Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a declarat ca "admiterea obligatorie in universitati scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat si examenul redevine ceea ce in mod normal trebuie sa fie, respectiv o evaluare de sfarsit de ciclu". "Trebuie schimbata legea si acest lucru cred ca pentru anul urmator am putea sa-l facem", a precizat Andronescu pentru Mediafax. Amintim ca si vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea a declarat astazi ca Ministerul Educatiei ar trebui sa reintroduca examene de admitere la liceu si la facultate.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Cred ca admiterea obligatorie in universitati scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat si examenul redevine ceea ce in mod normal trebuie sa fie, respectiv o evaluare de sfarsit de ciclu si mi se pare ca lucrul acesta este corect si putem rezolva modificand legea. (...) Trebuie schimbata legea si acest lucru cred ca pentru anul urmator am putea sa-l facem", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Mediafax.

Aceasta a precizat ca s-a intalnit cu "sindicatele din invatamant, cu FSLI, cel mai mare sindicat din invatamant. Am discutat acest subiect si ideea este imbratisata si de sindicate, ceea ce este un plus de sustinere".

Referitor la admiterea la liceu, fostul ministru a declarat ca "experienta celor 12 ani de cand aplicam aceasta repartizare computerizata ne arata ca ea este potrivita. Dar ceea ce cred ca trebuie sa facem si putem face - pentru clasa a VIII-a, pentru intrarea de la clasa a VIII-a spre a IX-a sau scoala profesionala - cred ca am putea sa eliminam sau sa reducem si mai mult ponderea mediilor din cei patru ani de gimnaziu".

Amintim ca Ecaterina Andronescu este cea care a decis scaderea dificultatii subiectelor la bacalaureatul de anul acesta, introducand subiecte speciale pentru liceele tehnologice; aceste licee au inregistrat in ultimii ani cele mai scazute rezultate la bacalaureat. Printr-o miscare discreta, facuta in plina criza politica in vara anului 2012, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a schimbat programele de examen, astfel incat elevii de la tehnologic sa aiba subiecte diferite la examenele cele mai dificile de la BAC 2013: Matematica, Fizica si Chimie. Citeste aici pe larg despre acest subiect

In cursul zilei de astazi, 11 iulie, si vicepremierul Liviu Dragnea a declarat la Sibiu, in cadrul unei dezbateri despre regionalizare, ca "ar trebui sa se gandeasca serios cei de la Ministerul Educatiei si alti lideri politici daca nu cumva ar trebui reintrodus (...) examen de admitere in liceu, examen de treapta, examen de admitere la facultate".

Citeste si: