Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au intalnit, vineri seara, la Baile Tusnad si au discutat despre problemele cu care se confrunta comunitatea maghiara din Romania, transmite Agerpres.

Kelemen Hunor a precizat la finalul intalnirii, care s-a desfasurat cu usile inchise, ca a fost o discutie constructiva in care s-au abordat problemele cu care se confrunta comunitatea maghiara din Romania si sprijinul pe care il poate oferi partea ungara.

"Am avut o intalnire bilaterala, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi si problemele la care noi asteptam si un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coalitia guvernamentala din Ungaria. Eu consider ca a fost o discutie constructiva si sper, stiu ca aceste intalniri vor continua", a declarat Kelemen Hunor.

El a spus ca, ulterior, a avut loc si o intalnire la care au participat si ceilalti reprezentanti ai comunitatilor maghiare din Voivodina, Ucraina, Slovacia si Romania, in cadrul careia s-au analizat problemele specifice.

"Comunitatile maghiare se afla in situatii diferite si se confrunta cu probleme diferite, dar in ceea ce priveste provocarile majore si cele mai importante asteptari, ele sunt legate de pastrarea identitatii, de pastrarea identitatii nationale si culturale si, sigur, acele - daca se poate spune - acele modalitati prin care Guvernul Ungariei sprijina aceste comunitati sa ramana pe pamantul natal si sa aiba posibilitatea de a dezvolta, acolo, viata comunitatii (maghiare - n.r.) in tarile respective", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a spus ca in cadrul intalnirii cu premierul Ungariei s-a discutat si despre relatiile romano-ungare, precizand ca, din punctul de vedere al UDMR, este important ca aceste relatii sa fie normale, in interesul comunitatii maghiare din Romania.

"Noi consideram ca, din punctul nostru de vedere si in ceea ce priveste interesul comunitatii maghiare, este important ca intre Romania si Ungaria relatiile bilaterale sa fie normale, sa fie constructive si sa ne gandim in fiecare moment ca avem si interese, foarte multe interese comune in Uniunea Europeana, in regiunea noastra, in estul si centrul Europei si, din acest punct de vedere, UDMR, ca o forta legitima a maghiarilor din Romania, trebuie sa fie si poate sa fie o punte intre Romania si Ungaria, intre cele doua guverne, fiecare cu majoritate substantiala in tara respectiva", a declarat Kelemen Hunor.

Referitor la apelul facut de vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, pentru realizarea unui consens intre partidele maghiare din Romania, pe probleme fundamentale care privesc comunitatea maghiara, Kelemen Hunor a spus ca Uniunea este deschisa la dialog, cu conditia sa se tina cont de faptul ca aceasta formatiune a fost preferata de membrii comunitatii, la alegerile din 2012.

"2012 a fost un an important. Comunitatea maghiara si-a spus cuvantul, exista, in acest moment, o responsabilitate uriasa in ceea ce ne priveste si in acest moment noi consideram ca orice subiect, orice tema poate fi dezbatuta, dar trebuie sa tinem cont de optiunea comunitatii maghiare din Romania, optiune exprimata de doua ori in anul 2012. Si, din acest punct de vedere, noi am fost deschisi, ramanem deschisi, tinand cont de aceasta realitate", a conchis liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a dat declaratii de presa si nici nu a acceptat prezenta jurnalistilor in apropierea hotelului unde a avut loc intalnirea.

Viktor Orban va fi prezent, sambata, la lucrarile Universitatii de Vara "Tusvanyos", de la Baile Tusnad, urmand sa participe la forumul cu tema "Timpul nostru", la care vor lua parte si secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, si europarlamentarul Tokes Laszlo.