Victor Ponta a comentat ironic, in noiembrie 2010, semnarea tratatului de extradare dintre Romania si Siria, afirmand atunci ca tara noastra poate face schimb cu Siria intre Traian Basescu si Omar Hayssam: "Va fi extradat domnul Basescu? Pai ei sunt prieteni, nu? Domnul Hayssam cu domnul Basescu. Vedem, il luam noi pe Hayssam si il dam pe domnul Basescu. Este foarte bine ca Romania are un astfel de tratat", potrivit Mediafax. La momentul acestei declaratii, Victor Ponta era presedintele PSD, principalul partid de opozitie.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Tot in acea perioada, presedintele sirian Bashar al-Assad declarase intr-un interviu pentru ziarul "Adevarul" ca Omar Hayssam se afla in inchisorile siriene, mentionand ca dupa ce acesta isi va ispasi condamnarea in Siria, cele doua parti vor discuta despre ce urmeaza sa se faca mai departe.

Presedintele sirian a explicat atunci ce se poate intampla in acest caz dupa semnarea acordului cu Romania. "Atata timp cat o persoana se afla deja in inchisoare, atunci pentru ce trebuie sa fie transferata in alta inchisoare, intr-o alta tara? Important e sa vedem ce se va face dupa ce se va termina condamnarea. Deci, dupa ce isi ispaseste condamnarea in Siria, vom discuta ce se face mai departe. Daca va exista o alta condamnare in tara respectiva, pentru a-si ispasi si condamnarea respectiva, atunci se va discuta pe acest caz. Discutia nu e politica, e la nivelul institutiilor abilitate", spunea Bashar al-Assad.

Tot in acea perioada, Presedintia de la Bucuresti anuntase semnarea Tratatului de extradare dintre Romania si Siria.