Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, va participa, luni, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din Statele Membre UE, care se va desfasura la Bruxelles, anunta Mediafax. Potrivit MAE, agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe include subiecte de interes major pentru politica externa a Uniunii Europene. In acest sens, ministrii Afacerilor Externe vor avea oportunitatea de a analiza aspecte privind evolutiile recente din Vecinatatea Sudica, cu accent pe evolutiile din Egipt.

Totodata, vor analiza posibilitatile de acordare a asistentei UE pentru populatia siriana afectata de criza si vor discuta perspectivele initiativei SUA-Rusia de organizare a conferintei internationale Geneva 2 referitoare la situatia din Siria. Stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu se va afla, de asemenea, in atentia ministrilor, care vor avea un schimb de opinii pornind de la evolutiile recente.

MAE subliniaza ca un punct distinct pe agenda ministrilor Afacerilor Externe il va constitui Africa, cu accent pe analiza situatiei de securitate si a contextului politic din regiunea Marilor Lacuri. Ministrii vor avea si un schimb de opinii privind evolutiile din Congo si Somalia, in perspectiva Conferintei UE-Somalia privind viitorul statului african, care se va desfasura la Bruxelles, pe 16 septembrie.

In marja Consiliului Afaceri Externe va avea loc reuniunea ministeriala a Parteneriatului Estic, in pregatirea Summitului de la Vilnius (28-29 noiembrie), cu participarea ministrilor Afacerilor Externe din cele sase state partenere.

Sefii diplomatiilor europene vor aborda si o serie de alte subiecte cu impact in conturarea politici externe a UE, respectiv securitatea resurselor de apa la nivel global si initiativele Bruxelles-ului in acest domeniu. O discutie aprofundata o va constitui evaluarea de etapa a implementarii Strategiei UE in domeniul democratiei si drepturilor omului, mentioneaza MAE.