In ziua inregistrarii Miscarii Populare s-au intetit atacurile la PDL si replicile iar una din tinte a fost Elena Udrea, care anuntase ieri inaintea tuturor ca miscarea se va inregistra ca partid avandu-l ca presedinte interimar pe Eugen Tomac, proaspat transferat de la partidul lui Vasile Blaga. Prima reactie la varful PDL a venit de la prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu. Acesta a scris pe blog ca "PDL va rezista atacurilor politice "fie ca vin din interior, fie din exterior" si ca "solutia adevarata vine din constructie politica, nu din rapt politic, din onestitate, nu din ipocrizie, din munca inteligenta, nu din improvizatie agresiva", aluzie clara la Miscarea Populara. Atacurile la varf acopera insa agitatia din filiale, urmatorul front de atac dupa modelul Arges.

Tot in cursul dimineatii, Toader Paleologu trimite, intr-un interviu pentru RFI, o torpila in directia lui Vasile Blaga: "Intr-o logica sanatoasa, trebuie sa ne unim impotriva Guvernului USL, sa avem o lista comuna la alegerile europene, dar e clar, pe zi ce trece e mai clar, ca Vasile Blaga nu e in stare sa unifice, ca este un factor de diviziune. Daca Eugen Tomac este presedintele noului partid Miscarea Populara este gratie atitudinii avute la Congresul din urma, atitudine confirmata in lunile care au urmat, aceasta excludere, marginalizare cu injuraturi, in stil romanesc, badaranesc, mitocanesc, a tuturor celor care nu l-au sustinut pe Vasile Blaga. Asa ca este rezultatul unei atitudini sinucigase, dupa parerea mea".

In fine, vine si momentul anuntului oficial ca Miscarea Populara s-a inregistrat ca partid. Liderii formatiunii se grabesc sa spuna ca Elena Udrea, inca deputat PDL, nu a avut mandat pentru a anunta lansarea partidului. "Fundatia este cea care a pregatit lansarea partidului, doamna Udrea nu a avut niciun rol in pregatirea statutului, programului partidului si nici in pregatirea listei Comitetului de Initiativa Nationala al PMP. Nimeni nu a mandatat-o pentru a face un anunt, si oricum l-a facut cu anumite dubii, rezerve", a spus Marian Preda. Potrivit Agerpres, Preda a incercat o explicatie a anuntului facut de Udrea: "Probabil, doamna Udrea a avut o oglinda fermecata in care a intrebat: oglinda, oglinjoara care e cel mai frumos partid de dreapta din tara? Si cum i s-a spus ca nu e PDL, a anuntat ca a aparut un alt partid care probabil va fi cel mai important partid de centru-dreapta din Romania."

La randul sau, presedintele interimar al MP, Eugen Tomac, a tinut sa precizeze, intrebat daca o vede pe Udrea alaturi in PMP si chiar viitor presedinte al formatiunii:

"Doamna Udrea este deputat in Partidul Democrat Liberal, din cate stiu eu. Deocamdata, din cate am observat, din declaratiile publice pe care le-a facut domnia sa, ramane membru PDL. Deci, m-as limita la a va raspunde acest lucru. Repet, obiectivul nostru este sa construim acest partid, sa le demonstram romanilor ca exista alternativa reala la haosul care exista astazi in tara', a spus Tomac, citat de Agerpres.

Tot catre Elena Udrea s-au indreptat si criticile unui vicepresedinte PDL. Cezar Preda a calificat anuntul facut luni de Elena Udrea, care a candidat la alegerile din mai impotriva lui Vasile Blaga, a pierdut dar a ramas in partid, drept "'total lipsit de fair play, eleganta si altruism fata de PDL".

"Elena Udrea ar trebui sa iasa din aceasta duplicitate. De fiecare data cand constructia de la Cotroceni este criticata de membrii PDL, ca o haita se reped asupra acelei persoane, ca si cum n-ar avea voie sa critice sau sa spuna lucruri despre aceasta constructie", a mai spus Cezar Preda.

Vicepresedintele PDL a denuntat si tentativele Miscarii Populare de a racola oameni de la PDL., pe care le-a calificat "o mizerie politica". Intr-o declaratie pentru Agerpres, Preda a sustinut ca "In fiecare secunda, Miscarea Populara incearca sa disloce membrii PDL, dar in regiunea de sud-est nu sunt probleme de nici un fel". Potrivit lui Preda, ceea ce s-a intamplat la Arges era previzibil, o constructie asemanatoare se dorea si la Dambovita, iar acums-ar pregati si la Neamt si in alte judete.

La sfarsitul saptamanii, 22 de primari PDL din Arges au fost dati afara din partid, presa locala speculand faptul ca presedintele filialei, Mircea Andrei, a facut acest gest pentru ca primarii sa se poata inscrie ulterior in Miscarea Populara fara a fi in pericol sa-si piarda mandatul. Andrei, caruia i s-ar fi promis o candidatura eligibila pe lista MP, a demisionat ulterior. Fostul senator Mircea Andrei, liderul PDL Arges, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca a demisionat din partid, el motivand prin faptul ca Vasile Blaga si conducerea PDL "au uitat ca exista judetul Arges". Excluderea celor 22 de primari si demisia lui Mircea Andrei au avut loc la doar o zi dupa vizita presedintelui Traian Basescu in Arges.

Traian Basescu a declarat luni, "sub cuvant de onoare", ca nu a invitat niciun primar PDL sa vina in Miscarea Populara. "Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am invitat niciun primar PDL sa vina in Miscarea Populara. Fabulatii inutile. Nicio legatura nu am avut cu ce s-a intamplat la Arges dupa ce am fost eu ieri. Habar nu am avut ca se intampla. Si orice primar, orice om care a fost acolo, va poate confirma ca nu am invitat pe nimeni sa plece din PDL. Mai mult decat atat, au fost foarte multi parlamentari pe care i-am invitat sa ramana in PDL. Deci e o fabulatie ca a fost Basescu la Arges si au plecat primarii. Cautati motivele in alta parte", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa la Cotroceni, citat de Mediafax.

Un al apropiat al Miscarii Populare a criticat virulent conducerea PDL dupa plecarea celor 22 de primari. Liderul PDL Arad, Gheorghe Falca a scris pe pagina sa de Facebook: "Partidul Democrat Liberal a ajuns in situatia de a fi condus prin suspendari si excluderi. Imediat dupa alegerile interne, in loc sa se faca reconstructia partidului, sa se faca opozitie adevarata, s-a dat startul razbunarilor (...) Trag un nou semnal de alarma privind riscul unei rupturi in Partidul Democrat Liberal. Am avertizat, in urma cu scurt timp, cand a fost demisa conducerea PDL Dambovita, ca partidul nu are o directie buna si nu este condus eficient. Astazi, situatia se repeta si avem un nou exemplu, la Arges, unde PDL pierde 22 de primari! (...) Partidul are nevoie de o conducere corecta si eficienta, dar in momentul de fata este condus de perdanti, de oameni care nu au in spate votul cetatenilor. Sper ca oamenii valorosi ai PDL sa se ridice si sa nu mai astepte ca altii sa ia decizii in locul lor", mai scrie Falca.

Si fostul deputat PDL Vasile Gherasim a declarat, luni, citat de Mediafax, ca a demisionat din partid, aratand ca, in conditiile in care in jurul Miscarii Populare se va infiinta un partid, este posibil sa se alature acestuia.