Liderul deputatilor PPDD, Daniel Fenechiu a declarat, vineri, ca retrimiterea legii referendumului la Parlament de catre presedintele Traian Basescu este un demers "demagogic dar ingenios", transmite agentia Agerpres. Fenechiu atrage atentia asupra implicatiilor pe care le are reexamniarea legii, mai exact, blocarea organizarii unui referendum pana in luna octombrie 2014.

"Cererea presedintelui Basescu de reexaminare a legii privind modificarea Legii referendumului este un demers pe cat de demagogic, pe atat de ingenios. (...) Legea nu va putea fi dezbatuta decat, cel mai probabil, in cursul lunii septembrie. Dupa analizarea cererii de reexaminare si, probabil, respingerea acesteia si mentinerea legii in forma initial adoptata, legea ar urma sa fie promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial, ceea ce, probabil, ca nu se poate intampla undeva mai repede de luna octombrie a acestui an in varianta cea mai optimista.

Asta inseamna ca, avand in vedere termenul de un an de zile dat de CCR, un eventual referendum in conditiile noii legi, care ca sa fie valid, ar avea nevoie de o prezenta de doar 30%, nu ar putea sa aiba loc mai repede de octombrie 2014. Acesta este, practic, scopul presedintelui, ca sa blocheze orice referendum pe noua lege pana la acel moment si, mai ales, referendumul pe Constitutie", a explicat liderul deputatilor PP-DD.

Presedintele Traian Basescu a transmis joi Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, sustinand ca fiind oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima vointa cetatenilor.