Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat vineri ca n-a renuntat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constitutiei sa fie realizat in acest an cu sanse sa fie validate regiunile care urmeaza sa fie infiintate in Romania.

"Eu n-am renuntat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constitutiei poate fi realizat in acest an cu sanse de a fi validat. Regiunile in Romania trebuie sa existe. Ca vom reusi sa le infiintam in acest an, daca vom reusi sa avem un referendum validat, daca vom reusi sa-l facem la anul, asta nu inseamna decat ca Romania pierde un an din dezvoltare. Ca e mult sau putin, cert este ca proiectul de regionalizare merge in continuare. Vom analiza - i-am spus primului ministru ieri - vom analiza toti care sunt posibilele actiuni sau masuri in cadrul legii pe care le putem adopta, astfel incat sa asiguram o prezenta de peste 50 la suta plus unu pentru validarea referendumului de modificare a Constitutiei", a spus vicepremierul intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul MDRAP, potrivit Agerpres.

Intrebat in ce masura va fi afectata absorbtia fondurilor europene in urmatorul exercitiu financiar, in conditiile in care argumentul principal al USL pentru modificarea Constitutiei in acest an era ca regiunile sa existe deja, Liviu Dragnea s-a aratat convins ca se va reusi gasirea unei variante de rezerva intermediare care sa ofere posibilitatea negocierii cu Comisia Europeana a unui nou acord de parteneriat in asa fel incat gradul de absorbtie al fondurilor europene la nivel regional sa fie unul mult mai bun fata de exercitiul anterior.

El nu a dorit sa dea detalii in acest sens, argumentand ca nu a renuntat la ideea de a avea un referendum valid in aceasta toamna: "Eu voi continua dezbaterile publice, voi continua seminariile cu prezenta internationala, voi continua campania de informare publica si, daca vom ajunge la concluzia, undeva in septembrie, ca exista posibilitatea ca oamenii sa fie interesati intr-o masura suficienta sa vina la referendum, eu voi sustine in continuare organizarea lui", a adaugat vicepremierul Dragnea.

Acesta a anuntat, in context, ca saptamana viitoare se va afla in comunitatea maghiara, la Balvanyos, unde va avea o discutie extrem de interesanta, o dezbatere deschisa si transparenta despre regionalizare si descentralizare.

Ministrul Dezvoltarii a reafirmat ca proiectul de regionalizare/descentralizare este unul mult prea important, tara noastra avand un prezent un sistem rigid, care a transformat cetateanul roman intr-un curier de institutii, un sistem care franeaza dezvoltarea. "Avem obligatia morala, politica, sa facem tot ce ne sta in putinta, chiar daca in intelepciunea lor judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca o lege poate fi constitutionala dar dintr-un anumit moment incolo, suntem obligati sa facem tot ce ne sta in putinta sa convingem cetatenii de oportunitatea unui astfel de demers. Dar asta nu inseamna ca ne-am pus toate energiile pe o singura varianta. Absorbtia fondurilor europene e un proiect major si nu va fi pus in pericol, chiar daca vom amana referendumul", a precizat vicepremierul.

Liviu Dragnea a mai spus ca principalul sau interes nu este sa prezinte posibile variante in mod public inainte de a fi definite, pentru ca interesul major este acela de a se putea constata daca este atins pragul de 50 la suta plus unu. El s-a referit intre altele la un pachet de masuri, de actiuni de informare publica masiva si de constientizare a populatiei.