Senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus marti la DNA un denunt la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzandu-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, un document continand acuzatiile fiind deja dat publicitatii de sambata, relateaza Mediafax.

Valer MarianFoto: arhiva personala

Senatorul le-a dat jurnalistilor documentul care, potrivit acestuia, ar fi denuntul in cazul lui Liviu Dragnea, aratand ca procurorii DNA trebuie sa obtina probe si sa faca o cercetare a cazului.

La iesirea din sediul DNA, Valer Marian a declarat ca pe langa explicatiile pe care le-a oferit in cazul denuntului facut impotriva lui Liviu Dragnea, ar mai fi dat o declaratie, in calitate de martor, intr-un alt dosar, in care ar fi vizati procurori, oameni politici si de afaceri din Satu Mare.

Totodata, acesta a aratat ca are incredere ca procurorii DNA vor trata cu seriozitate denuntul sau.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax ca procurorii anticoruptie au primit si inregistrat un denunt formulat de senator.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, Liviu Dragnea nu a putut fi contactat.

Valer Marian a anuntat de la sfarsitul saptamanii trecute ca va depune acest denunt, premierul Victor Ponta dand de inteles luni, cand a fost intrebat de ziaristi, ca senatorul ar avea probleme de sanatate. "Stiti ca, de fapt, e...., nu?", le-a raspuns el jurnalistilor care l-au intrebat cum comenteaza acuzatiile lui Valer Marian.

"Domnul Valer Marian si pe Mihai Razvan Ungureanu si pe mine ne-a descoperit ca suntem agenti straini, homosexuali, nu mai stiu... ucigasi... Hai sa fim seriosi, sa ii uram sanatate domnului Valer Marian", a spus Victor Ponta. Liviu Dragnea a apreciat ca Valer Marian este un om "cu grave probleme de sanatate", "nefericit", "nervos" si "furios" pentru ca a fost exclus din PSD si pentru ca, la formarea Guvernului, nu a fost desemnat ministru al Justitiei. "Daca studiati toate declaratiile lui din ultimii ani, plecand de la faptul ca ba e terorizat de SRI, ba ca e urmarit de niste motociclisti, ba ca e urmarit de niste americani cu elicopterele si declaratia despre referendum face parte din acelasi registru", a spus Dragnea.

Valer Marian arata in denunt ca, duminica 22 iulie 2012, intre orele 9.00 si 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis sa se prezinte, in calitate de presedinte al Organizatiei PSD Satu Mare, la o intalnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, impreuna cu vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, si cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El mentioneaza in actul pe care spune ca l-ar fi depus la DNA ca Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter si ca la intalnirea la Hotel Dacia au mai venit presedintii organizatiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Caprar, si Timis, Titu Bojin.

Valer Marian a mai aratat, in documentul citat, ca, la un moment dat, Dragnea le-a cerut sa lase telefoanele in sala in care erau, apoi au iesit toti pe hol, langa o toaleta, unde Dragnea le-a spus ca "pentru a realiza in duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui sa convingem, inclusiv prin promisiuni banesti, cat mai multi presedinti de sectii de votare, ca sa raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din doua in doua ore, o prezenta cu 25 de alegatori in plus fata de cea reala".

Senatorul a precizat ca Dragnea le-ar fi spus ca aceasta decizie a fost luata la cel mai inalt nivel politic in USL, intrucat Uniunea Europeana ar agrea demiterea presedintelui Traian Basescu. El a mai aratat ca, din ce stie, Dragnea ar mai fi avut in acea zi astfel de intalniri si la Sibiu si Cluj-Napoca.

In denunt, Valer Marian arata ca a doua zi a aflat de la presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mihai Adrian Stef, vicepresedinte judetean al PNL, ca si liderii PNL din zona au avut o intalnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea covrumului de participare la referendum, "sa aranjeze cu presedintii sectiilor de votare sa raporteze o prezenta cu 50 de alegatori mai mare decat cea reala la orele stabilite". El a mai mentionat in document ca a constientizat natura penala a acestor directive, motiv pentru care nu s-a implicat in aceste "operatiuni frauduloase".

Potrivit acesuia, Mircea Vasile Govor, care era in relatii mai apropiate cu Liviu Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia si, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Mihai Stef, si cumnatul acestuia, Ovidiu Silaghi, presedintele organizatiei judetene a PNL si ministrul Transporturilor in perioada respectiva, "au cautat sa transpuna in practica directiva USL".

"Ulterior, numitul Mircea Vasile Govor a afirmat ca au pus la bataie pentru referendum 200 de mii de lei, suma primita la negru de la societatea Tehnica Asist SRL Botosani (firma favorizata si abonata la contracte de asfaltare cu Consiliul Judetean), careia i s-ar fi promis in schimb atribuirea de lucrari de catre Ministerul Transporturilor condus de Silaghi", mai arata Valer Marian in denuntul sau. Acesta a mentionat ca, "in perioada respectiva, secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numitii Ovidiu Silaghi, Adrian Mihai Stef si Mircea Vasile Govor sa fie transferata prin hotarare de guvern suma de 54 de milioane de euro alocata pentru reabilitarea aeroportului Baia Mare, aeroportului Satu Mare, urmand ca lucrarile aferente sa fie atribuite unei firme clientelare".

Senatorul a precizat ca, in a doua parte a anului trecut, Dragnea "a exercitat, in mod direct sau prin intermediul lui Mircea Vasile Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Costei Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamt, cu punct de lucru in Alexandria, controlata de un om de casa al lui Dragnea (pe atunci si presedinte al Consiliului Judetean Teleorman), o lucrare in valoare de sapte milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apa si canalizare in municipiul Satu Mare, in valoare totala de 108 milioane euro".

"Primarul Coica nu s-a conformat, licitatia fiind castigata de o alta firma, dar societatea 3T Construct a facut o contestatie, care a fost admisa de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor. Vasile Mircea Govor a afirmat ca solutionarea favorabila a contestatiei ar fi fost aranjata de catre Dragnea la CNSC", mai scrie Valer in denuntul sau.

El a aratat ca Primaria municipului Satu Mare a atacat la Curtea de Apel Oradea decizia CNSC, iar pentru acest "afront", Dragnea l-ar fi amenintat pe primarul Coica cu ocazia unei vizite facute la Satu Mare in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012 si ar fi refuzat sa-l primeasca in audienta in calitate de vicepremier si ministrul al Dezvoltarii Regionale la inceptul lunii februarie 2013, respectiv a doua zi dupa aniversarea a doi ani de la infiintarea USL.

Valer Marian a mai scris in denunt ca Mircea Vasile Govor ar fi afirmat ca s-a intalnit de mai multe ori "cu omul de casa a lui Dragnea", la Satu Mare, pentru a rezolva castigarea licitatiei in cazul societatii 3T Construct, dar si pentru a pune la cale alte afaceri. "Pentru obendienta manifestata, Dragnea l-a promovat pe Govor in functia de presedinte al organizatiei judetene Satu Mare a PSD", potrivit denuntului lui Valer Marian.

Intr-o nota post-scriptum, Valer Marian a mentionat ca la intrunirea PSD de la Murighiol, judetul Tulcea, din septembrie 2012, Victor Ponta le-a cerut presedintilor de organizatii judetene PSD sa se solidarizeze cu secretarul general Liviu Dragnea si sa completeze fiecare cate un autodenunt catre DNA, fiindu-le inmanat un formulat tipizat.

"Subsemnatul nu am completat formularul intrucat nu am putut sa ma asociez cu faradelegea. Dupa un an de guvernare USL am constatat ca Liviu Dragnea se incadreaza in arhetipul de politician demagog, rapace, corupt, nefast si demonic pe care l-a intruchipat cu succes presedintele Traian Basescu, cu care are de altfel aceleasi radacini politice in PD", arata Valer Marian in finalul denuntului pe care spune ca l-a depus la DNA.

Valer Marian, fost membru PSD, a castigat la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de senator la Baia Mare, fiind candidat USL.

In 6 septembrie, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a presedintelui, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii BPN si CExN au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.

Procurorii DNA anuntau ca au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticoruptie precizau ca cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.