Premierul Victor Ponta afirma ca va analiza o eventuala modificare a noii reguli care excepteaza anumite regii si companii de stat de la obligativitatea licitatiilor publice, adaugand insa ca, din moment ce presedintele Basescu a promulgat Legea care include si aceasta modificare, "inseamna ca este buna". Intrebat de Mediafax daca isi mentine decizia de a modifica Legea achizitiilor publice pentru a reintroduce obligativitatea ca toate regiile autonome si companiile de stat sa atribuie contracte prin licitatii publice, varianta avansata saptamana trecuta in fata presei, premierul a raspuns ca va analiza situatia, dar a amintit ca modificarile au fost promulgate de presedinte.

"O sa fac o analiza, pentru ca, din moment ce a promulgat-o (Traian Basescu - n.red.), inseamna ca e buna, nu ?", a primul ministru.

In urma cu o saptamana, agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.

Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, si au fost sprijinite de conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, din subordinea Guvernului.

Joi, premierul Ponta a sustinut, in fata presei, ca Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la obligativitatea licitatiilor si ca ar putea "reinterveni" cu un act normativ de modificare a deciziei. El a mai sustinut ca nu este convins ca solutia adoptata de Parlament este cea mai buna.