Primarii din comunele Baraganu si Nicolae Balcescu si din orasul Techirghiol, judetul Constanta, au fost gasiti in incompatibiliate sau conflict de interese de Agentia Nationala de Integritate (ANI), informeaza institutia.

Potrivit Mediafax, ANI a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala in cazul lui Titu Neague, primarul comunei Baraganu, si a starii de incompatibilitate si savarsirea infractiunii de fals in declaratii in cazul lui Viorel Balan, primarul comunei Nicolae Balcescu, si al lui Adrian Viorel Stan, primarul orasului Techirghiol.

Titu Neague a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de primar al comunei Baraganu, a incheiat un contract de arendare intre primarie si SC La Titu Frumosu SRL, societate in cadrul careia soacra acestuia detine functia de asociat si administrator. Astfel, edilul a incalcat dispozitiile articolul 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv".

Totodata, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta cu privire la existenta indiciilor referitoare la savarsirea de catre Titu Neague a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de dispozitiile art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Viorel Balan s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, intrucat a exercitat, simultan, functia de primar al comunei Nicolae Balcescu, si functia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 5 ianuarie 2009) si al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). Astfel, Viorel Balan a incalcat dispozitiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora functia de primar este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale.

De asemenea, intrucat acesta a omis mentionarea in declaratiile de interese aferente anilor 2009 si 2010 a calitatilor detinute in cadrul SC Pavicom SRL, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta cu privire la existenta indiciilor referitoare la savarsirea de catre Viorel Balan a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta de dispozitiile articolului 292 din Codul Penal, potrivit carora "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Adrian Viorel Stan s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 3 iunie 2011 - 22 mai 2012, intrucat a exercitat, simultan, functia de primar al orasului Techirghiol si pe cea de administrator al SC Techirghiol.ro Cosmetics & Spa SRL. Astfel, Adrian Viorel Stan a incalcat dispozitiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora functia de primar este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale.

Toate persoanele mentionate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistati sau reprezentati de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

"Persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (...) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.