria sa aparam aceste granite, sa supraveghem granitele atat aerian, terestru, cat si maritim. Trebuie sa mai stiti ca este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE si NATO. La nivelul UE, organismul care gestioneaza acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO institutia care coordoneaza se afla in Spania. Orice informatie legata de survol spre spatiul aerian se duce automat catre cele doua organisme si de acolo se da comanda de interventie", a mai spus Dusa.

Legea invocata de Dusa la Brasov, cand a explicat reglementarea interventiilor in cazul zborurilor neautorizate in spatiul aerian romanesc, vizeaza insa, in realitate, aprobarea unei OUG privind scutirea de la plata unor taxe.

Intrebat de jurnalisti despre survolarile neautorizate ale spatiului aerian romanesc, ministrul s-a aratat deranjat de intrebare. "Aveti dumneavoastra o problema?", a intrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat intrebarea, apoi le-a recomandat ziaristilor sa citeasca Legea 256/2001, ca sa nu mai vorbeasca "prostii".

Legea 256/2001 nu are insa reglementari referitoare la acest domeniu. Legea 256/2001 aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 213/2000 privind suspendarea platii taxei pe valoarea adaugata si scutirea de la plata taxei vamale si a suprataxei vamale de import pentru bunurile importate in cadrul ajutorului nerambursabil acordat de Guvernul Japoniei Guvernului Romaniei.

Ministrul i-a apostrofat pe jurnalisti, spunandu-le: "Daca ati avut ieri ce comenta si sa vobiti de OZN-uri si de alte chestiuni care nu-si au locul, imi pare foarte rau. Cand vorbim de aparate neidentificate, sunt acele aparate care nu se identifica atunci cand li se solicita de catre turnurile de control".

Jurnalistii i-au cerut ministrului sa-si retraga insulta, el spunand ca isi retrage remarca.

Intrebat cand a avut loc ultima patrundere neautorizata in spatiul aerian romanesc, Dusa a spus ca s-a intamplat "ieri dimineata sau acum doua nopti". "M-ati intrebat si ieri la Pitesti cand a existat o intentie de a ajunge in spatiul de supraveghere aerian al Romaniei si v-am spus ca ieri dimineata sau acum doua nopti. S-au apropiat doua avionae de spatiul romanesc, n-au raspuns la apelurile radio si au fost ridicate doua MiG-uri care le-au condus in afara spatiului. OZN-uri mai putin", a adaugat ministrul Apararii.

Mircea Dusa a participat, joi, in Piata Sfatului din Brasov, la ceremonia de avansare si absolvire a promotiei "Aurel Vlaicu - 100" de la Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda".

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, la Pitesti, ca este necesara achizitionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spatiul aerian al tarii este fortat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima interventie fiind in noaptea de luni spre marti. "Sa stiti ca este foarte necesar sa achizitionam avioanele pentru ca aproape zilnic spatiul aerian al tarii este fortat, probabil n-ar trebui sa va spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol si in acel moment suntem nevoiti sa ridicam in aer avioanele de vanatoare cu procedurile de somare pentru ca acele avioane sa iasa din spatiul de survol al tarii", afirma Mircea Dusa.

El sustinea ca aceste lucruri de intampla "destul de des" si se folosesc, in momentul de fata, de MIG-urile din dotare. "Ieri noapte (n.r. - in noaptea de luni spre marti) s-a intamplat ultima oara, sunt detalii care nu pot fi facute publice. Sunt tot felul de situatii cand noi, pe procedurile internationale si europene pe care le avem pe aceasta speta, actionam, dar nu va pot spune daca am actionat in forta", spunea ministrul Mircea Dusa.