Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a precizat ca s-a intalnit sambata cu premierul Victor Ponta pentru "a-i preda" mandatul de la Ministerul Transporturilor."M-am intalnit cu premierul si i-am predat mandatul de la Ministerul Transporturilor", a spus Fenechiu, citat de Mediafax.

Fostul ministru al Transporturilor a declarat ca l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-si prezenta demisia de la minister, dar ca nu exista un document oficial depus la Guvern. Acesta a explicat ca initial convenise sa-si dea demisia sambata, dar dupa ce a vazut "spectacolul televizat" l-a sunat pe premier si l-a anuntat ca demisioneaza.

Fenechiu a fost intrebat daca in cazul sau a fost vorba despre o demisie prin telefon sau a fost revocat. "Atat timp cat eu eram intr-un colt de tara, iar premierul era in alt colt de tara nu puteam sa imi prezint demisia decat telefonic. Dincolo de toate, procedura constitutionala este revocarea", a spus el.

Fostul ministru a mentionat, la intrebarea daca exista o demisie scrisa depusa la minister, ca "nu exista o hartie facuta".

"Trebuie spus ca mi-am prezentat demisia in fata premierului, prin telefon, vineri. (...) Si daca avea documentul tot trebuia sa ma revoce. Nu exista procedura de acceptare a demisiei in Constitutiei. Exista procedura de revocare", a mai spus el.

Solicitat sa precizeze de ce nu si-a trimis demisia prin fax, Relu Fenechiu a spus: "Pentru ca eu am o relatie cu premierul indeajuns de buna in care i-am spus domnule, gata, mi-am prezentat demisia. In prima faza ramasese sa ne intalnim a doua zi, dar dupa aceea i-am dat un telefon, vazand spectacolul televizat si eu i-am spus ca nu are niciun sens sa asteptam".

De asemenea, el a fost intrebat daca noul ministru va fi propus marti de PNL. "Exista posibilitatea sa avem marti un Birou Permanent National pe aceasta tema", a raspuns Fenechiu.

Ministerul Transporturilor infoma vineri ca Relu Fenechiu a confirmat telefonic premierului Victor Ponta decizia de a demisiona din functia de ministru, cei doi stabilind ca discutiile referitoare la preluarea atributiilor sa fie purtate in cursul zilei de sambata.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca a vorbit de doua ori la telefon cu Relu Fenechiu, atat imediat dupa sentinta de condamnare, cat si cu cateva minute inainte de momentul declaratiei de presa, iar acesta a precizat de fiecare data ca demisioneaza, astfel ca l-a informat in acest sens pe presedintele Traian Basescu.

El a explicat ca Fenechiu nu a putut sa isi scrie efectiv demisia, deoarece nu se afla in Bucuresti, dar ca i-a comunicat verbal, prin telefon, decizia de a demisiona si ca in Constitutie termenul folosit in astfel de cazuri este "revocare".

Ponta a aratat totodata ca Fenechiu "a fost interpretat gresit" in cazul demisiei. "Cu domnul Fenechiu si acum trei minute am vorbit, pentru ca a fost interpretata gresit o declaratie a dansului. Dansul e obisnuit sa fie interpretat gresit. Eu am vorbit si acum trei minute, mi-a confirmat inca o data ca isi da demisia, ca nu vrea sa continue, motiv pentru care am vorbit si cu presedintele despre faptul ca Fenechiu nu doreste sa mai ramana ministru si ca interimatul o sa-l asigur eu pana cand voi face o propunere definitiva. El poate sa isi dea demisia spunandu-mi mie la telefon", a spus vineri Ponta, aflat la ambasada Frantei.

El a adaugat ca va discuta si cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre persoana care va fi propusa la Ministerul Transporturilor, portofoliul ramanand la liberali.

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul de revocare din functia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta, precum si numirea sefului Guvernului ca interimar la Transporturi.

Constitutia prevede ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca la inceputul saptamanii viitoare va avea loc sedinta conducerii PNL care va decide numele viitorului ministru al Transporturilor, iar Ovidiu Silaghi este una dintre variantele luate in calcul pentru acest portofoliu.

"Forul statutar al partidului, Biroul Politic National se va intruni la inceputul saptamanii viitoare, probabil luni sau marti, si va face o noua propunere pentru acest minister. Portofoliul ramane bineinteles la PNL si vom face o propunere, vom discuta cu premierul Ponta si vom continua", a declarat Antonescu.

El a fost intrebat daca este posibil sa fie sustinut pentru aceasta functie deputatul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor in primul Cabinet Ponta.

"Este una dintre variante, dar decizia va fi luata de BPN si nu are rost sa vehiculam mai multe nume inainte de aceasta reuniune", a precizat liderul PNL.

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, decizia nefiind definitiva.