UPDATE 15:07 Consiliul National de Coordonare al PDL a decis, cu 345 voturi "pentru", 183 "impotriva" si 34 de voturi nule suspendarea din partid pentru sase luni a europarlamentarului Cristian Preda pentru ca in ultimii patru ani a luat pozitii publice prin care a atacat conducerea partidului, transmite Agerpres.

Cristian PredaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Pe parcursul ultimilor patru ani, Cristian Preda s-a pozitionat sistematic in numeroase interventii publice impotriva deciziilor si hotararilor, precum si impotriva forurilor de conducere ale PDL. Cristian Preda a atacat conducerea si actiunile PDL intr-o perioada dificila pentru partid, aducand astfel prejudicii majore de imagine, a respins sau a ignorat apelurile colegilor de partid si a continuat sa critice in mod nejustificat actiunile partidului. Ca urmare, in 3 iunie, Biroul Permanent National a decis sa propuna suspendarea calitatii de membru PDL a acestuia pentru o perioada de sase luni", se arata in decizia BPN de suspendare.

Presedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a declarat, dupa anuntarea deciziei, ca europarlamentarul Cristian Preda va fi reprimit "cu drag" in formatiune, daca va dori acest lucru si se va comporta ca atare.

"Indiferent de cele spuse pana acum, imi pare rau ca a trebuit sa luam aceasta masura de suspendare a calitatii de membru de partid a lui Cristi, pentru sase luni. Doua au trecut deja, pentru ca ele decurg din momentul in care decizia a fost luata de catre Biroul Permanent National. Daca, sigur, va dori si se va comporta ca atare, noi il reprimim cu drag in partid", a declarat Blaga.

UPDATE 14:37 Predoiu, catre Cristian Preda: PDL e solutia. Ramai aici si daca ceva nu iti place incearca sa schimbi

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, propus pentru functia de prim-vicepresedinte al PDL, i s-a adresat, sambata, in debutul discursului sau, europarlamentarului Cristian Preda, care risca sa fie suspendat din partid, subliniind ca PDL este "solutia" si ca daca ceva nu ii place la acest partid sa incerce sa il schimbe din interior.

"Draga Cristi, iti spun cum ti-am spus si tie, si colegilor din grupul reformist, la toate intalnirile pe care le-am avut. PDL e solutia. Poate ca nu e totul perfect, ai dreptate, poate ca s-au facut greseli. Ai dreptate. Numai cine nu munceste nu greseste. Dar, te rog, ramai aici si, daca ceva nu iti place, incearca sa schimbi. Incearca sa faci din PDL ceva mai bun. Eu de asta am venit aici, ca impreuna sa facem din nou acel PDL invingator", a spus Predoiu, citat de Agerpres.

UPDATE 14:15 Theodor Paleologu: Preda out, Predoiu in este o maniera puerila de a actiona

Deputatul PDL Theodor Paleologu a apreciat ca suspendarea lui Cristian Preda din PDL ar fi o mare greseala politica care poate duce la divizarea dreptei, adaugand totodata ca alegerea fostului ministru al justitiei, Catalin Predoiu, in calitate de prim-vicepresedinte al formatiunii, este o maniera puerila de a compensa, transmite Agerpres.

"Constat si eu, cum spunea cineva, cu entuziasm si cu parere de rau, dar fara bucurie, stilul comunist inconfundabil in care era redactat rechizitoriul pe care l-a citit domnul Marinescu. Cristi Preda a vorbit foarte elocvent si foarte convingator, dupa parerea mea, despre nedreptatea care i se face. A raspuns punct cu punct neadevarurilor din respectivul document. (...) Mai grav decat o nedreptate, e o mare greseala politica (...) pentru ca riscam divizarea dreptei, asa cum am spus-o si la congres. Este un fel de antifraza sa vorbim despre Unificatorul, cu 'U mare' atunci cand in mod evident ne paste diviziunea dreptei. E un pericol foarte mare. Dam apa la moara diviziunii dreptei. Nu faceti aceasta greseala politica", a spus Paleologu, in cadrul Consiliului National de Coordonare al PDL.

El a adaugat ca fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, propus pentru functia de prim-vicepresedinte al PDL, ii este bun prieten si ca il apreciaza in mod deosebit pentru faptul ca a fost singurul ministru din Guvernul Boc care venea in mod regulat la concertele de la Festivalul Enescu. A remarcat ca Predoiu a fost si singurul ministru din Guvernul Boc care a stat in banca ministeriala atunci cand regele Mihai si-a rostit discursul cu ocazia implinirii a 90 de ani.

"Am motive personale sa fiu incantat de faptul ca domnul Predoiu ni se alatura, numai ca aceste doua puncte cu adevarat importante au fost puse la sfarsit: punctul zece si punctul 11. Adica, Preda out si Predoiu in. (...) Nu ca nu ar fi o achizitie extraordinara Catalin Predoiu, dar mie mi se pare o maniera puerila de a actiona", a mai spus Paleologu.

UPDATE 14:06 Europarlamentarul Cristian Preda le-a spus sambata colegilor sai din Consiliul National de Coordonare al PDL ca daca vor vota suspendarea sa din partid pentru sase luni, nedreptatea va fi insuportabila pentru el si se va desparti de ei, transmite Agerpres.

"Ar trebui nu sa ma sanctionati, ci sa-mi fiti recunoscatori ca v-am tras de maneca, in loc sa va spun vorbe mestesugite v-am spus adevarul. Daca veti aproba totusi suspendarea, nedreptatea va fi pentru mine insuportabila, mi-e teama ca in asemenea caz ne despartim si va dura mai mult de sase luni pana sa ne regasim", a spus Preda la Consiliul National de Coordonare.

El a adaugat ca pe 6 iulie 2012 o majoritate parlamentara agresiva il suspenda pe Traian Basescu din functia de presedinte, iar la fix un an de la acel eveniment resimte la fel de acut nedreptatea comisa atunci si este el insusi amenintat cu o suspendare.

"Situatiile au in comun mai mult decat suprapunerea datelor din calendar, e vorba si in cazul meu tot despre un act profund nedrept. Parcursul meu in PDL nu a fost lin, din 2009 de cand am intrat in partid am fost deseori criticat de liderii PDL, s-a intamplat asa atunci cand am considerat ca Monica Iacob Ridzi va aduce prejudicii si echipei guvernamentale si partidului. A nemultumit conducerea PDL si cand am afirmat ca nu putem combate coruptia avand langa noi primari corupti, am fost admonestat cand am spus ca politica de austeritate nu trebuie infatisata ca o binefacere, ci ca o grea incercare", a precizat Preda.

Europarlamentarul a mai spus ca a gresit uneori, mai ales prin exagerare, si a facut cateva afirmatii nepotrivite la adresa lui Emil Boc sau a lui Theodor Stolojan pe care le regreta.

"Motivul pentru care BPN a propus sa fiu suspendat este criticarea in public a lui Vasile Blaga, toata lumea stie. In propunerea BPN scrie ca am incalcat articolul din statut care spune ca nu as fi promovat optiunile partidului din programele electorale, ca nu am pus in practica deciziile conducerii, ca nu as fi sustinut candidatii partidului. Resping categoric toate aceste acuzatii ca neadevarate. Ele au fost nascocite. Membrii BPN sunt deranjati ca am avut opinii diferite de cele ale lui Vasile Blaga, dar stiti bine doar bolsevicii reduceau partidul la un om, va rog, nu fiti bolsevici. Suntem intr-un conflict de opinie", a mentionat Preda.

El a mai spus ca a criticat trei opinii ale sefului PDL si nu isi retrage afirmatiile.

UPDATE 12:27 Sedinta Consiliului National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal a inceput sambata la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres. In deschiderea sedintei, presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca democrat-liberalii vor boicota proiectul de revizuire a Constitutiei si vor indemna populatia sa faca acelasi lucru.

"Noi nu suntem de acord si nu vom vota si vom indemna populatia Romaniei, dupa ce o vom informa, sa boicoteze proiectul de Constitutie al USL. Nu putem accepta ca USL sa nu tina cont de vointa poporului exprimata la referendumul validat in 2009, care se refera la Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Consideram ca orice discutie despre numarul de camere si de parlamentari este inutila din moment ce cetatenii Romaniei s-a pronuntat, nu putem fi de acord nici cu transformarea pe sest a republicii semiprezidentiale in republica parlamentara, o faceau chiar parlamentara, dar nu au avut curaj sa se opuna vointei populare pentru ca romanii, in proportie de peste 90 %, doresc sa-si aleaga presedintele, dar au golit de continut prerogativele acestuia, mai mult, l-au si scos din puterea executiva", a spus Blaga.

El a adaugat ca cel mai grav lucru il reprezinta faptul ca cei de la USL doresc sa transforme majoritatea parlamentara "intr-un organ suprem de putere in stat" si il definesc ca forul suprem de dezbatere si decizie in stat.

"Daca s-ar aplica acest proiect de Constitutie cum am mai putea vorbi de echilibrul puterilor in stat din moment ce de fiecare data ar avea dreptate doar Parlamentul, cum mai putem vorbi de drepturile si libertatile cetatenesti", a mai afirmat Blaga.

Sedinta Consiliului National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal a inceput sambata dimineata la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres. Pe ordinea de zi se afla raportul presedintelui PDL, Vasile Blaga, aprobarea mai multor regulamente privind organizarea si functionarea structurilor interne ale partidului si al guvernului alternativa, votarea propunerii de suspendare din PDL a europarlamentarului Cristian Preda, precum si aprobarea infiintarii unei noi functii de prim-vicepresedinte al PDL care ar urma sa ii revina lui Catalin Predoiu, inscris vineri in partid.