Premierul Victor Ponta a calificat marti drept "insultatoare" si "chiar impotriva legii penale" declaratiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind proiectul de regionalizare a Romaniei, adaugand ca seful statului ar fi trebuit sa ia pozitie in acest caz, transmite Agerpres.

Secretarul de stat in MAE George Ciamba si-a exprimat surprinderea saptamana trecuta fata de declaratiile facute de oficialii ungari in cadrul Scolii de vara de la Baile Tusnad cu privire la regionalizare, punctand ca afirmatiile acestora reprezinta o ingerinta intr-un proces democratic, legitim si suveran al Romaniei.

"Domnule ministru, multumesc MAE ca ati avut o pozitie fata de declaratiile nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, si penale facute de domnul Tokes si de alti domni pe acolo. Regret ca n-avem un presedinte al Romaniei care sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si sa ia pozitie atunci cand sunt atacate integritatea teritoriala si independenta statului roman. Va rog sa o faceti dumneavoastra. Presedintele tarii are alta ocupatie in aceasta perioada, va rog sa luati pozitie oficiala, sa informati institutiile europene atunci cand europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaratii si propun lucruri impotriva intereselor noastre nationale si europene", a punctat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

El i-a cerut, intr-un mod ironic, ministrului de Externe, Titus Corlatean, sa-l "suplineasca" pe presedintele Traian Basescu, criticand lipsa de reactie a sefului statului.

"Daca aveam un presedinte, asta trebuia sa faca presedintele. Neavand presedinte al Romaniei, va rog sa-l supliniti dvs. Si vreau sa o spun public, din punctul meu de vedere, declaratiile lui Tokes si ale celorlalti sunt nu doar insultatoare, ci chiar sunt impotriva legii penale si poate ca la un moment dat, nu noi, dar Justitia va vedea daca asemenea lucruri se pot intampla intr-o tara care se respecta si intr-o tara europeana", a adaugat Ponta.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a comparat, sambata trecuta, regionalizarea Romaniei cu un "genocid anemic" si a sustinut ca Baile Tusnad este o localitate autonoma, situata in Tinutul Secuiesc autonom. El a spus ca, in problema autonomiei si a regionalizarii, se duce o lupta contra cronometru si i-a indemnat pe cei prezenti sa participe la manifestatiile impotriva proiectului Guvernului de regionalizare.

De asemenea, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sa creeze un sistem de cooperare nationala in asa fel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud.

Si secretarul de stat in Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt a declarat, saptamana trecuta, ca problematica minoritatii maghiare din Romania este una care priveste democratia si statul de drept si ca Guvernul ungar va sprijini doleantele maghiarilor din Transilvania, asa cum este obligat prin Constitutie.