PDL cere convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare avand ca tema Mecanismul de Cooperare si Verificare, printre motive aflandu-se si efectele cazului Fenechiu asupra MCV, a declarat luni liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, potrivit Agerpres.

"PDL cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului Romaniei pe tema MCV, deci pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare in justitie. Motivele, impactul cazului Fenechiu pe MCV si, de asemenea, dezbaterea in regim de urgenta a legii privind personalul de specialitate din justitie pentru a se putea pune efectiv in practica cele doua legi, Codul de procedura penala si Codul penal", a declarat presedintele PDL, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul BPN al partidului.

"Din pacate, un raport nefavorabil pe MCV il va afecta pe oricare roman pentru ca din nou nu o sa avem data clara de aderare la spatiul Schengen, iar nivelul investitiilor straine in Romania va scadea", a adaugat Blaga.

Vasile Blaga a precizat ca i-a mandatat pe liderii grupurilor parlamentare ale PDL sa poarte discutii cu omologii lor din Senat si Camera Deputatilor, avand in vedere ca pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare este nevoie de strangerea a 137 de semnaturi din partea alesilor.

Blaga a sustinut ca situatia MCV a fost "grav afectata de USL in ultima perioada".

"Condamnarea unui ministru in functie nu este decat cireasa pe tort. Evident, cazul Fenechiu nu ar fi trebuit sa existe, el nu ar fi trebui nominalizat (Relu Fenechiu ca ministru - n.red.), dar domnul Ponta ne-a obisnuit cu aceasta situatie. Azi-maine o sa reuseasca sa treaca, ca ministru interimar, prin toate ministerele. Paisprezece ministri, cu domnul Fenechiu, au parasit intr-un an si doua luni Guvernele Romaniei sau nu au facut parte din ele, din cauze de incompatibilitate, cativa au fost, ca si domnia sa, dovediti plagiatori, iar, din nefericire, ultima situatie este cu totul speciala, cea a lui Fenechiu", a declarat presedintele PDL.

El a reamintit ca in Mecanismul de Cooperare si Verificare se vorbea "de un binom, doi ministri cu probleme".

"Se pare ca sunt mai multi in aceasta perioada, au mai ramas in Guvern. Imi aduc minte ca domnul Ponta s-a autodenuntat atunci cand a fost acuzat domnul Dragnea (Liviu Dragnea - n.red.) de fraudarea referendumului. Ori, iata ca astazi un senator fost PSD spune lucrurilor pe nume si s-ar putea sa mai avem si alte surprize neplacute pentru Romania in ceea ce priveste situatia acestora si MCV", a afirmat Blaga.

El a adaugat ca, de asemenea, USL a facut ceea ce nu recomanda MCV-ul si in privinta revizuirii Constitutiei, acuzand, totodata, "interventiile publice in treburile justitiei ale premierului Ponta".

Potrivit acestuia, pe primele sase luni Romania a avut ''cea mai mare scadere a productiei industriale dintre statele europene''.

"Avem scadere cu 37% pe sase luni a investitiilor straine in Romania. Din datele pe care noi le avem, in sase luni neincasarile la bugetul de stat sunt de peste sase miliarde de lei. Trei miliarde de lei sunt din sumele neincasate de la Uniunea Europeana si 2,5 miliarde de lei venituri fiscale, impozite si taxe", a afirmat presedintele PDL.

El a mentionat, totodata, ca "numarul locurilor de munca a scazut cu 34 de mii de la 1 ianuarie in conditiile in care vara sunt multe angajari sezoniere, in turism, in agricultura".

Vasile Blaga l-a acuzat si pe presedintele PNL, Crin Antonescu, de situatia legata de cazul Relu Fenechiu.

"Toate acestea sunt motive suplimentare pentru care PDL cere demisia domnului Ponta", a mai declarat presedintele PDL.

Vasile Blaga a precizat ca i-a mandatat pe liderii grupurilor parlamentare ale PDL sa poarte discutii cu omologii lor din Senat si Camera Deputatilor, liderii grupurilor UDMR si PP-DD, avand in vedere ca pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare este nevoie de strangerea a 137 de semnaturi din partea alesilor.

Acesta nu a exclus ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare sa se regaseasca si cererea de reexaminare a sefului statului privind modificarea Legii referendumului, daca si majoritatea parlamentara doreste.

"Propunerea ar trebui sa vina din partea majoritatii. Ea, cred eu, ca este interesata de respectarea unui calendar care e tot mai improbabil de a fi realizat: referendumul constitutional, dupa care mult discutata lege a regionalizarii. Cred ca ar trebui sa fie interesata, dar cred ca nu-i mai intereseaza pentru ca stiu ca nu au solutii nici la una, nici la alta. Ei de abia in august vor decide care va fi drumul pe care vor merge chiar daca raportul Comisiei de la Venetia am inteles ca va fi in septembrie. Repet, insa, PDL nu se opune discutarii in sesiune extraordinara si a cererii de reexaminare a presedintelui, spunand inca o data ca noi sustinem pragul de 50% cu toate motivatiile pe care le stiti", a spus Vasile Blaga.