Fundatia Miscarea Populara va lansa marti, la ora 13.00, Partidul Miscarea Populara, se arata intr-un comunicat al fundatiei. Comunicatul a fost difuzat la putin timp dupa ce Elena Udrea anuntase, la Adevarul.ro, lansarea acestui partid si chiar si numele celui care il va conduce din postura de presedinte interimar - Eugen Tomac.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Maine se lanseaza Miscarea Populara, iar Eugen Tomac cred ca va fi presedinte interimar al partidului Miscarea Populara, pana la Congres. Inainte de alegerile interne din PDl, un coleg l-a propus pe Catalin Predoiu la sefia partidului, pentru a impaca taberele. Dupa alegeri, multi din tabara mea au vrut sa mergem mai departe intr-o miscare cu ideile noastre", a comentat ea, la Adevarul Live.

Eugen Tomac a declarat ca marti se vor depune actele pentru inregistrarea partidului. "Pana la organizarea Congresului, voi coordona activitatea", a confirmat Tomac, citat de agentia Agerpres.

Deputatul Eugen Tomac anuntase, vineri, ca a demisionat din PDL si ca se va alatura Miscarii Populare.

Eugen Tomac a fost consilier prezidential si secretar de stat pentru romanii de pretutindeni. Tomac a candidat in 2012 din partea PDL pe listele ARD pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora pe zona Moldova fiind unul dintre cei doi parlamentari PDL care si-au castigat colegiul.

Cum a luat nastere Miscarea Populara

Dupa Congresul PDL din martie si ruperea relatiilor Traian Basescu - PDL s-a conturat infiintarea unei noi formatiuni politice alcatuita din apropiatii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea.

In prima instanta sustinatorii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea si-au calculat sansele scindarii PDL insa, refuzati de fostul presedinte PDL, Emil Boc, de a se alatura demersului, acestia au renuntat.

La cateva zile de la ruperea relatiilor cu PDL, consilierul prezidential Cristian Diconescu anunta pe Facebook infiintarea Fundatiei "Miscarea Populara".

Intial membrii fundatiei Miscarea Popularaau negat posibilitatea transformarii acesteia in partid politic.

  • Marian Preda, presedintele Fundatiei "Miscarea Populara", a declarat urmatoarele: "Nici nu se pune problema  fundatia 'Miscarea Populara' este fundatie. Nici macar nu am luat in discutie transformarea in partid. Noi am infiintat cateva filiale, zilele urmatoare vom infiinta alte 4 filiale, iar saptamana viitoare avem in plan lansarea altor 3 sau 4 filiale in tara. Sub nicio forma nu se pune problema transformarii in partid. Este un zvon care nu are nicio legatura cu Miscarea Populara". 
  • Daniel Funeriu: "Obiectivul fundatiei este sa stringa oameni care impartasesc valori comune. Noi nu discutam acum despre partide, ci despre valori. E clar o dezinformare".
  • Sebastian Lazaroiu:"Fundatia Miscarea Populara ramane fundatie inca o suta de ani de acum inainte. E sigur ca va avea viata mai lunga decat Realitatea TV". Intr-o alta postare, acesta vine cu precizarea: "Inteleg ca sursele 'bine informate' care anunta transformarea Fundatiei Miscarea Populara in partid sunt din PDL. Sursele mele imi spun ca PDL va pierde suficient de multi parlamentari si primari in urmatoarea perioada cat sa se transforme in fundatie".

In luna mai, consilierul prezidential Gabriel Berca anunta public relansarea Partidul Popular al fermierului Costel Caras, partid care urma sa reuneasca sustinatorii Elenei Udrea si ai lui Traian Basescu.

Proiectul a esuat, partidul fermierului Costel Caras fiind scos din registrul partidelor politice.Vezi mai multe detalii aici.

Pe 25 mai, membrii fondatori ai Fundatiei Miscarea Populara au decis inceperea formalitatilor legale pentru infiintarea unui partid de centru-dreapta care se va numi Partidul Miscarea Populara. La sfarsitul lunii iunie, dupa o intalnire a membriilor Miscarea Populara cu Traian Basescu la Vila Lac1, Marin Preda a anuntat ca partidul va fi inregistrat oficial in luna iulie.

In ultima luna, o parte din sustinatorii lui Traian Basescu si ai Elenei Udrea au parasit PDL si si-au anuntat intentia de a se alatura proiectului Miscarea Populara: Daniel Funeriu, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Eugen Tomac, Mircea Andrei si Vasile Gherasim..

Citeste si: